各位marketing 人 你地會點答

249 回覆
25 Like 506 Dislike
條友都on99
marketing plan budget果D咪又係同上層開會決定晒成年budget同埋方向,再自己諗下有咩promotion event之類
仲要有咩marketing strategy姐,vtc洗撚咩,出邊FMCG先要嫁姐
d marketing manager 咪又係吹兩咀,鳩up下,等上頭ban 同approve,咁大口氣做咩姐屌
之後決定晒咪叫班細做野囉,搵場,搵合作之類
好pro咩? 事但一件fg入到去幾個月都識啦
Christian咪叫Dior
其實所謂research 睇嚟睇去咪又係嗰幾個數據
Christian 係叫 Christian
上司閪、啲客閪、人工閪、工時閪

同事就一啲啲

利申: 朋友感想, 想問下係咪真係咁嚴峻?
連登毒撚唔會做既職業就一律話呃飯食架啦
佢地做唔掂所有需要溝通既職業, 然後會話係呃飯食
連登只有IT同工程
I大 marketing做左啲咩黎
我淨係知日日俾人笑I大
AM同人Review
Reviewee 30K
咁個AM咪仲高
VTC收政府資助就係養呢啲廢人呀?
Marketing呢啲AM位市價先差唔多咋啵
咁當然連登囝人中之龍,Marketing呢啲垃圾行業就唔計落去薪金調查個FG70K到架啦,不過呢個題外話啦
但VTC洗唔洗Review下成個部門啲人工呀
邊到有terms佢講嘅野我相信一隻中學生都識,做咗20年野只係講到依d知唔知醜字點寫
希望個呀姐睇到,平時謙虛d唔好影衰香港用差唔多20年先堆到個AM,仲要做學校依類唔好當人唔識野啦做學校笑大人個口
一句講哂 推廣公司/產品
改個名做 Dior….

好心做marketing就唔好叫Dior咁柒啦
一聽都好趕客好唔pro好冇marketing
搵個姓做英文名
但工程又會話好低人工呀溝唔到女呀狗也不屌呀
你睇下樓上幾個post
佢真係咁答
拋撚哂d英文單未term出黎
好典型既吹水佬
建立品牌形象 搶佔市場份額
針對客戶要求分析未來發展方向
提升品牌價值 拓寬銷售領域
發掘新興市場 製造先機

….然後攪event 賣廣告 有錢剩就搵濕鳩kol 用撚埋佢
不如叫Dildo
人地對佢印象一定夠深刻
Full picture 邊輪到AM仔做
起碼head of marketing啦
佢咪就係佢講果堆野最尾果樣 齋做execution囉
佢自己本身都侮辱 marketing 喇
講咩笵範太大,舉咩FMC , Luxury brand 乜乜柒柒做例子,屌你做THEi 就舉返THEi 你自己 marketing 係做咩喇,隔離 Domain 關你撚事咩,個 candidate 就係 focus 係個Domain 度,佢舉例中除咗最後一句,其他 area 邊忽佢有做過?

個撚屌 Linkedin 至少18年嚟都淨係做活動策畫同文案寫作兩件事,嚴格嚟講都唔撚係 marketer,只係個 event planer
18年先am
Mr LV hi
今時今日
30k都係幫手執頭執尾同時極少做錯嘢嘅assistant grade
佢個人身份以及視野、手腕,由佢出呢個threads開始
已經冇marketing啦 冇PR添呀 搞臭自己個朵 抵啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞