我和六合彩發生了一段不可告人的(性)關係

292 回覆
102 Like 13 Dislike
樓主話唔會屌,但可能俾人屌
啲畫面出晒嚟
我都係咁樣記
36號大波妹
同埋24號好打得
其他人(波)唔重要
我對六合彩只有仇恨
留名
仇恨係因為未中過啫,中咗就愛架啦
我同24號返入屋,呢個時候6號同36號已經醒咗。

瞓完一覺,36號又恢復返精神:「啱先你同24號去咗邊?係咪偷偷出咗玩唔預我?」

「梗係唔係啦。」

「棒球呢?喺邊呀?」4號同22號衝埋嚟問我。

「都未買,陣間先啦。」

同一時候,6號行落床,鬆一鬆啲筋骨,我問佢:「琴日搽咗啲跌打酒,有無好返啲?」

「好似好返少少。」

「有用嘅話,咁你就繼續搽多啲啦。」我將支跌打酒放喺當眼嘅位置,等佢隨時可以拎嚟搽。

而45號呢隻醉貓,我就唔得理佢咁多,由得佢醉生夢死。

截至目前一刻,我一共集齊咗六個六合彩波。

唔計6號唔肯同24號合作,就當佢肯合作,但六個波其實都未夠。

假如有多兩三個波幫手,咁我地團隊先會變得更強大,勝算更有把握。

所以我決定今日繼續去搵其他失散嘅波。

然而為免隔籬條姣婆再過嚟勾引24號,我決定帶埋佢同埋36號出去一齊搵。

其他人就留喺屋企看門口。

4號同22號只要有漫畫睇,基本上就唔會亂咁周圍走。

45號就掛住飲酒,可以唔理。

6號則有傷在身,行動不便,但佢喺屋企好似無乜嘢做。

見佢好似好無聊咁,我就喺櫃桶拎部iPad出嚟,求其開咗隻《神魔之塔》俾佢解下悶。

呢個時候嘅我無預料到,呢一個舉措將來會令我荷包損失慘重。

今日嘅天氣好熱,我同36號、24號由香港出九龍,再從九龍出新界,搵咗三、四個鐘,都無任何收穫。

無幾耐,馬會個投注app彈出咗一條最新嘅通知。

內容寫住:「數天前,本會總部不幸發生了火災,雖然目前善後工作進度良好,但火災期間,有一部分攪珠球不幸遺失了。好在經過連日的努力,本會的職員已尋回大部分遺失的攪珠球。

現在尚餘4、6、22、24、36及45還未尋回,本會將會繼續搜索。當尋回所有攪珠球後,就會重開六合彩,敬請留意。」

照馬會嘅講法,即係除咗我收集到嗰六個波之外,其他失散嘅攪珠波都已經搵返。

咁唔怪之得今日搵嚟搵去都搵唔到其他波啦。

唉!係咁嘅話就無辦法,我地再搵落去都無意義,只能打道回府。

返屋企之前,我地經過一間體育用品專門店。

我行入去買咗兩粒棒球同一支棒球棍,帶返去俾4號同22號。

但估唔到我只係買少少嘢,行開咗一陣,24號居然就搞出咗個「大頭佛」。
喺對面街,有班人喺度拍緊戲。

當中有個男演員好粗暴咁摑打一個女演員。

24號信以為真,第一時間就衝過去救嗰個女演員。

佢對住嗰個男演員拳打腳踢,過程中更唔小心整爛埋人地啲攝影器材。

之後劇組嘅人想阻止佢,但都俾佢打傷咗,最後要我大聲喝停佢,佢先至肯停手。

拍拍下戲成檔嘢咁樣俾人扠喎咗,個導演就梗係嬲撚到仆街。

佢擔住口煙,衝埋嚟捉住24號,猛叫佢賠錢。

24號見到自己俾人捉住,突然大嗌一句:「我係死基佬!」

個導演嚇咗一跳,即刻縮開手。

同時間,劇組嘅其他人以及街上面經過嘅人,全部都呆咗咁望住24號。

「基…基...基佬咁又點呀?基佬就可以阻住我地拍戲架咩?屌你老母!」導演破口大罵。

「你話咩拍戲呀,我都唔知你講乜!」24號反駁。

咁嘅情況,睇嚟都係要我出面解決。

我將手上嘅棒球棍同棒球交俾36號揸住,然後同個導演講:「Sorry,我朋友只係一時衝動,佢無心架,如果要賠錢嘅話,我嚟幫佢賠。」

「你攬上身,咁即係你係佢條仔啦。」

「我唔係佢條仔,我只係幫佢賠錢啫,你想賠幾多?」我問個導演。

個導演扯兩口煙,數數手指,計咗一陣就話:「呢鋪無十皮嘢你都走唔甩架啦。」

「咩話?十萬蚊咁多?」

「你自己計下,呢條友打傷我啲演員同攝影師,整爛埋我部camera,醫藥費加camera嘅錢,呢度都已經五六皮嘢啦。」

導演扯一口煙,繼續講:「家陣我地成隊crew嘅拍攝進度,就俾佢一條友拖慢曬,你知唔知我地之後補拍要使多幾多錢?十萬蚊算收少咗你啦!」

「打個八折,八萬蚊得唔得?」我嘗試同個導演講價。

「你都霎戇嘅,你估依家街市買餸有得講價?總之呢十萬銀你賠撚梗架啦,唔賠嘅話,我就即刻call差佬嚟!」

對方企得好硬,完全無情講。

為咗唔好搞大件事,我唯有替24號賠錢。

我同個導演講:「我銀行戶口依家得五萬蚊,剩低嗰五皮嘢,我遲啲再還俾你得唔得?」

「可以,不過要寫張欠條,同埋留低你個電話號碼仲有屋企住址。」導演對住我噴咗一啖煙。

「咳咳!好,無問題。」

大家傾掂數,我就去附近嘅ATM㩒咗五萬蚊出嚟,並簽下一張五萬蚊嘅欠條。

事後24號終於意識到自己闖咗禍,所以同我道歉。

「對唔住,係我搞到你要賠錢俾人。」

「幾皮嘢濕濕碎啦,下一期六合彩頭獎有二千五百萬,你幫我贏返嚟,咁咪乜都抵返曬囉!」

「好!到時我一定會竭盡所能,全力以赴,幫你贏返啲錢返嚟!」

「有你呢句,咁我就放心啦。」
36號:36D
4號同22號:棒球孖寶
24號:好打得
45號:醉酒佬
6號:受傷+玩iPad
不枉我追蹤左佐治哥,d 故真係好出色
多謝巴打讚賞
了解
6號係咪準備變重課金兵?
仲諗住今日冇得扮工,今晚會有幾篇可以睇
原來樓豬今日同我一樣冇得扮工
主角好雷
坦白講,見到銀行戶口家下無曬錢,我真係覺得好撚肉赤。

下一期頭獎二千五百萬,我衷心希望我嘅付出,最後可以換到回報。

返到屋企,4號同22號見到我買咗棒球同棒球棍返嚟,開心到彈起,仲叫我即刻帶佢地去棒球場打波。

佢兩條友一唱一和,係咁喺度囈我,我想唔答應都唔得。

跟住我上網查一查,發現香港原來得幾個地方棒球,而且全部都離我屋企好遠。

所以我都係近近地帶佢地落樓下公園度玩就算。

雖然唔放心俾其他攪珠自己留喺屋企,但我更唔放心4號同22號自己出去外邊。

到時又搞出咩「大頭佛」,咁就大檸樂。

趁仲個天仲未黑,我幫佢地著好衫,然後就帶佢地落樓下個公園「放電」。

個公園靠近馬路,地方唔算好大,但平時都有唔少家長鍾意帶啲細路嚟玩。

咁啱隔籬屋個百厭「星」細路都同其他細路喺度玩緊,佢見到我,又向我舉咗一下中指。

4號同22號望咗一眼呢個公園,發現呢度並唔係棒球場。

「咦?呢度都唔係棒球場嚟嘅。」

「咪係囉,漫畫入面個棒球場都唔係咁嘅。」

我就話:「無所謂啦,揸住個波、拎住碌棍,邊度玩都一樣啫。」

「唓~有無搞錯呀~」

雖然佢地有啲唔滿意,但一場嚟到又點會就咁走。

佢地一人企一邊,4號拎住個波,大嗌咗一聲,用力掟個波出去。

佢掟出去嗰下嘅力量非常之大,個波就好似子彈咁從佢手上飛出去。

至於揸住棒球棍嘅22號就望準個波,用盡全力揮棒。

唔知係佢隻手太跣,定係無揸實個柄,當佢一揮動支棒球棍嘅時候,成支棍就喺佢手上fing咗出去。

支棍飛咗上天,然後喺好高嘅地方跌落嚟,跟住「砰」一聲,啱啱好砸中停喺公園對出馬路,一架私家車嘅車頂。

我心諗:今次仆街啦!

趁個司機未搵到嚟,我拿拿臨帶佢地兩個走。

只但係22號唔肯走,仲話要去執返支棍,與此同時,4號就去咗執波。

私家車嘅車主拎住嗰碌棒球棍,來勢洶洶咁向住我地行埋嚟。

唉慘啦,走唔切啦…

「支棍係咪你地掟架?」個車主揸住支棒球棍問我地。

「係呀!多謝你拎返過嚟俾我地。」22號伸手去攞返支棍。

嗰個車主即刻縮開手,唔還返支棍不得止,兼且仲好嬲咁講:「我頂你個肺!你知唔知你支棍砸到我架車凹咗!」
見到啲波波細路咁好得意
「對唔住,我頭先隻手有啲跣,所以一時唔小心飛咗支棒球棍出去。」22號同個車主解釋。

「一句對唔住就想當無事發生呀?」車主好嬲。

「都同你講咗對唔住,咁你仲想點!」我身旁嘅4號突然間加把嘴埋嚟,

「喂!你地做錯嘢仲咁大聲!」

「咩呀!講嘢大聲都唔得呀!」4號講講下,頂個頭埋去,作勢想開拖。

我見識過頭套嘅威力,知道「鐵頭功」唔嘢少,陣間拳腳無眼,撼死人就大劑。

於是我拿拿臨拉開4號同22號,並叫佢地唔好再出聲。

轉過頭,我就問個車主呢單嘢想點拆。

「仲使問嘅,梗係賠錢啦!」

「咁…你想賠幾多?」

佢舉起五隻手指:「我要五萬蚊賠償費。」

「你架車好似凹咗少少渣喎,使唔使賠五萬蚊咁多?」

「你知唔知我架車係Tesla,你知唔知Tesla入廠維修係幾揦脷,仲有你知唔知我架車新買,淨係揸住半個月就俾你地支棍整凹咗,你知唔知我個心依家好撚痛!精神損失費唔使賠呀!」

唉我屌...無耐之前先賠五皮嘢俾人,家下銀行個戶口仙都唔仙下,邊度再嚟五皮嘢賠俾佢。

「點呀!你賠定唔賠?我話你俾聽,我老豆係律師嚟架,如果你唔肯賠,我就叫佢告到你地甩褲!」個車主警告我。

「呢位先生,我最近就有啲手緊…五萬銀就無啦…可唔可以爭住先?」我好客氣咁問個車主。

「唔撚係呀嘛,你地三個麻甩佬連五皮嘢都拎唔到出嚟,有無窮到咁呀!」

呢條友聲大夾惡兼串柒柒,我真係有一下衝動,想用我頭上嘅頭套頂瓜佢。

不過見呢度有細路望住,我費事嚇親佢地。

最後都係要經過一番磋商,個車主先勉強同意俾我爭住先。

「拿,呢度白紙黑紙寫到明,你爭我五萬蚊,」個車主揸住張欠條再三警告我,「到期前你如果還唔到,咁我就帶埋我老豆嚟搵你!Understand?」

雖然呢一刻我條氣係好唔順,但欠條唔簽都簽咗,我只能自己同自己講:

「下期六合彩頭獎有二千五百萬,只要贏到返嚟,咁就咪都抵返曬!」

而事實係,加埋之前嗰筆數,我依家已經爭人十幾萬。

假如呢幾粒攪珠波幫唔到我贏下一期六合彩,咁到時我可以諗定申請破產都得啦。

但既然我都已經洗濕咗個頭,接住落嚟亦都只能選擇相信佢地。
故事留待繼續
等故期間重溫左一次vincy mandy emily
又倒米
我對你好有信心
繼續每日推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞