各位marketing 人 你地會點答

249 回覆
25 Like 506 Dislike
黃滴疴,中文名嚟
steve jobs: marketing is about values

做撚到就唔會見你份垃圾工

大部分marketing 都係先有了product再做marketing,即係乖乖地做廣告做形象。

絕無僅有才有可能將product redirect 去其他對象,e.g. barbie 由成人玩具變兒童玩具

PS. 非marketing人
其實有咩做?個市旺自然多客,個市淡自然無客,你點都r 唔到客嫁啦
Wrong Dior
垃圾嚟講算係咁㗎啦,好多老屎窟做咗20幾年都仲係Officer grade
屌 咁嘅background 再加埋佢啲咁嘅廢話
真係唔好出嚟獻醜
師兄你又太表面 好多marketing唔係做喺product身上的
我有個新加坡朋友, 入咗職之後就日日喺抖音Facebook度開直播用 shopee sell 野, 然後日日檢討業績
以我所知就係咁樣
個答案冇marketing 太直接答真相
較咗private 俾人屌到反艇
又要公開屌人,又抵唔住壓力。
冇料扮四條
咁見工嗰個咪又係答中你認知嘅marketing。
突登放到最尾講,仲要柒到加返“啲人成日講“ 自圓其說
等人企喺你嗰邊。
仲要幫人總結咗三大論點 搞下乜 做下乜,看似答得好簡陋。

你條問題係marketing 做咩嘢而唔係marketing 係咩嘢
好彩你reject 咗人,唔係嘅話又抹殺咗一個人嘅時間。
自己就答表面嘢,跟過一件project/product 都知流程啦
垃圾就係最鐘意覺得人哋點點點
做左廿年marketing
Market到自己個market都消失哂
呢的未垃撚圾 老屎duck

LinkedIn 話自己負責文案
屌佢老咪
成份threads個見試文案效果差到無朋友
Reach到的咩人?

的marketing 佬又最興無敵一招:
那那那,你睇下,回響幾大,夠noise夠juicy,
幾成功

On撚9

好景個時候就打哂灰機話自己個marketing plan點勁點勁
唔好景既時候,就懶大環境唔好,唔關佢地個plan事
永遠無撚敵
隻傻西Dior係咪變咗Delpo
淨係識講做event,出ad咪唔係專業marketing lor,成班唔識扮識
Lm
佢連自己個人既marketing都未識得做
Marketing咪即喺跑數佬,不過喺睇跑咩數之嘛
做人唔好咁diorwong
lm
香港撚有marketing咩
m記包就係最好例子啦 班高層加marketing and sale department 乜7都唔做
見人賣個包好賣啦 就將個包推出黎 仲可以當自己功勞
心諗我係老細一早炒鳩你 咁耐先出 即係一直唔做野
其他公司又係 競爭對手做咩你做咩 創新又無 又同唔到公司搵錢 廢到仆街
係香港marketing=見人成功就抄 我會咁答佢
好聽啲嘅打雜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞