做護士算唔算係窮人最大嘅翻身機會?

293 回覆
964 Like 62 Dislike
講咩,咁辛苦咁多港女肯做咩
護士值得呢個人工

太多屎屎尿尿,無佢地搞唔掂
背書無logical thinking
做金融做it做工程唔係背書叻就做到
連登係咁 個個話自己人工50,000以上,然後個個都喺度葡萄醫護起薪得36K嘅工 點解淨係講護士社工同埋老師 係因為呢三份已經係佢哋認知到嘅社會頂流人工 但係收分可能低過佢哋啲水泡科 又冇諗易入難出同埋實際工作環境 上面有條傻閪「據我所知」都講埋出嚟呢啲咁無知嘅說話
根本單論政府已經有大把油位可以去到7-80k仲要唔洗shift 以連登仔能力根本easy job 冇必要葡萄rn呢啲又chur又閪既工
做IT要OT係因為你廢
audit 日日做15 16個鐘 仲要比唔足ot nursing 算舒服
工時咁短 返shift先爽
邊有得比 你唔好話做醫生仲好搵
仲有housing, 其他allowance
8皮都嚟
同屆畢業有十條女 全部無U讀
起碼四個都係唔知點樣碌碌下去左做護士

辛唔辛苦唔清楚 但真係翻身好機會
根本係香港整體環境同發展空間有限,逼出黎

係咪得連登仔覺得護士呢行落手落腳做就得
係咪唔知好多理論好多知識要讀
仲話讀唔到書嗰啲可以去做
護士講緊30-40k GBP annually
上面你提的 London求其搵個
坐底都搵緊50k 仲有一大班80k以上
before tax*
邊個話唔計稅 香港比幾多稅呀
做幾多年先有
同意
但整體不及做警察好
呢樣真
識pair護士情侶
做咗三四年儲到啲錢
就辭職去旅行一年半
玩夠返黎又入返之前間醫院繼續做
其他工咁樣gap一年肯定比hr捉住黎問
因為以班友水平根本唔可能接觸到啲人工高又好做嘅荀工,相反跟mps嘅就寫明人工幾多,佢哋咪淨係識吹奏呢啲

香港醫療系統係有問題,但連登個討論風氣極低質,永遠停留喺jer住人份糧講嘅level,好似醫護減人工佢會有份分咁
呢班人最撚仆街係表面講到為病人福祉咁,實質只係魚蛋論心態,要一齊仆街先心理平衡,總之最緊要就醫護減人工

仲有啲誇撚到拎醫護同差佬/dc9比,如果佢哋可以做到呢個程度,班傻鳩入到醫院即刻俾人踢返出嚟啦
養和護士唔止翻身一次 二次三次都得
其他工有分peak season, 醫護好似長期都peak緊咁
嚮佢地心目中,大部分醫護人員都係唔駛讀書,求其捉個MK入去都做得。

不過算啦,職業批鬥呢味野已經見慣曬,由舊登年代已經嚮度屌老師,然後救生員。
有一排外賣仔都可以屌一餐。社工,醫護又係批鬥對象。

其實我真係諗唔到有咩工未比人屌過。
利申:allied health

所以果個咩wound RN 成日想玩extended role。
我唔係話佢完全錯。
但係你嚮香港玩條毛咩,大家個認知重係停留嚮護士=MK/唔讀書/執屎執尿 果個level.....

係,以前姑娘真係咁。講緊果個以前係我老母果個年代,即係60/70年代。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞