有無兄弟玩美股/港股期權(4)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
唔roll 後幾日睇佢彈唔彈?
朝早roll咗一次,lunch後發覺唔對路都係直接走人,蝕多咗7蚊美金com
宜家spx 難玩咗好撚多,上個月spx都係2-30點一日,宜家郁d就100點
太多業績公佈,呢個月都係轉玩long side好過
可以轉玩pds 同 cds
long side我傾向玩stock option多d
ib唔知點睇唔同option嘅theta
利申無睇theta,但覺得index option decay速度比起stock option更快
全倉cash 等買貨
尋晚loss 左成個倉1/3
7月25日SPX預測

歐洲佬平緊倉,美國佬唔比佢地拉上去

直插喎
好彩走咗我發覺小弟雖然成日買唔中,但走佬確實一流
第一次做7dte pcs 就要走佬
tech 股好弱
拉低spx

Dow Jones 同羅素都彈緊
想做ccs做唔到, 追唔到價
想請教吓pds 係做0dte 定係7dte? 同埋ccs係唔係好似pcs 咁樣做7dte?
你鍾意刺激又好有信心個方向咪0dte

想做遠價啲安全啲就7dte
好癲,前日收市仲有80點價外,日半市就低褲都穿埋,入晒價冇得roll 都係平倉去瞓了
做唔到ccs, 就做左pcs 5320/5310 0dte
今日都唔太敢做 睇下12點點先
每日收息做0dte既巴打你地點早排追po岩岩學諗住收下息賺1-2點結果每日豬30點
同埋想請教吓pds 個lp leg 係唔係應該set ATM 去 maximize profit? Thanks 小賀巴
其實我對估方向完全冇信心,所以教唔到你
我個pds 係用來partial hedge 個pcs
所以兩者個short strike 係一樣

但你用嚟賭方向嘅話
你要預計佢會跌過邊個價收,咁就set 個short put 位
long put 同short put 相隔幾多
就睇spread 嘅成本同potential profit
你滿意個roi 就可
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞