覺唔覺其實電話好難壞?主要都係電池問題,閒閒地用十年八年

262 回覆
138 Like 18 Dislike
問題就係你講嗰啲嘢無時無刻都會有update/加新功能/支援更多嘢
淨係FB/IG/Youtube呢十年都複雜咗勁多
就算只係一般用家需求上下網
個「一般」同「下」字都係不停升緊
其實大部分人,如果唔打機,用黎用去咪係send message, 睇youtube, 上下網,如果唔係慢到行唔郁or 系統唔再支援, 換唔換都冇所謂
而家買 Note 1 電池,只要 $15蚊
所以商家唔比換電
我部6仲係到mon都黃埋 , 比老豆做長者機都唔好意思
以前次次都換旗艦機六七千蚊
最近買咗部兩千蚊中階機
其實一樣咁順
仲有部罪大 XZ , 行緊官方 an 8.0
換左舊電仲係好精神
開所有野都快手
而家d 電話電器設計到,兩三年就會壞,迫你換
*** 第一個取消咗換電
我仲用緊iPhone 11 pro,拆咗個膠套直頭係同新嘅一樣
除非下代iPhone AI好勁,否則多數唔換機,繼續用
部iPhone 6s又係,到依家都未壞,但已經收埋咗無再用
唯一壞過既只有LG 部 Nexus 5x
其餘都係身痕/電池打柴先換
主要係os冇得再更新
啲app用唔到
其實而家啲電話影相正咗好多
就算以今日啲中階機計
影相分分鐘比得上幾年前啲旗艦
同十年前以上嗰堆比就更加唔洗講
另外
如果唔計可換電嗰堆遠古機
齋喺近年啲4000-5000mah機加埋慳電u
已經贏晒早年啲倒水電機
淨係呢兩點計都已經好值得换
唔計追新款,普通用家4、5年換一次我覺得已經好盡
5x boot loop出晒名
我都係受害者之一
過保唔夠兩個月先壞
真係dklm

我好已經好好彩用左差不多2年先boot loop
從此black list LG 電話
感覺自己部s24u可以行到s32u/ iphone 24 pro max 再換
電量夠(比起以前) 120hz 2k Mon
睇到片 打到機 無壞既話完全無需要換機

除非有人又發明左黑科技
手機GPU有4060以上 仲要打機唔熱 先吸引到我買
真係成日用幾年壞MON
iPhone唔update OS連Whatsapp都冇得用
個mon唔壞,啲色都黃啦
大癲
1年貨仔都無就咁講
過多2年睇下舊電點先再講啦
仲有垃圾相機壞
係,只要 apple 唔 update, 即時變廢機,連刷 ROM 機會都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞