各位marketing 人 你地會點答

249 回覆
25 Like 506 Dislike
WhatsApp 主要係for公司通訊
鵝們用微信朋友圈分享der
條友咩樣 等大家認識下佢
有價值應該係用腦諗橋既人
三皮野請個人坐係office涼冷氣諗橋好過熱辣辣係地盤做野
係呢平時你放工/放假嗰陣通常會做咩㗎?
我自己就會去做吓Facial放鬆吓
當係獎勵吓自己返工咁辛苦囉~
日日做到隻狗,結果公司凍薪,反而升咁嘅人:
日日偷懶,遲到早走WFH
大大聲擦鞋
年尾review時用一千字答咩係marketing

marketing都有專業嘅人,但係港資公司普遍係咁
不如我同你一齊去做下facial呀?
做完順便再食個飯?

見你係朋友先帶你去做!
唔係欺騙消費者
邊有消費者咁蠢呃到
只係用嚟呃自己等自己覺得有存在價值
如果你讀緊書背八股文都算
出黎做野不如都係講返一星期出幾多個post好啦
其實marketing 唔做sales就係冇用
佢臭串啫 確實marketing可以分到好細好details 好多skills 面試既未必唔識 可能唔知佢想問到幾deep 佢面試時應該引導同接住問落去 而唔係即刻否定人 但同時
面試人呢啲睇法好常見啫 只係冇好公開咁講出嚟
其實答4P個D人就真係唔識既求期google番黎,
反而回應dior wong 個D內容先係真係野
又唔係咁講唔好顯得自己咁井底
專業果啲真係有睇數有做research
正常普通人唔係邊個嘅話會覺得好撚柒
夾硬好似想沾光咁
綜合留言,即是青衣大學做am 既,2018年先grad但又做咗好多年marketing 既阿姐?好想跟佢學野
Marketing只係倒公司米

否則何來咁撚多公關災難
乜柒都擺上脆
佢真係勁喎 一段咁無內容又貶低自己同行業的對話都可以上到連登熱門 仲唔marketing ?
你唔識字可以收收皮,縮返去你老母個閪
咪衝出嚟柒
估你好想駁,依家請咗你返嚟,點解要幫埋人教仔,公司出糧請你返嚟唔係俾你學嘢
Linkedin吓咪知
佢officer rank咋嘛
邊輪到佢做阿姐
有本事你做佢上司囉,有咩咁不滿?
答個條友心諗:我事但搵份工咋屌你 你估真係咁有理念咩
一個AM仔都可以同人做probation review 嘅咩?

出名人工低嘅下賤行業
仲好意思同人講自己「讀Marketing 專業出身,做咗好多年marketing 」
即係話俾全世界知自己人工長年唔夠兩萬?
答咗一分鐘
有3個重點仲唔夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞