有無兄弟玩美股/港股期權(4)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
其實我唔介意佢跌

慢慢跌就得
夜期爆上、會唔會係走貨最後機會?
各位巴打有無出手小弟今日未出手,想等埋pce又驚太遲
都未開市
夜期已經算係啦,基本上個上落等同
咁心急
走咗一張下星期四嘅,今日同下星期一到期嘅stronghold
夜期陰跌緊,巴打們小心
美國佬PCE高過預期
個市無feel
7月26日SPX預測

是日好撚驚。。。

佢可以11點半黎料抽升/跌
夾爆是旦一邊
想請教下用IB, 有冇得request個莊家開價?

例如我見XSP有個put, 行使價537.5

我可唔可以request佢開536.5?
行駛價一級級定好哂嗰喎
點解咁諗
宜家已經咁大波
11點半後無左另1邊勢力
仲唔夾到仆街
今晚IV 好高

做到個200點外嘅7dte PCS
新手做左一張7dte 5220/5240P
唔係太識睇留名學野
新手跟做0dte 5300/5340 pcs
得0.2 一張
新手一問

如果我有好多long put options 準備到期 而且仲要deep in the money, 又冇buyers 想買,我係咪到期日之前真係要有咁多錢入左貨先,跟住先可以賣d貨比賣put option 比我個條友
點會賣唔到,bid price 就係market maker 會同你買嘅價錢

不過有啲股票流通量太低
你用bid price 開咗個賣order
MM 就會將你個價變成中間價,再將個BID 同 ASK 價降低

如果咁你可以慢慢逐級降低個賣價試,去到某個位總會賣出到個long option

題外話,有時有啲credit spread 好價外
spread個value 已經係0
但你會平唔到倉
原因係個long leg 太遠太低價值冇人接

如果你真係好需要平倉拎返個buying power

解決方法係唔好成個spread 平倉
淨係平個short leg,用最低價值,例如spx 就0.05
咁就會平到
個long 由佢expire,唔影響buying power
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞