覺唔覺其實電話好難壞?主要都係電池問題,閒閒地用十年八年

262 回覆
138 Like 18 Dislike
係 我部HTC u12+用左6年都仲幾順
係粒電倒水
以上對於用Nokia 3310(2000年版),甚至係Ericsson 388 嘅用家嚟講,根本唔需要。
我都係
我果部都係度,最衰唔可以唔裝電插電著機
Why ? 我充滿可用到三個鐘,仲買到電池,$15粒
淨係上到呢個討論區嘅人應該都唔係用緊3310
以上全部唔用咪得囉
用電腦睇片,用相機影相,唔睇sms,唔用社交媒體
有事打屋企/辦公室電話,連手機都唔需要用,真係有需要去搵電話亭都得
都唔係必要
5G最主要係用嚟實時監控,對政府、工商業嚟講重要啲
主要睇牌子
二來睇你用嚟做乜
中階機用幾年開始lag
如果唔介意可以照用
用電腦上
唔會拎黎用啦,如果可以長插電就set佢長著mon做相架又好,music player又好,鬧鐘又好
最麻煩係App 最新版本捨棄舊版OS
尤其是銀行App,一開就逼你 update App,但係 Play Store 根本 show 唔到新 version。
Root 機的話就直接當你部機有風險唔畀你用
我部iPhone 6s仲用到
我就係咁意思,其實只要換電容易,由高通 845 CPU 開始,已經滿足絕大部份人需求。

往後啲機,只不過少少 spec 嘅提升,再靠吹水宣傳欢大佢
而家嘅中階機隨時仲勁過幾年前嘅flagship
我都有部三星低階入門手機ACE系列的Ace2,用左有11年,仲開到機當鬧鐘用
其實好多都support 到好舊version, 以前由android 4.4 support 到 13 ,好多兼容性問題要試,就算user 做uat 都未必搵到機。

係近呢一兩年,google play 開始慢慢停啲舊version support 先可以同user 講跟住升返個support version
我部poco x6 pro(買左2000幾) ,粒u 性能拍得住我部S22u (果陣買好似成皮野
而家啲 CPU 效能已經超過大部份用戶需求,聯發科中階都夠做
標題係討論啲舊機可以用好耐
但入到嚟係討論依家嘅平機(即係唔係十年八年)夠用
拎黎做電子相簿
屌米塊老母板或者熒幕排線隨時死
低溫錫,劣質電容,排線 btb座唔做保護由得佢氧化,夠鐘就會死頂到咁多年可能係以前d做工太良心
android 系統版本太舊
有啲app會裝唔到
所以一定要換機
刷 ROM 就好,即時復活

自己唔識,叫人刷都係百零蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞