神沒有寫下聖經 是人寫下了聖經

591 回覆
275 Like 16 Dislike
所以班中東佬咪重打緊仗ON99
你同你個仔都唔好用任何有英文既野同學其他語言同埋用google翻譯
語言係神對人既懲罰你唔用母語神會好嬲好嬲
點解當神無到就係自私扮野
姓黎條友Block柒佢就得
永遠只係識得用聖經解釋聖經 循環論證
聖經是真確無誤的
為什麼?
因為聖經說聖經是真確無誤的

講多兩句又話神自有安排
人唔可以理解神嘅智慧
同佢嘈只係曬鳩自己時間

呢啲劣等護教分子真係敗壞基督教
將來人類滅亡之後,外星人見到剩低本Hunter 都會以為地球人有念
跟社會背景 , 時代背景
會自動跟主流價值調正既聖經唔係神跡黎咩
我就覺得似一個唔會爆煲又合法既傳銷
都係搵下線奉獻(周圍傳教搵人入會)
傳銷賣既野最後會比人知道係無用 , 劣質產品而爆煲
但教會賣既係心靈雞湯係信念
佢地賣神既神蹟(聖經)/ 教導人點去做人既方向仲可以經由唔同神父/牧師去跟據現有基世價值去調整
只要真正信既人有一定基數再影響其他人入教
都係一門冇得蝕既生意
可以話宗教係信仰既副產品
先有share共同信仰既人才有宗教體系
但往往宗教先係最攔阻人同神既關係

人往往以為自己做左d宗教活動就係同神親近(由以前獻祭、到今日返禮拜),其實這些宗教活動對人同神既關係可以話非常次要,重要既係人既生命點活出佢既信仰。但人往往以為自己完全左呢d 次要既task,忽略左重要既「活出信仰」的生命。

其實基督信仰,本身就反對僵化人為既宗教制度重點係悔改,當番神係神,盡力跟從佢既教導(which is 聖經,which is 愛人如己,which is 耶穌已經親自示範左一次一個完完全全照聖經做既人生)

所以你話要更新系統,我非常同意,個模式可以隨時間改變,如果你有係呢個基督教圈子,近呢幾年已經愈來愈多人捨棄左傳統堂會崇拜模式,轉向家庭式小組聚會。年輕一輩既主流已經唔再係局限左信仰係堂會間建築物,反而好多人都話「邊度有信耶穌既人,兩三人聚在一起,就已經係教會」(當然呢句野本身係咪完全正確,都未必)
申命記
13:6你的同胞弟兄、或是你的兒女、或是你懷中的妻、或是如同你性命的朋友、若暗中引誘你、說、我們不如去事奉你和你列祖素來所不認識的別神、
13:7是你四圍列國的神、無論是離你近、離你遠、從地這邊到地那邊的神、
13:8你不可依從他、也不可聽從他、眼不可顧惜他、你不可憐恤他、也不可遮庇他、
13:9總要殺他、你先下手、然後眾民也下手、將他治死。
13:10要用石頭打死他、因為他想要勾引你離開那領你出埃及地為奴之家的耶和華你的 神。
13:12 在耶和華你 神所賜你居住的各城中、你若聽人說、有些匪類從你們中間的一座城出來勾引本城的居民、說、我們不如去事奉你們素來所不認識的別神.
13:14 你就要探聽、查究、細細的訪問、果然是真、準有這可憎惡的事行在你們中間、
13:15 你必要用刀殺那城裡的居民、把城裡所有的、連牲畜、都用刀殺盡。
13:16 你從那城裡所奪的財物都要堆積在街市上、用火將城和其內所奪的財物、都在耶和華你 神、面前燒盡.那城就永為荒堆、不可再建造。
人地指出唔同人寫出嚟嘅情節有唔一致嘅地方
佢又話 係咁架,猶太文化唔追求準確,甚至特登有矛盾

即係冇矛盾=幾勁,咁多人寫都冇矛盾=聖經為真
有矛盾=特登、人地文化係咁、你曲解=冇矛盾

公佢贏字你輸咁點討論
遲啲會唔會加LGBT元素落去
LGBT撚同耶撚冇大戰真係好神奇,係咪有咩利益關系
你要張呢個教導放番起出埃及記同以色列王國時期的時代背景去考慮,冇左個背景(context)咪會顯得神好殘酷。

但係如果放翻係果個時代背景,根本冇宗教自由呢個概念。以色列是神權統治,甚至果時宗教就等於民族/國權,咁個理解就會好唔同。

呢呢班人根本唔係純粹信唔同野既理解,而係直接威脅國家民族安全咁既間諜去理解。

就算去到今時今日,有邊個國家會容許別國間諜係自己國家活動?

而個教導核心反而係要求人忠心於神,要管好自己既家庭。
調轉講,初代基督徒係要宣傳耶子係救主,因此添加耶穌生平內容,以附合舊約預言。

耶穌係講阿蘭文,舊約用希伯來文寫。而新約由四福音到啟示錄,都係希臘文。打個比喻,今日有個講廣東話既算命大師,佢死後弟子以英文寫書,話大師附合幾百年前以文言文寫下既預言。

問題係,有時會解錯。

耶穌去耶路撒冷,騎驢入城。
馬太係咁講:和合本:
(門徒)牽 了 驢 和 驢 駒 來 、 把 自 己 的 衣 服 搭 在 上 面 、 耶 穌 就 騎 上 。
思高本:
他們牽了母驢和驢駒來,把外衣搭在牠們的身上,扶耶穌坐在上面
BBE:
And got the ass and the young one, and put their clothing on them, and he took his seat on it.

驢驅指幼驢。馬太在此,描述了耶子騎在2隻驢身上,玩雜技一般入城。
但一個人點解要騎在2隻驢上?

因為舊約撒迦利亞書有此預言:
和合本:
錫 安 的 民 哪 、 應 當 大 大 喜 樂 . 耶 路 撒 冷 的 民 哪 、 應 當 歡 呼 . 看 哪 、 你 的 王 來 到 你 這 裡 . 他 是 公 義 的 、 並 且 施 行 拯 救 、 謙 謙 和 和 的 騎 著 驢 、 就 是 騎 著 驢 的 駒 子 。

思高本:
熙雍女子,你應盡量喜樂!耶路撒冷女子,你應該歡呼!看,你的君王到你這裏來,他是正義的,勝利的,謙遜的,騎在驢上,騎在驢駒上。

BBE版:
Be full of joy, O daughter of Zion; give a glad cry, O daughter of Jerusalem: see, your king comes to you: he is upright and has overcome; gentle and seated on an ass, on a young ass.

舊約原文,其實係一種修辭,王會騎在驢上,一隻幼驢上。
但馬太可能因為不諳希伯來文,對此既理解係一隻驢+一隻幼驢。
結果耶子在其筆下就要玩雜技一般,騎住一隻驢+一隻幼驢入城。
好想知神呢家做緊咩
睇普世價值去變
我相信如果遲 d 証實到有外星人
班牧師/神父會話外星人都係由神創造
不過聖經冇提
冇提唔代表冇依件事
馬太不諳希伯來文
本聖經就係人寫
上面真係集體精神病
香港教會學校百幾年就係宣傳呢啲精神病學說
基督徒相信四福音作者就係門徒,或與保羅、彼符既門徒寫成。
但環境證據說明此不太可能。

耶穌門徒出身係打魚、稅吏。都係猶太人。
跟隨耶穌時,至少都係少年人。他們背景,不太可能識字(希伯來文)
而新約,係用希臘文寫成。

你要相信一個講廣話既文盲,識得文言文,然後一面被迫害,一面學成日文,用日文寫經文。是你的自由。

但接近事實的可能情況的是:傳教成功,用日文的作者假借門徒之名寫下經書,但因文言文不精,結果寫出「騎在驢和驢驅上」的笑話。

建議research下第一世紀猶太人的教育、口傳傳統同寫作文化,我地再慢慢進行討論
不如你講下,點樣騎在2隻驢上?
其實運用下常識,拖一隻騎一隻咪得,駛乜搞到咁複雜。

不過可能都值得問,點解只有馬太特別記載兩隻而其他三位作者記一隻,不排除有暗示。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞