有無兄弟玩美股/港股期權(4)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
教多一個pcs 或ccs management技巧

如果就快到期個價先嚟衝向你,當然你可以roll 或止蝕。

但如果仲有段時間先到期,但已感覺唔妥,又唔想止蝕得咁甘,可以考慮咁做(只限多於一張合約)

例如
SP 5450 x 2
LP 5420 x 2

嗰刻止哂蝕好甘,又覺得會繼續插

咁就平一張sp

變成
SP 5450 x 1
LP 5420 x 2

如果reverse,你只係蝕平一張sp 減開頭收credit嘅錢

如果繼續插,你兩隻lp 會幫你減少平倉損失甚至有賺(睇插多幾多)

期權玩法千變萬化
忍痛stoploss 晒
有張sp5425 30號到期 揸唔揸好
一日跌足130點…. 以為最穩陣果張都穿晒…..大開眼界
5460去左訓教 一起身穿3張
插到 -3EM... 歷史機率係1%...

大家可能唔知自己玩緊d 極高風險既野
all in margin 好易輸身家的
巴打有冇領野?
大家有冇反手做ccs?
差d開左5430 sp

訓醒真驚嚇,no break
有無兄弟玩美股/港股期權(3)
https://lih.kg/CwcsxDX
#819 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

5166先考慮轉身

開還開,唔好開ccs 低過5500

短期1,2日有機會彈一彈先再落
今日vix 大升,可以做呢個trade

琴晚等佢跌多一浸先開0dte 5410/5400

好彩順利度過
幾點開
有做止蝕, 驚閪
10點半左右, 等佢跌到1EM先開
有無嚇到賴屎
LM
主要係唔信佢會單日跌超過150點

不過都跌成130點
我原本都唔信佢會一日跌多過80點, 以為張5445/5475 穩撚陣... roll多兩日睇佢彈唔彈, 有得roll就再roll.... 再唔係當洗3千鎂開下眼界
so far spx 兩星期跌咗4.4%

考驗大家面對逆境嘅心態同執行能力

冇永遠跌嘅市
亦冇永遠升嘅市
你可以做嘅就係準備、面對及回應
你老味put tesla贏嘅錢畀隻spx pcs搞到輸咗一半出去
啱啱頂唔住走咗今日心血來潮整嗰張pcs
琴日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞