神沒有寫下聖經 是人寫下了聖經

591 回覆
275 Like 16 Dislike
"越同神親近既人,就越多神蹟跟住"

日常語言來講,「神蹟」指一些超自然,或理論上概率極低但又重複出現的現象。前者例如:如果有人在水面步行,大概可算神蹟。後者如連續兩次中六合彩之類。

我相信你說的不是這些?
會不會只是「克服了恐懼、大病康復,甚至變得樂觀」你都定義為神蹟?

其實如果神(或任何超自然力量)會介入物理世界,我們應該會看到醫學統計,(例如)某教信徒有明顯較低的癌症凌復率之類的。
那可佐證你「越同神親近既人,就越多神蹟跟住」的主張(雖然"神蹟"不再是日常語言下的用法)

問題是,就是沒有嘛。
你未必有心偷換概念,但我都要指出返Harry Potter只係一個例子,而且你話

聖經則涉及宗教和歷史

其實Harry Potter都涉及中世紀巫術嘅歷史

例如有關獵巫 On the rare occasion that they did catch a real witch or wizard, burning had no effect whatsoever. The witch or wizard would perform a basic Flame Freezing Charm and then pretend to shriek with pain while enjoying a gentle, tickling sensation. (哈3: Ch.1)

咁係涉及真實歷史就等如為真?

正如我上面某reply講,鹿鼎記都得
得一個態度先認識到神,就係謙卑。理唔理性都係冇關係。

詩篇138:6
//6 耶和華雖然崇高,卻垂顧卑微的人;而驕傲的人,他從遠處就認出。//
你上面回覆緊我個post
我假設你係覆緊我個題

我個題就係話
信仰係主觀感受,因為信仰不能為驗證為真

你個題係咩?
所以其他宗教同你個上帝無連結, 佢地就係驕傲
定係你認為其他宗教其實都係認識緊你個神

如果你認為我上面嗰兩句野係正確的話你可以大大聲聲講出黎
如果講呢類「神蹟」
分分鐘拜黃大仙仲多
我只需要prove 「信仰只是主觀感受」
你假設左神會做你心目中既事。

神蹟係神既作為,係比人認得出係來自神既記號,唔一定要係改變自然規律(雖然我都試過)。

唔知頭唔知路既小朋友,一語中的,已經係神蹟。(馬可福音10:15)
今日見到最大既神蹟,係人悔改。

神冇做你想佢做既野,好可能只係因為你唔認識佢,一廂情願覺得佢應該好似你諗咁樣。

都係果句,王權係神度。
咪就係主觀,不能驗證為真
因為根本冇人知神會用咩方式做咩事
一草一木都可以係神蹟,又可能唔係
咪就係trust me bro
呢個似係你個人對信仰一詞嘅文字定義多過一個題
冇乜討論空間
咁"看見了才信"有咩問題
係「聖經啱,所以信」。
係「神係度,所以信」。

冇聖經根基既信仰,必定站唔穩。只係想攞着數、想「等上天堂」既人,一有困難就會放棄。(路加福音8:6)

解經係好客觀既事,應該返去當時既歷史文化背景入面理解。否則只係講緊自己想講既野。
有好多人亂咁解,甚至加入自己既私心,呢個係悲劇,佢地亦都冇神既同在。

耶穌解得啱、出自神,就有神親自見證,有神蹟跟住佢,旁人係認得到。(約翰福音3:2)
很久之前,台灣的教科書上有孫中山破迷信的故事
大意就是孫中山打爛泥菩薩手臂,而菩薩沒有當場懲罰孫,可見拜菩薩是迷信。
可惜當年的人不懂,泥菩薩也有他的權,顯不顯靈在他。

我們在討論,有沒有客觀的方式,知道某些指定的超自然存有是否存在。

「令人悔改」是一個不可由第三方量度的標準,因此不是判別耶神是否會介入人間的好標準。
「唔知頭唔知路既小朋友,一語中的」此類也是主觀,而且不太常見的事。也不是好標準。

而任何人都會病;我們常看到信徒為自己/親人的病祈禱、燒香。
假使耶神會對祈禱有極低回應,我們都應該看到耶教徒有較高的重症康復率。此應該是一個分別超自然力量是否會介入人間的好標準。

可惜,耶神的王權一如泥菩薩,祈禱的效果只等同燒香--都是沒有。
咁我又唔反駁呢點嘅
看見了才信,即係做勝利球迷
同trust me bro就信有差別待遇都好合理姐
可摸分享下你作為與神同在嘅解經人,有無出現過咩神蹟,神有冇親自見證?可否俾旁人認得到?
扮乜撚睇唔明

信其他宗教ge人同唔到你個神做連結, 咁佢地唔謙卑
佢地如果謙卑地信其他神又係唔係一定識到你個神

你黎教主同你呢隻狗喺我眼中一樣都係扮高人一等一樣係唔謙卑ga wo
乜原因你地又認識到神
人覺得咩係真理,冇關係。
出世之後信咩,亦都唔重要。
因為當神有到既人,神自己會去搵佢,就算冇人入到去既地方都係一樣。
根本就無直接關係證明到D客觀事實關你個神事

甚至連共產黨都做到, 結論共產黨 = 你地個信仰?
當上主有到,咪認識到。
你reply #453,咁我assume 你係覆緊果個命題啦。期待你提出到「信仰只是主觀感受」的論證
呢條友痴撚左線黑都講到白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞