萬事得Mazda 車主揮手區 (25)

952 回覆
21 Like 0 Dislike
沒野 開車 我會熄左佢
OBD熄 但要有ForScan
CX5
諗住買架第四代馬3 有無咩TIPS 俾下我呢個係香港揸既新手
我泊車時盡可能會泊係自家人隔離 唔會推任何人包括自己人 。人打燈必讓
要車人一定唔會M3 後面比狗坐
想請教下大家thinkware cam你地用咩牌子sd card?
另外佢嗰個測速相機提示有冇得熄的
想長老舒服啲 就cx5
有載物要求就cx5 尾箱大啲

想專注駕駛 人馬合一 就mazda 3
想拎個平衡就cx30
但香港得cx5 有2.5偈

我自己揀左cx5 不過我主要一個人代步
想問下 cx5,50 嘅 infotainment 點?我上reddit 啲人話有啲 glitch,會間歇性disconnect,究竟用落係點?
21 CX5 唔覺有咩問題
除左打緊電話果陣GPS會好L大聲但2022 fixed左
因為M3係用嚟飛
(唔好學Teslun扮自己揸BMW唔該,打返Mz3)

Mazda3就後座一定唔夠CX-5舒服
CX-30都唔夠CX-5舒服
後座真係叫舒服既其實係CX-50, CX-60, CX-70, CX-9, CX-90
21 年係咪仲 wired car play?

上網見都係50 嘅 wireless 先有少少bug
係wired

CX5應該遲過CX50有wireless
CX5要到update左新版車機好似2023定2024MY先有wireless
big family但維修噴油係咪好貴 個車房佬講
CX8
想請教下
部cx30 正常一開車會上1200-1300 轉
之後慢慢跌返落800
但由1200-1300 轉慢慢跌落去個陣時支轉蚊針會係咁上下郁動 直至跌返落800
然後停紅燈位支轉蚊針又會有少少上下郁動咁
另外呢兩日部車行車個陣轉數好似有啲唔正常咁 行5-60 唔比油都係得1000 轉
一踩brake 又跌落800 轉
跣住慢慢落斜有時會得600 轉
好似突然自己係咁上到6波咁 以前又唔會
踩落去無以前咁好力
同埋怠速會有輕微震動
上個月已經換左火咀 洗過天風 波箱油偈油乜都換過
呢兩日車房又話要中秋後先有得整
想問大機會壞啲咩
CX30喎
俾盡咪4年車
換火咀換波箱油洗天風?
搵咩騎呢車房搞?
把打用落ok冇死卡?
見唔知邊度話最好用samsung
朋友介紹既車房
因為我架車都粗咪 5萬尾 所以換過曬啲野
但呢排啲轉數低到有啲唔正常
唔敢渣住

其實兩隻牌子你都係買啱個transfer rate grade既就唔怕死卡
Sandisk就 high endurance 或 max endurance或以上
Samsung 就要買Pro唔好買Evo
咁都叫粗咪
香港真係痴撚線
6萬都叫粗咪
換完波箱油有冇reset過個波箱?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞