做護士算唔算係窮人最大嘅翻身機會?

293 回覆
964 Like 62 Dislike
做緊 大約80k
我回答返你官方定義
你就成日想轉移個重點去釣金龜到
你目的都好明確下
我本身就係覆緊嗰條友
佢話護士釣金龜
唔係我去講呢樣嘢
同埋討論區鳩噏吓都有目的 你都黐撚線
我又唔覺得係護士返shift所以殘
反而係佢地返工長期戴口罩
唔係好見到全樣
而且啲客又係老弱病殘
所以護士會頹look返工
戴咗口罩都睇唔到架啦
返office嘅OL一定打扮得靚啲
不過護士就近水樓台
大把醫生係隔離
總有醫生係溝女但求就手
醫生通常搵返醫生或者律師
我有朋友一grad就入haho到做 話日日捽出面d整機佬 chill到
HK no IT
有啊 aeo 文員呢啲囉 佢哋剩係得呢個Level咋嘛
連登仔係咁 佢哋對護士嘅認知話唔定連護校都未使讀嘅時候
每個人認知嘅世界都唔同 但係講返現實嘅世界就係得呢一個 而唔係你哋腦入邊諗嗰個離哋嘅世界 你上面嗰幾行廢話有撚用咩 上面討論緊嘅咪就係正常小學中學教書啲老師 你係真離題定係偷換概念?定還是只係閱讀理解有問題?
雖然我自己我自己唔係做姑娘嘅,但係我舊時間唔中都會上病房做野,咁講真我眼見人哋都真係辛苦。

同埋連登始終同現實都係唔同,呢度勁多人對醫護人員有敵意,好似好hostile,但實際上我現實之中遇到99.9%的病人其實都係好有禮貌。
完全唔明點解dse 12分入明愛東華可以同人地 20幾30分入cu poly嗰d一樣待遇
就手 sp咩
事實係多數nursing女神都俾醫生食咗
利申 年資大過十年男護
唔chill呀!
啱啱部機俾啲死咕喱震壞咗,唔夠力就搵多啲人同架生啦!而家要用backup機出result,工作量大增。
好彩同Engine比較friend,佢肯捱義氣weekend來整機。要人哋OT真係非常唔好意思㗎嘛。
男既讀護士再溝個護士女同學 咁家庭收入就happy
大把人連自己老豆老母都唔想幫手換屎片
真,唔在ha涯過點畢業佢仲話唔一定做ha依句笑死人
佢地得把口,分分鐘第一個sem就肥佬
討論職業當人批鬥,
講到自己份工幾高尚同草根貧窮低門檻劃清界線,
呢家d護狗真係惡
正常都應該係嘅 就算連登仔出到去現實咪又係死死地氣同護士講唔該
你老母吹到12分都入到 你入俾我睇今年16分都未必入到
咁我當17分先入到好未?17分出到嚟同人哋27分入一樣starting又make sense咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞