有無兄弟玩美股/港股期權(4)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
點解睇中pfe?
Sorry 都係唔係太明我下面理解有冇錯

如果我買個陣 隻股係$50 我$0.2 買左100張put option,而家佢去到$40,即係張野會值$10,如果我賣$10 其實應該冇人會同我買?

一黎本身呢隻股個流通量都唔高因為,二黎都就黎到期 d buyer 冇誘因要買我d options

呢個情況我係咪有機會let’s say $9.9 / 9.8 /9.7 咁樣逐枱試落去賣 (呢個情況d buyers 就會有incentive 買我d options,因為佢地可以即刻入貨 再賣出去 讚個difference )
有咁遠咩
其實你唔駛諗咁多
啱價一定會賣得出
睇下落幾多級marlet maker 先拎你啲貨
開市時有
vxx成交量小到咁 好難做
太眼訓,訓先希望唔好又玩過山車
係,1.x%都算,下下2-3%咁跌一入價好鬼煩
我估呢幾日會短彈,之後又跌過,最好跌多1x%
係咪愈早 iv 愈好?
正常市況係

但如果跌市,越跌越急,咁當然個IV 會繼續升
開市時即做有0.45
呢啲市況最好,pcs 同 ccs 都食盡

roll 過一次嘅pcs 成功走甩
補血ccs 亦食盡

其他已roll pcs 最近期嗰組喺5415,其他53xx 同 52xx
ccs 喺 56xx 同 57xx
你玩美股定港股
美股應該唔會賣唔出option,港股既話你就要自己買貨先
星期四*
次次止蝕後就會reverse
俾個二次傷害你

所以我只會做management 或hedge 代替
會狂做反手trade,ccs, pds
插緊時係會驚無限繼續插,但開頭又有希望唔會插咁多,結果真係插到埋嚟

下次一係早啲止蝕,蝕少少埋數

一係就roll,一近廿點就roll。roll 又唔好roll得咁少家
roll 後期啲,一星期,兩星期,最多一個月
spread 加大少少唔緊要(trade sizing 時一早就預咗要加倍個risk)

roll 後再做ccs 補血

插時IV 大升,再做PCS 成功率反而更高,但咁做係違反人類天性,唔敢做係唔怪得你

你要練到違反人類天性咁做trade
先可以成功
另類hedge 法係,喺short put 位沽es 期貨

ccs 嚟講就 short call 位買es 期貨
睇錯就左一巴右一巴
所以pcs hedge 嚟講我都傾向用ccs 第一
pds 第二
lp 或沽期貨第三選擇
IB係咪傻L咗?明明AMD張SP (140 )show expired,但我多咗貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞