有無兄弟玩美股/港股期權(4)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
完咗上個post 先好過嚟

Terms:
PCS put credit spread
CCS call credit spread
IC iron condor
PDS put debit spread
CDS call debit spread
LC long call
LP long put
SC short call
SP short put
Lm先
CC = Covered call
Cc 係私鐘妹先岩
LM
留名先
手痕sp咗,屌無睇一陣又跌多咁多,有d驚
80點了,我見啲tech V返d 但spx 都係咁跌,好癲
咁嘅市勢點解唔手痕做ccs
跌到盡頭就會升呀嘛通常做反方向,v返就有賺
我通常升就ccs,跌先pcs
跌就跌tsla好啦,其他股v返,ok?
paper account 做左pds, 而家5477, sp 5490@20.7, lp5500@27.8, 如果keep 住5477 收市,應該係max profit? 但有無得而家計到出黎?
係咪1000-710,即290
spx有權跌多10點

差唔多可以做0dte
啱,其實等於做
sc 5490
lc 5500
嘅ccs
今日no break
因乜解救陰跌到咁
今日好早做0dte的話好似好危
穿左5500下個位應該係5450,希望守到
AI股食糊
我估中但無開倉
今日我個predicted range 底係5450,亦是-2EM
想請教一下,我有張spx pcs 5445/5475 今日到期,我roll 去星期五係咪即係下圖咁:

而咁樣roll 到期如果收價外,我係收多1.9 premium?

因為未做過pcs 延期,做完個transaction 個即日盈虧負多好多,我唔知自己係咪做錯野
如果升返上5475 收就係
即日見到loss係正常
星期五又真係升返上就會變返正數

我roll 通常都想roll 低而有錢收返,buy time 之餘增加勝率(因為short strike 低咗),但要增加risk(即加大個spread)先roll 到

今日都做唔到,要debit roll,但開返ccs 去補返個debit,所以都係收錢roll

但最終要升返去pcs 同 ccs 中區間先完美結局
一日跌100點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞