神沒有寫下聖經 是人寫下了聖經

591 回覆
275 Like 16 Dislike
我個常識係,馬太作者對舊約理解就係「王要坐在驢+驢駒上」
作者為滿足預言,因此就照其理解寫下。

而舊約原文,王只係坐在一隻驢駒上。

當然,夾硬解釋係耶教傳統。
舊約講明以色列既王係大衛子孫
所以四福音中,有兩個系諳,要將耶穌家系上索至大衛(以至阿當)
先唔講2份系譜本身有矛盾

基督徒既相信馬利亞因聖靈受孕,耶穌在「生物學」上就唔係大衛子孫。

主張耶穌既係大衛子孫,又係聖靈感孕,本身就係胡說八道
藍色係你嘅所謂質疑,紅色係回應,自己睇

問:彼得前書個作者係咪使徒彼得?

答:由初期教會開始,使徒彼得就被公認為彼得前書嘅作者。不過近代有學者質疑呢個講法,佢哋認為呢卷書可能係有人假冒使徒彼得個名去寫,或者原本書卷作者不明,後來先歸入彼得嘅作品。

根據初期教會嘅文獻,喺二世紀已經有教父引用彼得前書,例如坡旅甲(Polycarp)同愛任紐(Irenaeus),而且當時冇任何懷疑彼得係作者嘅記載。喺書信嘅內容上面,彼前嘅用詞丶思想同四福音書丶使徒行傳相似(例如彼前 四13-14同太 五11-12;彼前 五2同約 二十一16;彼前 一10-12同徒 二14-20等等)。我哋可以睇到彼前嘅作者熟悉耶穌傳道時期同初期教會嘅事蹟。作者喺書卷結束嗰陣稱呼馬可做自己個仔(五13),呢個都同教會傳統嘅記載相符,證明彼得係彼得前書嘅作者。

質疑彼得係作者嘅人,主要有三個論點:

1)一個加利利嘅漁夫冇可能寫到咁高造詣嘅希臘文,而且佢係一個「沒有學問的小民(徒 四13),好可能只喺會堂受過基本嘅猶太傳統教育,同希臘文化接觸有限,唔可能寫到咁典雅嘅文章。

2)新約同初期教會嘅歷史都冇記載彼得同小亞細亞嘅教會有任何接觸,彼得傳福音對象又係猶太人(加 二7-8),收信嘅小亞細亞教會主要成員係外邦人,彼得冇寫信嘅動機。

3)反對者認為彼前同保羅書信喺用詞同思想相似(例如彼前 二6-8同羅 九32-33;彼前 三22同弗 一20-22等等),而彼得唔可能抄襲保羅嘅作品,唯一可能解釋就係有人冒認彼得,模仿保羅嘅口吻同思想寫咗彼前。

上面嘅反對意見係片面同偏頗嘅,依家逐一回應:

1)加利利一直都係外邦人住嘅地方(太 四15;外邦人的加利利),因為商業往來同生活需要,當地嘅猶太人由細到大已經識兩種語言,母語亞蘭文同通用希臘文,所以彼得熟悉希臘文係唔出奇。耶穌個細佬雅各亦都只係木匠個仔,都寫得出優美嘅雅各書(冇乜人懷疑雅各係雅各書作者)。

第二,即使彼得嘅希臘文真係唔係咁掂,都證明唔到彼得唔係彼前作者,因為彼得可以請代筆人寫作,當時用代筆人寫信係好普遍。由彼前 五12我哋甚至睇到,西拉可能就係呢個代筆人。另外值得留意嘅係,彼得後書嘅文筆係比較差,如果彼得後書係彼得親手所寫,咁前書係代筆人寫嘅就顯然而見。當然,彼得亦都可以係請咗兩個唔同嘅代筆人寫前書同後書。

2)關於質疑嘅第二點,個講法有兩個問題。首先,缺乏記載唔代表冇發生過。彼得去過好多唔同嘅地方,包括敘利亞(加 二11)丶哥林多(林前 一12),教會傳統認為佢去過羅馬,而且喺嗰度殉道,彼得同小亞細亞嘅教會有接觸係有可能嘅。

第二,冇經文暗示彼得唔會服侍以外邦人為主嘅教會。雖然加拉太書二章7節話「反倒看見了主託我傳福音給那未受割禮的人,正如託彼得傳福音給那受割禮的人。」但我哋唔能夠拘泥於字面意思,嗰句說話只係區分保羅同彼得嘅服侍對象,但唔係硬性規定。呢個可以由保羅去到每個地方,都先去猶太人為主嘅會堂傳福音到睇得出。彼得用耶穌基督嘅使徒呢個身份寫信去勉勵呢啲喺患難入面嘅教會係好恰當嘅,尤其係保羅似乎同呢啲教會嘅關係唔係話好密切。

3)使徒嘅教導有共通之處根本唔出奇,佢哋可以係採用相同嘅資料來源,例如因為都係用主耶穌嘅教導做基礎,所以論述會有類似嘅表達,甚至大同小異嘅用字。另外,彼前大量引用舊約(僅次於啟示錄同希伯來書),我哋可以咁去理解,新約作者入面類似嘅陳述,因為作者係喺共同嘅傳統上面,再根據本身嘅經歷同領受,作個別嘅發揮同應用。

總括嚟講,反對彼得係作者嘅人,佢哋嘅論點唔足以推翻書信本身嘅證據同教會傳統一致嘅睇法,即係使徒彼得就係彼得前書嘅作者。

https://t.me/gospelsharing/1730
所以,通希臘文,又一定了解舊約希伯來文的作者

為什麼會把「 騎 著 驢 、 就 是 騎 著 驢 的 駒 子」
理解成「騎著一隻驢+一隻驢駒」?
見上面講緊呃人,所以呢句係針對領袖黎講。(法利賽人都好過佢地,因為法利賽人用自己方法嚴守律法,起碼真係會守。)

係會有D人好熟聖經,然後向人解經解到對佢自己有着數。又識原文又熟背景,一般人實唔夠佢地講。

就例如係咁強調:

瑪拉基書3:10
//10 萬軍之耶和華說:“你們要把應納的十分之一全部送入庫房的儲藏室,使我的殿裡有食物,藉此試驗我,看我會不會為你們打開天上的窗戶,把福氣傾倒給你們,直到充足有餘!”//

但係同一卷書以下呢段就隻字不提:

瑪拉基書1:10
//10 “我真希望你們當中有人把殿門關上,免得你們在我的祭壇上徒然點火!我不喜歡你們”——萬軍之耶和華說——“也不會從你們手中收納禮物!”//

相反,當神有到就唔會以自己為中心解經,反而會真誠係神面前,帶領會眾好似基督咁捨己。
所以點解有所謂偽經嘅嘢,講唔通咪唔俾人講,維持正統就算
現時新約27卷內容,係由早年教會決定既

但早年有其他福音書、書信流傳。
好多不符合當年教會主張既,就被判為偽經。

上面既個人經驗,講既係,即使係被視為正統既27卷,在好多關鍵內容上都前後矛盾
你又肯定佢係咁理解
其實呢個都係你理解「佢係咁理解」
聖經464.265.65.489.42.1.54.54版本已推出
本更新提供了重要安全性修復 建議所有基督徒進行升級

如需了解本更新內容, 請訪問任何版本聖經
你唔好理
好多人靠聖經呢本閪小說賺到盆滿砵滿
開始離經叛道 非常好

(教會不喜歡這則貼文)
包括寫樓主買果本書果位
創造緊另一個宇宙黎玩
我地呢個佢2千年前棄左game
不斷散播恐懼去控制人民
傳統堂會好多醒少少既都知衰啦
包括你個神d教會
但冇你份
(都冇我份
好醒wo你
多謝,不過最醒梗係上帝
神就在你我之間
咁證明係咩野
就係證明聖經係人寫
神既話語?唔係 所以聖經只係人既話語
甚至唔止呢樣 仲有好多樣呢類既
聖經唔係人寫,唔通外星人寫咩
因為馬太作者在21章4、5節引用了撒迦利亞書有關以色列王騎驢駒一段。
和合本:
這 事 成 就 、 是 要 應 驗 先 知 的 話 、 說 、
『 要 對 錫 安 的 居 民 〔 原 文 作 女 子 〕 說 、 看 哪 、 你 的 王 來 到 你 這 裡 、 是 溫 柔 的 、 又 騎 著 驢 、 就 是 騎 著 驢 駒 子 。 』
思高本:
這事發生,是為應驗先知所說的:
「你們應向熙雍女子說:看,你的君王來到你這裏,溫和的騎在一匹驢上,一匹母驢的小驢駒上。」

兩個中文版都經處理,令馬太此段較附合撒迦利亞書。
睇返英文版:
KJV:
All this was done, that it might be fulfilled which was spoken by the prophet, saying,
Tell ye the daughter of Sion, Behold, thy King cometh unto thee, meek, and sitting upon an ass, and a colt the foal of an ass.

BBE:
Now this took place so that these words of the prophet might come true,
Say to the daughter of Zion, See, your King comes to you, gentle and seated on an ass, and on a young ass.

天主教英譯版
Tell ye the daughter of Sion: Behold thy king cometh to thee, meek, and sitting upon an ass, and a colt the foal of her that is used to the yoke.

我唔識希臘文或希伯來文,但根據幾個英譯版,相信馬太的確係理解舊約此預言為「王要坐一隻驢以及一隻驢駒」
亦因此,之後馬太就按此理解,描寫了耶穌騎在兩隻動物身上入城
要唔要出免費100抽, 條底10隻ssr 引佢番黎玩一日
唔駛睇英文,可以睇下環球聖經譯本先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞