神沒有寫下聖經 是人寫下了聖經

591 回覆
275 Like 16 Dislike
你係話啲人離開教會去建立小型聚會場所wor
篇文有講?
耶和華搞到你個腦忽撚咗?
定係信耶和華先搞到你個腦忽撚咗?
我對家庭教會發展趨勢既觀察同理解都唔係來自你篇文
咁而家未問你source囉
原來Source: Trust me bro
係啦係啦教會啲人流失係去曬小型聚會喇
神有講過今日係個宗教自由既世界咩?
所有野都係人講咋

照返咁講
當時就話唔比同性戀
而今日係個戀愛自由既世界
咁做乜仲唔比同性戀?

咁聖經會唔會都只係由一班勝者為王所寫既故事?
即所謂聖經其實只係一個人寫既虛構小說
再將主角神化到同漫畫主角一樣
之後又由好多個人不斷修改新既版本
就好似三國志同三國演義咁
最後就有條友將所有版本合成一本書就話係聖經
就無啦啦就由講故佬變成一個宗教

道理就類似最新既日本刺客信條咁
有個外國將個黑人既歷史小人物重新演譯
再塑造到由一個下人變成一個日本武士咁
仲出哂書出哂game改哂wiki咁
再以訛傳訛搞到佢好似真係歷史上一個好出名既人咁
意思係宗教自由既世界大於神?
覺醒運動
日日打仗
你自認睇原文,有冇睇過七十士譯本呢度點寫?

撒迦利亞書9:9b
MT: al chamor we-al 'ayir ben-atonot
係驢上面,係驢既仔上面(一隻或者兩隻都解得通)
LXX: epi hypozugion kai polon neon
係驢同新驢上面(較自然既理解係兩隻)

你見到新約聖經成日引用既七十士譯本冇逐個字譯,冇重複到al/ epi ,所以呢個係有詮釋成分既傳統,好可以理解做兩隻。馬太咁寫係同經文既傳統理解一致(除左用左ten/ton 指明係啱啱解開果兩隻)。
而用呢個做原因質疑馬太,就係表明緊向己對LXX既無知。如果無知仲話人錯,我都唔識形容喇。

另外,「耶穌講亞蘭文」,並冇準確咁反映當時猶太拉比文獻既記載。耶穌極有可能用希伯來文教導。
新約既希臘文,我唔知你有冇睇過,認真睇就會留意到唔係真係希臘文黎。有唔少部分係「希臘來文」。

又另外,我唔知你係咁講耶子講緊咩,可能你中意食椰子啦。我又唔會直接當你用改花名黎表達唔尊重既。
其實香港基督教會思辯論證唔嚴謹,好多時跟返教會制度解經,強制用經文去維持佢哋嘅制度。

信徒用result推返個hypothesis,所以大家唔使咁認真,你點挑戰信徒都有得拗
神講左兩類人,一類當神有到,一類當神冇到。兩類人有相反既結局。(詩篇1)

聖經冇提過同性戀,淨係話當神有到既人就唔做同性性行為。(利未記18)

聖經寫既係神係王。事實上佢係,佢講左就照做到晒。邊個當王無到,都係自尋死路。(路加福音19:27)

刺客信條件事,而家咪有好多當神冇到既人想做落聖經度。(詩篇92:6-7)
你講既呢個做法,係完全唔尊重聖經,唔尊重神。
神而家就係度。肯去認識神既人唔多。
唔該信徒尊重自己,唔好成日當聖經係劍咁樣斬人,你做多啲好人好事好過

利申:愛主愛人
聖經有果句,就應該講果句。冇人要斬人。
解啱聖經就係好,解錯亂做就係唔好。
呢個事實唔可以比耶L知㗎
馬太描述耶穌騎在兩隻驢上入城同傳統理解一致的話,
就到馬可描述,只騎一隻驢駒同傳統不一致了。
點解?
因為聖經話塊地係我嘅,直到永遠
兩個作者focus唔同啫
你估兩個作者真係夾過口供咩

不過都欣賞你呢份執著,不要放棄啊
其實差唔多廿年前已經有人講
孤陋寡聞唔駛特別話俾人知

https://christiantimes.org.hk/Common/Reader/News/ShowNews.jsp?Nid=35909&Pid=0&Version=0&Cid=220&Charset=gb2312

中間呢廿年有咩research我上網搵唔到
不過我第一身觀察,呢個趨勢香港都已經開始有

另外仲未計行網上聚會(e.g. flow church, acts church)果班都俾左傳統堂會既另一種選擇。

我唔係話信耶穌既人數冇少到,而係並非如你所講,全部傳統堂會走左既人變晒無神論同其他宗教。
如果佢既執著,係用係讀通聖經,而唔係挑戰聖經,你話幾好呢
「神有講過今日係個宗教自由既世界咩?」
神冇講架,不過的確歷史係咁發展。

「當時就話唔比同性戀
而今日係個戀愛自由既世界
咁做乜仲唔比同性戀?」
冇唔俾,我都唔會歧視你,我都有同性戀既朋友。
不過,同性性行為是否合乎人起初既生理設計,其實唔駛拗。

「咁聖經會唔會都只係由一班勝者為王所寫既故事?」
建議你做少少research聖經點黎,先再講,在人的角度睇,以色列民族歷史上其實失敗到爆
乜嘢叫啱?香港教會個套嘛,香港解經脫離唔到個框框
咁容易俾你參透你就唔洗上連登搵存在感啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞