各位marketing 人 你地會點答

249 回覆
25 Like 506 Dislike
又無撚比個正確答案出黎
即係人地答咩都錯, 閪人上司

做左咁多年MARKETING都唔知點玩SOCIAL MEDIA, 垃圾
有冇諗過佢真係做呢d野only 照直答 你又唔岩聽
孖劇停=鳩up當秘笈 成日OT 做狗屎垃圾野 人工低
佢自己都答唔出有咩咁把炮
男人老狗叫Dior
咁應該點答
【 Marketing係咩 】 Marketing 大學堂: Marketing係做咩 ?
對於咩叫Marketing,已經有好多大師落咗唔同嘅定義,建立咗相關嘅理論。當中最常接觸到嘅係 Marketing Mix ,即 4P Marketing —Product(產品)、Price(價格)、Promotion(宣傳)、Place(渠道)。

而對於服務業嚟講就會再考慮多幾個範疇:Process(流程)、People(人)、Physical Evidence(外形)、Performance(成效),即係 8P Marketing 。

坊間對於「P」有很多不同的說法,有時會用「C」去代替,如Customer(顧客)、Cost(成本)、Communication(溝通)等。

Marketing所包含嘅範圍可以很廣,亦可以很深入,工作範疇會因應業務和市場環境而大有不同。亦因此,不同的業務角度去看Marketing,如銷售、股東、顧客、管理等,會衍生出不同嘅Marketing定義。

下刪N咁多隻字
連登真係沙漠嚟 Thread 嘈咗成日,第二日先上到嚟連登熱門
老屎忽想屌後輩攞成就感

做咗咁多年 啲思想都係咁廢
仲要做人阿head
應該答幫老細賺錢
用各種各樣手段boost sales
乜柒branding awareness loyalty一切都係為錢
叫交友app啲臭雞答啦 佢地個個都做呢行
錯唔晒既,考生的確答唔到d乜,佢想問marketing 可以幫到公司乜吧
Marketing咁都有三皮
有咩專業知識?
了解並發掘市場的渴求同需要
將服務及產品切入市場,提供多方面方法途徑滿足客戶面對的缺乏及解決需求難題

現代的marketing為咗達到呢啲目的,發展出唔同嘅形態同方法,包括event, digital......
又係啲名牌上腦撚
唔少ecommence位好鐘意專請marketing major嘅人
冇專業知識又點會特別寫明請
英資中資大公司都係專請就證明有價值
I’m Gucci, nice to meet you
食女
post-purchase dissonance
死剩把口
其實就係冇技能
30歲人搵得3皮
幫人勸退呢行?
Marketing 都走去當自己係專業
懶有深度的白痴仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞