做護士算唔算係窮人最大嘅翻身機會?

293 回覆
964 Like 62 Dislike
其實好diverse, 要睇機種同公司
簡單講D 機賣愈貴, 就愈高人工 (但唔代表愈難整)
人工低可能真係20K 都冇, 高嘅聽講FG 年薪30-40K , 非專科嚟講算係咁
但做撚到仆街就真嘅
至於缺唔缺人呢個係偽命題,
如果要meet 到醫院要求每個call 都24/48小時內到場(唔做醫院客D整機佬唔使旨意高人工), 每日都應該要預兩三條友standby
但高層角度見到有人冇嘢做就會手痕想cut 人
於是前線角度就做到仆街, 畀客屌到仆街, 唔夠人手, 但公司死都唔開head count, 就算開都會開好低人工
算 支持所有窮人入職
咁咪入行,唔怕屍體殯儀仲高人工添
弱智 冇見識唔好沖出嚟柒啦
咁你一定唔係做 IT 或工程
費事你咁井底之蛙被人撚

Fg 可能未有 有一兩年經驗hea住做都冇30啦
護士短缺 加上大家都同一份糧
工程IT就想少人爭 等公司推高人工搶人
因為香港大把有錢人囉
你以為殯儀業你想入就入咩?
冇人入行就可以叫高啲價
冇一科有護士嘅穩定性 護士真真正正畢到業就有人請見工都係做樣 唔需要競爭力 大家同一份糧 冇分大公司細公司
絕對係,見唔少
做差佬先係
有警察宿舍 起薪都接近30k
返工唔使用腦
升職升上特首都得
有冇諗過好多窮人根本唔想翻身
做fm囉
分分工都係收compensation of employee㗎啦
睇公司姐,以前做CALL覺得好自由,而家轉左做下d platform development野同internal support都好掛住出call既日子同埋做sales其實最好搵
警察/消防/救護先係門檻低咁多。
IT真係經典
個個唱衰驚撚死人入行咁
但個個中產
乜IT 工程冇 shift 咩
係英國sales同整機人工好過香港
整機有心搵40k鎊uo basic唔會話好難搵
舊同事sales係英國都唔難搵50k up
根本所有工嚟到香港都會變到勁chur
聽過有人同一間公司整機, relocate 去咗外國之後, feedback 返嚟話舒服咗好多, 冇emergency call
其實做老師仲好揾
係都做狗啦
護士hea做要上身

做狗會升職加薪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞