做護士算唔算係窮人最大嘅翻身機會?

293 回覆
964 Like 62 Dislike
論人工應該係護士
社工講際遇
護士 教師 社工 黑警
當差
其實有人鍾意返長night
佢地要照顧屋企
想像唔到你嘅圈子嘅質素有幾差
咁樣就爆肝你都幾撚廢下
你細個係咪上pe 堂會暈低個d 廢柴
估都估到
d客難頂+日夜癲倒
唔識真係唔好衝出嚟柒⋯
教師 社工 護士 紀律部隊
講到咁好做 其實你都可以做真係歡迎加入
只要內心夠強大就得
首先你唔好怕屎尿痰血西客西家屬西上司西同事同垃圾輪班制 做啲咩都要take risk 條條都係人命 承擔隨時俾人告嘅風險 full-time五年讀書 可以係星期一至五上full day堂 星期六日要返醫院tuns(即係part-time student nurse)或者要出實習(冇錢收) 未計放咗學chur住溫書做paper做PowerPoint做Careplan 無限溫藥溫病理溫人體結構etc夠膽講呢五年你想唞下都難 除咗放sem break啦吓
聽落明愛東華鯨大好似好易入咁 DSE低分係入到 不過畢唔畢到業就另計 你估個個都畢業咩 唔好咁天真。
見唔少中途quit 成績唔達標或者實習臨床考試fail都冇得留低 無心做/性格唔合適出一出實習已經見真章 係就係CP值好高 但係你捱得到咪deserve呢份人工
for 一d 人,低IQ, 冇家底 冇能力,唔識炒股
老師/護士性價比真係好高
你而家嘆撚住冷氣喺屋企打飛機梗係口響
到你真係做日日對住就唔係咁講
老實講做得護士都係家底一般,
女仲可以扮下專業人士釣金龜,釣高黎賣
又可以做到 65歲

唔明有咩好抱怨
可以溝護士妹妹
用生命值黎換
點解唔發奮做IT?
hku nursing 文科仔都收
做big4 可以做到partner 變月球人喎 做個EO比盡咪搵十萬八萬
Sub仔依家好多返5day
又可以借開會 話落地盤早收工
易走位 又易上位
係香港 唔覺得世俗覺得護士係專業人士
但要對付大閪客HA
又要比BESS搞
又要攞住D架撐同重到仆街嘅EST周圍走
做到想轉行
最緊要係 就係缺人
好多同行新人做夠一兩年比人R曬入HA BESS
所以一係你入BESS搞鳩人 如果唔係就唔建議
BTW BESS 死全家
IT市場好波動
工程就好保護主義,全世界包括香港自己工程佬都係圍爐排外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞