做護士算唔算係窮人最大嘅翻身機會?

293 回覆
964 Like 62 Dislike
連登仔不嬲口爽荷包笠
成日話躺平攞綜援最正
然後自己就搏命返工、進修、投資
連登仔最叻水人去死
頭兩個唔洗shift
你都係覺得自己呢行被underrated啫。咁人工係由市場決定㗎嘛,未有牌嘅工程師一街都係。調轉諗,你係工程公司老細,你會出幾$糧去請fg?你真係開50k請fg,咁cert咗嘅師傅同老牌工程師要開幾$留佢哋?每單job要收幾錢先夠養呢班人?
做得醫生同律師都係top tier嘅叻人,梗係貴啦。會計直接同$有關,梗係值$啦。工程師兩樣都唔係。不如你講吓工程fg點解值俾貴啲人工喇。
另外想唔俾$讀PG,咪讀research PG囉,調返轉老細俾返$你。如果上埋PhD,叻過MEng添。
香港既護士好似唔需要接觸屎尿

因為醫院本身都已經專登請左一班姐姐去搞啲下欄野

講真香港班護士已經好撚幸福,但係反而日日係到閪面瓜瓜嘈話辛苦

以我所知基本上得香港護士係高人工,其他地方只係普通價錢或者偏低

利申:香港醫護衰撚過dc9,支持大陸醫護進場搶飯食
普通住宅不嬲比狗做
但中環FM做個普通E 輕鬆40k喎
十幾年經夠上M位
仲要日日準時返9收5點半/6點
禮拜六日返工跟Project 又有得計Time off
唔熟行情真係唔好鳩噏
其實有冇一單護士真係俾人告,好似未聽過,定出過事既護士俾人炒左?
怕?窮咪仲可怕? On9
醫院lab狗表示 拎d屎榨汁睇蟲蛋都係咁做
尿倒黎倒去
血又係 體液又係
有啲位甚至要又切又磨又捽d 組織 黎做test

其實屎尿日日都見 有咩咁特別 戴咗手套唔會直接接觸咪得
唔明d人點解自己阿既屎尿都好似核廢料咁入撚左樽仲包幾廿層紙巾甚至用埋膠紙封埋
平時阿完屎沖完廁係咪會拎塊鉛板封住個廁所
呢個真,講人工上限一定係工程高,但護士強係強在佢好後生就好高人工,跑快你最少4年,你最想用得多錢既時間係30歲頭,工程要拎40k,快則4年,慢則要8年,護士一出黎做已經差唔多呢個數
要有後續先得
屁如:
女既,嫁到醫生
男既,賣到屎忽
你識唔識架
未計4年/8年後護士人工都有加幅,如果要30頭成家立室,成個經濟壓力真係大。 工程公司老闆97年時考到牌係3萬,24年係4萬咁
日日遲到早走,30k 都唔知係幾多年前嘅人工

利申外資
直頭一條龍服務啦,比埋個社交平台你識醫生 ,
有錢人(私院限定)埋單
大前提要靚爆鏡
你條撚樣有邊一個PO係冇問號㗎,剩係識成撚日問問問問埋啲冇意思嘅問題,開完PO又對討論冇input冇貢獻,剩係識執人口水尾,最叻係舉埋啲白痴論點博人覆博人屌嚟增加engagement上熱門,你唔死都冇撚用。

依家唔抄PO喇,剩係喺其他台撩嗌交博上熱門

羅列會員 Guniqlo,又名 六尺正氣男 罪行
https://lih.kg/3358079

垃圾會員 GUniqlo#227650 入侵手機台!
https://lih.kg/3484217
屌你老母guniqlo
重複又重複 屌你老母
名又重複 post又重複 屌你老母
死毒撚 屌你老母趁地淋啦含家產

社會垃圾,剩係識抄post
請各位負評、上一頁,善用不推文回覆

Guniqlo社會垃圾,剩係識抄po
其實咪同做地盤一樣 都係藍領 用厭惡性賺錢
你試下咪知咩事

聽聞淨係讀書年年有人走
未到死人都唔到護士問題

日日都好多小問題

只不過小問題好多時唔比人知就自己搞掂

報紙都唔會報
吹得就吹 近20年有幾多單醫療事故係告護士 你攞數據出黎再講
英國做護士得萬幾蚊
教書先係
以前有個FD勁窮, 信用卡又爭人錢
我同佢一齊食KFC $18.5桶飯
一齊食煙飲酒
好彩佢腦細迫佢讀PGDE
教咗書之後佢而家唔理我了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞