做護士算唔算係窮人最大嘅翻身機會?

293 回覆
964 Like 62 Dislike
不過揸車都可以好金
IT輕鬆過30k啦屌你老母
老師先係
放假所有工種之最
長官先係
每日返工踩兩更肯定辛苦過返shift
有個問題想問
其實做護土洗唔洗寫CV cover letter linkedin 搞呢啲樣
定係有個Degree直接去返工就得
消防救護都叫好做
公社科老師先最正
上堂照讀ppt就得
唔使幫學生擔心咩保4攞星
仲有得年年公費旅行
做老師/社工都係
女護士係
男唔係
唔好問點解
真係怕窮多d

升到護士長 7皮月薪 又唔洗做下欄野
做工程都係
不過要好醒同識人
識人由學師做起 然後出黎做判頭做老闆
英國50k即係香港30k月薪
我反而覺得社工先係underrated
point scale上護士係pt15 - 25,社工係16 - 33
就算d人話ngo bar mid point,都有26,即係都係高過護士
又有人話學位社工大部份做hd位,但依幾年聽聞已經好唔同,大部份做學位社工
未計讀少人一年書,比少一年學費,做多人一年野
依度加加埋埋已經46萬
就當你做護士做到私家護士,月薪平均高過社工5k一個月
咁都要92個月(7年半)先追平依46萬

護士又要輪班、又要做厭惡性工作、又要企冇得坐
係醫院就著住件垃圾制服比人指指點點
人地社工就著自己衫,係醫院返個班社工仲可以靚靚仔仔著恤衫白袍
又冇人指指點點,又大部份唔洗輪班,又唔厭惡,壓力亦低好多
kol 先係下話,買埋樓都仲得啦
人群是那麼像羊群
連登仔日日都話好正好爽overpaid 但係就冇人想讀冇人想做 長期都缺人 用腦諗下都知有鬼
IT 同護士冇得比啦
大把人做到幾廿歲都仲係得個皮零兩皮係度聽電話整下電腦
煩唔撚煩 日撚日講呢個topic
依家15分都收既degree 五年前咪又係廿頭先收,收分係低咗代表課程淺咗?
唔識咪9up啦 社工好少人畢業就搵到ASWO位

要睇你cv睇你咩hon 最top就搵到 唔似護士畢業基本上個個都袋同一份糧 有加冇減
覺得消防都唔好做果啲應該一係唔識熟人做 一係弱智
我細個都想做中環西裝佬
linkedin正常都唔會搞
cv就睇你想點 你想入私家/入到你最想入嘅聯網 咪寫好啲囉 否則9寫都得
如果你要用英國稅後計又當香港唔洗比稅既, 3300鎊一個月到
https://www.gov.uk/estimate-income-tax
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞