《地。-關於地球的運動-》 動畫 十月放送

96 回覆
91 Like 4 Dislike
問題就係你咁覆得我證明你都係睇唔明,我唔屌你on9了下面劇透

劇透

冇錯
套野前面其實係有d導你去諗知識嘅傳承,係強調理性/知性嘅發展
但睇到中後期你就發覺個主旨其實係感動嘅傳承,係講人求知/感性嘅本質

知識傳承固然重要,但推動人去追求知識嘅永遠唔係咩好理性嘅大道理,而係與生俱來求知嘅衝動+少少嘅感動

成套野嘅最重要嘅唔係個歷史背景(當然佢個歷史背景都重要,因為可以reference返現實歷史,再更加加強入面劇情嘅震撼力),但最重要嘅係作者將佢感受到嘅感動透過入面嘅一個個角色傳達到比我地

入面根本每一個重要角色都係比情感而唔係理性驅動,第一個主角追求美、第二個主角信仰地動說、第三個主角死前終於從日出中感受到「神」,最後嘅主角感到「?」嘅瞬間

呢d情感根本唔需要得知任何歷史背景都可以感受到,淨係一個個角色交織出黎嘅劇情就已經足以傳達到作者嘅意圖

與其話呢套係一套歷史漫畫我覺得佢更加似文學漫畫,理性嘅內核係信仰,追求真理其實係滿足自身嘅求知慾望

上面條友一定係冇咩睇呢類需要思考+沉澱嘅作品,純粹好表面咁覺得個故仔係講歷史,而佢又唔了解果段歷史,覺得最後得個吉係爛尾,話佢冇讀過書真係冇L錯
好奇點解覺得係爛尾
都有聽過其他人話爛尾
但個人覺得結局表達到求知 + 傳承,叫做收得正路
d作畫好似一般般
唔係識歷史
而係你未共鳴到

個個都有既高潮係得你無
登你可憐
lm
因為好多人唔識評價 只識用兩隻字 垃圾 爛尾 糞作
如果叫佢地用幾百字去表達 就一隻字都唔識講
啱啱先買齊一套漫畫收藏
包裝都未拆呀陰公
又話出豪華版
赫伯特(フベルト,Hubert,聲:速水獎[3])

同你一樣
買左翻黎唔捨得拆
有係有求知,但唔會感動到囉,係要睇下動畫點樣再執返好佢
感唔感動同條友講爛尾係2回事啦
津叔
你....是異端嗎
lm
咩豪華版?
#2個tweet
神作
開始追漫畫
d畫好核突
未至於好核突
但套野帶到比我嘅係感動
同埋魚豐好後生咋嘛
比多d時間佢
魚豐 嘅 分鏡運用 世界級
呢套漫畫真係要列做入教科書
啱啱睇晒原作
嗰種感動嘅傳承真係喊死人
杜拉卡一開始聽唔明約蘭達嘅感動
到之後見證約蘭達自爆 為真理赴死嘅決心
就立即受到嗰種感動 決定用自己嘅生命去接棒
成套野都好高質
神作
[spoiler]
不過自己最深刻反而係‘反派’個結局
「原來、我是這個故事的反派角色」
臨尾佢同自己幻覺對話再抱住隻手祈禱果一話真係
真係咁耐以黎從來冇一套漫畫個‘反派’個刻劃同結果咁令我震撼
[spoiler]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞