神沒有寫下聖經 是人寫下了聖經

591 回覆
275 Like 16 Dislike
聖經有講要殺死異教徒
咪戇
呢啲選擇性嘅幫助真係從來唔信,如果神只係揀某啲人去信去顯示已經唔係事實。
因為要人信佢最好就係每個人都聽到見到接觸到溝通到而唔係搵一啲人同你講故事,(神)的話佢應該係會直接表達而唔需要什麼中間人囉。
佢地就有名有姓既,佢點講我點講。冇一樣野係戇。

你表達左「如果我係神,我就會咁咁咁做,我就唔會咁咁咁做」。可惜你唔係嘛。

神睇人,係睇人個內心,當唔當佢有到。信唔信,神係有得揀,但係佢比你自己揀。你以為神需要人去信佢?人點樣揀,佢點都係神。

神中意點講野,咪點講野。佢特別中意用小朋友傳話,而小朋友真係聽話。
神親近想同佢親近既人。呢個係親蜜既關係。我就覺得好sweet。
圍內玩就當神
點解話圍內玩?事實上神蹟就係咁發生左。其實成日都有。
你邊度見到?
神蹟係需要能力去顯示,佢要人顯示神蹟,唔會搵人講故事,正常諗都知有問題啦,點解要咁隔閡先得架
佢直接搵個人比啲能力佢好似啲英雄故事有穿山過海本領就已經可以搞掂,使搞咁多嘢東東西西
如果用講故事係有效就唔會咁多呃錢冇人性嘅宗教群體出現,應該只會有好唔會有壞啦
你似乎硬係諗住揀左信神就係完。其實啱啱相反。

神蹟比人知神係度,亦都比人知道先知同使徒係出自神。人按住聖經既教導指引黎生活,先分到出黎係屬神既人。呢樣係成世有得做既事,同神建立關係係唔會停。

至於你既建議,冇話唔得既,耶穌咪咁做左,結果佢講真話D人都係唔聽。
所以個問題始終都係當唔當神有到。
唔啱傾88
你地講嘅意思係一個宗教
而我所講嘅唔係一個宗教
所以分別就喺呢度
我睇法係包含成個現代社會文明認識嘅嘢再加地球上現實有嘅野
而唔係單純某一個人某一樣嘢叫事實
聖經係好有效咁比想認識神既人認識到神。好有效。

問題係當神冇到既人擺聖經(其實攞咩都得)黎遮住背後既自私扮野。呢D人,冇神既同在。
我講黎講去都係講神,係得你係咁講宗教
聖經唔係攞黎解釋世界係點(當然要既話解釋到好多野),聖經係指引人去神果度,直接講左最重要既野。
對於唔想同神一齊既人,睇左都係冇意義的。
唔啱傾88
你地講嘅意思係一個宗教
而我所講嘅唔係一個宗教
所以分別就喺呢度
聖經唔係攞黎解釋世界係點(當然要既話解釋到好多野),聖經係指引人去神果度,直接講左最重要既野。

神蹟比人知神係度,亦都比人知道先知同使徒係出自神。人按住聖經既教導指引黎生活,先分到出黎係屬神既人。呢樣係成世有得做既事,同神建立關係係唔會停。

至於你既建議,冇話唔得既,耶穌咪咁做左,結果佢講真話D人都係唔聽。
呢樣野我認同嘅
唔啱傾88
你地講嘅意思係一個宗教
而我所講嘅唔係一個宗教
所以分別就喺呢度

你自己咪講緊某啲宗教囉😂
我一直都係話神呢樣嘢以前係有宗教維持秩序,但而家宗教維持秩序嘅情況似乎失效,所以某一個宗教都會有問題,除非佢地會同步更新一啲野,如果唔更新只會有更多同現實不對稱嘅關係,只會出現更多逆向發展。
講時講
我一直都發現一樣嘢,宗教所講嘅,魔鬼先會不斷試探人心,正直善良嘅人,只有信同唔信,唔存在如魔鬼式嘅鬼惑加試探叫做正義
網上大量呢啲魔鬼自稱正義去鬼惑人心你覺得神會點睇呢啲魔?
將神講成「宗教維持秩序」,已經掉轉左黎講。神係點,唔係由人決定。神做既野,冇宗教係做到。
你講緊個神,唔係聖經個神喎。
黎黎去去都係講神勁過其他宗教同人, 比D新意
人地個神又話係宇宙無敵創世者 你當人地個神冇到
大家無限LOOP ON99
而家黑社會已經屌打所有神
人寫出黎既野就信到十足十明知證明唔到都要神神神
好撚傻系
如果個世界真係跟基督教黎行, 仆得街
人類冇文明,思想,科學,理性
咩都用超自然解釋
創造論淨係容許佢創造你, 但係唔容許佢比人創造
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞