做護士算唔算係窮人最大嘅翻身機會?

293 回覆
964 Like 62 Dislike
做學生出placement我睇佢咩下欄野都畀你掂下
試你班𡃁仔
鬼咩,依家好多人呃飯食,唔敢同人鬥啦
點解講到護士就職得ha 一條路
大把ngo private 請人 工作輕鬆好多
量下血壓洗傷口傾下計呢d
係都要講到護士得上ward一條出路
做雞要年輕樣靚好身材才可收天價,
如果一般冇波老豬扒你肯俾幾錢?
你睇下果D 輕鬆私家助護幾錢人工,或有咩要求
我可以話你聽我係ngo做左6年 非nurse
但工作一樣跟point跳
Nurse工作只係量血壓執藥洗傷口之類
仲要有唔少地方都仲請緊人 再甚或大把buy service公司會出高過mps point 價請炒散去做院舍/ngo 外購服務 一樣係輕鬆工
本身nurse 係香港除左ha 就仲有好大市場 好多swd 資助service都列明一定要請nurse
只係香港人刻板印象覺得nurse 畢左業一定要入HA
護士管理局規定畢業前喺HA實習夠時數先畢到業
你唔過第一關 點樣可以扮oldseafood咁樣出去ngo 9fingfing
NGO private 會唔會要一個好jun冇任何醫院經驗嘅人士?
有嘅叫好彩 如果唔係個個狗衝去啦 講到Private醫院咁好做 閪客你唔講 量吓血壓洗傷口傾吓偈 講得出呢啲都知係西客 睇唔到人哋背後做乜喺度指指點點
2000幾蚊一更

12個鐘,玩手機量血壓

唔洗經驗,番緊覆你
護士你試下移民大英祖國
vs engineer / IT developer移民
你就知有幾大分別

btw, 香港都唔止30k啦
除非打雜/執頭執尾IT support姐
係MTR做,
靠返夜hea呃OT錢,今個月出左8皮野糧
低iq冇能力可以係nursing畢到業可以教到書 你都幾fun 連登仔
UK IT after tax 幾多 ?
software / AI/ infra ?
計 complexity 做老師護士真係好低
我以為係 common sense ,sorry

老師計
say. 如果你 math/stat major出黎, end up 係投行/HF/ AI engineer 先係正常,做數字老師的確係能力有問題(但又想屌學生妹貪穩定買樓)
教英文更加得啖笑,一堆英文唔係native 既人教英文已經係笑話,玩死班中下階層,難聽d 講幾時到你教.....咪玩啦
呢啲廢柴係咁得閒
真係好common sense 連登仔離地嘅common sense 你當asso 毅進 讀唔成書嗰啲死左? 全民大學生中上階層? 其他廢工又唔讀 淨係係呢啲月經post send埋啲廢話 易做睇死你都做唔到啦
....每個人認知個世界唔一樣

bio/phy/chem: 醫生->三寶->藥劑 -> Ischool老師 -> 護士/老師
math: trader/quant/AI/出國 -> software/statistician -> Ischool老師 ->老師
英文/language好: law/M&A/consulting/sales -> freelance教英文 -> ischool老師 -> 老師
連登啲盲反醫護撚水平係咪真係咁撚低,鳩噏唔使本,醫院護士唔使接觸屎尿都講得出,班姐姐仲閪過啲護士

我都支持支那醫護全面進場醫撚死晒你班盲反傻鳩

香港醫護人工係高,但相對都要對多好多病人

利申:唔係做醫護
以前教育水平低先有分藍領白領啫,而家都冇得咁分啦
絕大部分嘅白領office工係唔需要咩專門嘅知識
你講得岩
做人識得認清自己咩情況
再去努力改變已經好叻
好過啲讀水泡科出到黎覺得自己懷才不遇
世俗係世俗
官方係官方
事實上 係無人會在意你點諗
事實就係護士唔會因為扮專業人士而好好釣金龜
護士本身返shift為主 做醫院個班 又辛苦
基本上殘到爆 都無時間keep 又點會釣到金龜
真正嘅金龜都唔會因為你係護士而加分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞