覺唔覺其實電話好難壞?主要都係電池問題,閒閒地用十年八年

262 回覆
138 Like 18 Dislike

我呢部都十三年,當年一出就買水貨,$3400
計開每年使用成本連保護套嗰啲當 $270 蚊都算抵用
換機其實係貪影相好咗同快咗
其他牌子唔知,垃圾sony就2-3年壞,人地iphone 5,6年仲用緊
Sony 貴,未用過

不過我用過 Samsung, LG, 屌米, Moto...............一部都未壞過!只係電池衰落
sony 係 mon壞,指紋scan壞,usb頭壞,電池壞,唔好買
你咁講我唔敢買 Sony 了
呢部咩機?
Galaxy Note 第一代,N7000
我都係用samsung從來未壞過
早排親戚問有冇舊手機比佢小朋友
搵返部古董6s出黎 仲係好順行得走得
玩minecraft都冇問題熱都唔熱
係得返三四個鐘電難搞啲
換機最主要係用厭咗
美國apple重有得換電
用到whatsapp?
電話換電可以繼續用,問題係你想唔想買新機
其實好多時換機係為追潮流, 我人生只用壞過一部 feature phone, 唔小心放咗入洗衣機
smart phone 一部都未壞過, 不斷咁換電池就得, 幾十蚊, 自己換
唔壞唔難
但你忍到個spec咩
近呢七八年啲手機,基本效能已超出使用者需要,影相更係咁多年無乜進步過,啲 app 用來用去都係嗰百零個
spec 主要用嚟打飛機用
電話進步到都換嘅時候,我覺得係有重大更新,重大到影響使用:
例如 NFC, 指紋,

以下都唔係重要嘅更新
4G/5G/6G, Wifi/4/5/6/7, 更多 ram, 更多 flash, 無線充電, 解像度
真係咩
以近年最多人討論/需求嘅spec/功能嚟講
5G - 19/20年左右嘅事
120hz - 17/18左右
長焦cam - 20/21左右
摺機 - 18/19左右
AI - 23/24左右

其實都好多嘢值得換,梗有一兩樣中
你講嘅所謂更新,無咗唔會死, 大把人用唔著

要換機嘅「必需」功能,以上一個都無
所以咪電池唔再比獨立換,唔係既我都用翻十年先諗換
以前香港換電最尾一水我都有諗換唔換
果時二手價賣到700蚊但係換電好似288蚊?
放棄左
咁我唔論4上面嗰啲,我講日常少少嘅嘢
睇片 - 以前睇480p,依家睇4k HDR
短訊 - 以前齋send 字,依家有大量相/片/sticker
社交app - 以前純文字status,之後又係有啲相/片,依家仲有stories/廣告
影相 - 以前影到大概係點就得,依家要清又靚最好有埋自動美顏
仲有依家一般人電話要用嚟聽歌/網購/開會見客一大堆嘢,5000電都未必夠用一日

依家電話嘅「基本」功能其實比以前複雜咗好多,太舊嘅機嘅真係未必handle得哂
連sony都覺得手機4k冇用縮返去1080p
其實有4G個網速 睇到片 影到相 用下wtsapp ig
已經可能滿足7,8成用家需求
事實就係咁,我睇 streaming 都係用 720p,尤其返放工時間
襟就一定襟
日常要做保養清潔、唔好長期高溫使用之類
係香港人每年追機王
舊機明明仲行得走行
外國唔係都個個都用最新最頂級
一部Flagship其實可以用好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞