【一連9日 每晚更新】四國關西復活節賞櫻遊記

93 回覆
3 Like 1 Dislike
9日多圖多美食遊記已寫完,按照慣例會一連9晚瞓覺前更新

人生第一次櫻花季去日本,今次一連9日去咗四國加關西。本身其實無特別話去睇櫻花,所以無刻意安排追櫻行程,搵好嘢食先係旅途重點。唔知做乜上年突然好想去四國,所以就揀咗高松入、大阪出;香港去高松只得HK Express,買飛就直接兩程都UO。今次撞咗少少復活假,所以包行李算貴,要近HK$4,500。事前book咗6間餐廳,出發!

live咗可以舊文回顧先
【兩星期北海道~非自駕遊記】https://lihkg.com/thread/3423408/page/1
【東京8日遊記】https://lihkg.com/thread/3532967/page/1
【台北5日遊記】https://lihkg.com/thread/3716134/page/1
交通
夏天啦,post乜撚櫻花?留返拜山先post啦。
今次獨遊,成個trip計哂使費大概HK$26,000全包;貴在機票,然後係住宿,因為去咗住晚溫泉旅館 之後轉季又買下夏天衫

使費大概有以下類型:
1. 機票:坐UO,HK$4,443;去程包咗20kg行李、回程25kg;早機晚返,回程買咗U-First(我記得買個日高松做緊特價,望住佢由$500加到過千,即刻買咗先,之後每日無痕check都無減過價,千頭個陣無嘅話,分分鐘會因為太貴而唔去
2. 保險:揀咗AXA,HK$414
3. 電話卡:KKday HK$158,高速每日2GB夠用
4. 食:HK$5,800,事前book咗6間餐廳,之後會逐間寫
5. 買:HK$6,800,最尾去咗臨空城Outlet,中間夾下公仔、扭下蛋、買下手信
6. 酒店:HK$6,800,住咗4間酒店,有近一半錢去咗住一晚溫泉旅館,所以先咁貴
7. 交通:HK$1,500,今次無買任何Pass,全交通卡
8. 景點:HK$280,入場費有少少
9. 其他:HK$80,洗衫乾衣咁

行程安排我覺得算輕鬆,今次total去9日,下午機到達四國,夜機關西走,時間算好充足:
Day 1:香港直航去高松機場 → 屋島 → 宿3晚高松
Day 2:高松城跡 → 粟林公園
Day 3:金都比羅宮
Day 4:去德島 → 大塚国際美術館 → 鳴門漩渦 → 宿1晚德島
Day 5:去有馬 → 宿1晚有馬溫泉
Day 6:去大阪 → 狹山池公園賞櫻 → 宿3晚大阪
Day 7:京都
Day 8:大阪市中心hea
Day 9:臨空城Outlet → 關西機場返香港
今次搬過酒店,高松 > 德島 > 神戶 > 大阪咁去,平均一程坐個幾鐘;直接高松去大阪要轉車,仲要坐3、4個鐘
Day 1 行程概要
- 香港直航去高松機場
- 狗衝上屋島
- 酒店check in
- 晚餐迴轉壽司

旅程開始!香港去高松只得UO有航班,09:40出發、14:05到達。我就07:40左右到,好耐無試過撞節日去旅行,假期真係幾多人下。

8點鬆啲Check in完,去食咗個麥當勞早餐,飲杯Americano開始呢個美好旅程。

最後上咗機先話Delay,遲咗一個鐘先起飛,最後近三點先完成入境。

出發個日香港天氣好差 去到高松就好好天
酒店Room Tour:Dormy Inn 高松
出去搭機場巴士,坐大半個鐘就出到市區。高松代表角色當然係小呆獸,機場巴士已經係佢個樣,今個trip喺唔同地方都有佢嘅樣㗎。記得之前睇另一個巴打四國遊記就好想去

今次會喺高松住3晚,揀咗Dormy Inn,市中心有兩間,揀咗近大街個間,大大間單人房3晚共HK$1,343,有大浴場、宵夜拉麵,連鎖中我偏好Dormy Inn,啲房基本上都開到成個行李唔使合埋都暢通無阻
狗衝上屋島
Day 1原本係緊湊嘅,Plan咗落機就去栗林公園,但遲咗落機所以臨時改plan。今日好好天,聽日起天氣預告都話落雨,所以即時轉行程,狗衝上屋島先。落樓去返車站都係幾分鐘路程

先搭去JR屋島駅或琴電屋島站,個頭會有巴士上屋島。要注意星期一至五山上落山尾班車係5點前,星期六、日先有得睇埋日落先落山。我個日其實上到山已經16:30,落山尾班車係16:54,得20分鐘行,但今日唔去屋島應該嚟緊幾日都無機會去,又唔想喺市中心hea,所以照上去。

車站有瓦遮頭,唔驚淋雨
人哋post乜要經過你審批?開post講嘅嘢有時間限制?你冇撚病?
呢度係fans club定討論區?唔畀得反面評語?一定要人讚嘅post上個人Facebook囉。
屋島極速遊、行高松商店街
原本想去屋島展望台,但計過去唔切,只係夠時間去神社行個圈就返去搭車。

天氣好其實咩景都靚,如果有得睇埋日落就好了。落山行路係要1個鐘,其實係可以睇埋日落先行落山,但山卡啦廢時亂嚟,搭巴士5分鐘就落返山。

落返山搭返電車去市中心,酒店行兩步就係高松商店街,所以遊走範圍都係附近。呢條商店街算多嘢行,有啲扭蛋舖,而大街就有幾棵櫻花,唔多但成世人第一次見到櫻花,所以都少少興奮。

今個trip另一樣想做嘅係去抽一番賞,呢期有個主題係愉快動物餅,最後中咗memo紙 同埋終於搵到爆紅嘅焦糖燉蛋雪糕,今晚宵夜有著落

行到咁上下就去食晚餐,原本mark咗去「酒甫手」居酒屋,最後見到間評分唔錯嘅迴轉壽司就決定食佢。
Day 1晚餐——迴轉壽司——瀬戸の祭寿し 兵庫町店(Tabelog 3.44分)
https://tabelog.com/kagawa/A3701/A370101/37010375/

行過商店街見到有間迴轉壽司,見到評分唔差就入咗去。我5點50幾分入到去,一坐低就愈嚟愈多人了,好彩趕得切入去。有平板可以自己order

叫咗杯細啤酒chill下,壽司望樣係唔靚仔嘅,但食落ok啦,件蛋好甜。其中幾樣食物:

今餐盛惠¥3,185(港幣$166),都好飽下,食咗半個鐘左右就走人了。
Dormy Inn宵夜拉麵
出到嚟6點半左右,個天開始黑,去返頭先間扭蛋舖玩咗陣。扭咗隻邪留丸,童年回憶,仲有好hit嘅生蠔BB 之後就返酒店沖涼抖下,然後9點半就落餐廳去食Dormy Inn最大特色之一:免費宵夜拉麵。聽講全國個味道都好似一樣的,每碗有埋紫菜、荀絲,我覺得真係好好食,任你攞無限quota的,見到有啲人直頭攞幾碗做晚餐

食完拉麵就出去便利店,買埋焦糖燉蛋雪糕返酒店食,第一次試,幾啱我口味,呢個trip應該會再買嚟食!

第一晚順利完結,Day 1完!
小呆獸
就係睇咗你個遊記 先揀高松
Day 2 行程概要
- 高松城跡
- 粟林公園
- 晚餐骨付鳥

今日原本有三個plan,第一係去紫雲出山賞櫻,玩埋高屋神社、父母之濱個面;第二係周邊跳島遊;第三係高松市區一日遊。最後由於紫雲出連山花蕾都未開,所以自己ban咗;跳島排唔啱時間,揀咗留喺市中心算。下年瀨戶內海藝術祭有諗過再嚟四國的,下年再plan玩深入啲 10點左右就出門口,今日天氣一般般。

早餐當然係食McGriddles!酒店對面街就係麥當勞,亦係其中一個我揀住呢度嘅原因。個包今次好樣衰,不過味道都係一流,已經榮登「我最喜愛日本早餐」,每次去日本最少會搵兩日食。溫馨提示,日本M記早餐只係到10點半,想食就要留意啦。

初訪高松城跡
食飽就慢慢行過去高松城跡,其實由酒店行過去都要大半個鐘,但搭車只係搭到一個站,而且落車仲要再行,所以直接行路。一路行都見到唔少小呆獸嘅嘢,包括郵箱。

呢個時候天氣開始放晴,慢慢行大約半個鐘左右就到咗。高松城跡呢度其實算係個公園,入場費要¥200。

原來呢度有一個好大個櫻花園,但90%都未開,所以影相效果真係麻麻哋,如果等多4、5日左右應該就滿開,咁嚟呢度賞櫻就一流啦。

行咗陣就出發去粟林公園,高松最主要景點之一,點都要去潮聖下。
初訪栗林公園
由高松城跡呢邊可以搭電車去栗林公園,落車要再行10分鐘。呢個時候個天開始暗,應該就嚟會落雨 去到公園非常之大,不過路線計劃係好方便遊人,沿住啲主要路線就可以行哂成個公園。仲有個地圖話你知有櫻花嘅地方,果然係重要景點。

周圍行下,同樣會有櫻花樹,係一大棵個款,但散開晒,加上天黑黑所以影唔到啲咩相。

睇人哋遊記,栗林公園必影係呢度,有條橋,不過天氣差到勁大舊黑雲

仲有個位有條瀑布仔,有人過嚟打下卡咁。

呢個公園如果天晴應該幾好影,不過今日天黑黑就無計了。
北濱alley午餐摸門釘
行完栗林公園,出到去有個「香川物產館 栗林庵」,係畀你買下手信。同樣有好多小呆獸精品,呢個手襪勁可愛,但小朋友用所以無買。

行完手信舖就出發去北濱alley,事前搵咗間海景Cafe。今次就搭巴士過去,沿路會見到好多櫻花。原先mark咗嘅係一間叫「umie」嘅Cafe(Tabelog 3.56分),但去到竟然畀人包咗場,明明望過唔係公休,有個日本妹同我一樣摸門釘。

北濱alley其他食物都唔多吸引,同埋本身都唔多舖頭,唯一想食嘅竟然無開。原本想搵呢間食士多啤梨甜品嘅做代替,不過最後無入,決定返商店街食另一間bookmark咗嘅雪糕店算。
Day 2午餐——雪糕——瀬戸内ジェラート MARE(Tabelog 3.47分)
https://tabelog.com//kagawa/A3701/A370101/37010401/

去到雪糕店,勁多人排隊。自己最鍾意食嘅甜品就係雪糕,每次旅行都會搵定一堆雪糕店

今次揀咗triple,要咗開心果、士多啤梨芝士同焙茶,盛惠¥710(港幣$37),開心果係要另外加錢嘅。店員最後會畀多一細啖另一隻味你試,勁好人,係士多啤梨味,所以total會食到4隻味!

我覺得好好食,所以第二日又再返嚟食多次。
要等一個鐘嘅骨付鳥名店
食完雪糕繼續行商店街,呢度其實幾好行,有間大MUJI、唔同買衫舖,同各式各樣嘅扭蛋舖,不過印象中無夾公仔,有埋就完美。

行咗陣去食FamilyMart炸雞,炸雞嚟講Lawson真係明顯高一班,個肉汁係正好多

行多陣就去食晚餐,因為今日晏晝真係skip咗正餐,所以決定早啲去食。今次揀呢間叫「骨付鳥 一鶴 高松店」,食骨付鳥。5點就開門,我05分去到竟然排晒隊,個陣仲要係勁大雨。排咗10分鐘入到去,要登記定,一個鐘後先有位。

由於太大雨,酒店其實喺附近5分鐘路程,所以去7仔買咗杯Smoothie就返酒店等,差唔多夠鐘再行返去食。
Day 2晚餐——骨付鳥——骨付鳥 一鶴 高松店(Tabelog 3.66分)
https://tabelog.com//kagawa/A3701/A370101/37000546/

準時去到,帶我上2樓坐4人枱,Menu有齊中英日文,仲有公仔喺上面。「骨付鳥」其實算係烤雞脾啲friend,唔知大家有無喺香港食過「鰹烏冬」,有幾間分店,就係食烏冬加骨付鳥,觀塘打工仔應該會好熟 而鰹烏冬個師傅聽聞就係喺高松學過點整,一場嚟到高松,當然要食下地道嘅骨付鳥。

事前search過大概有咩食,我就叫咗隻骨付鳥、雞肉飯同烏龍茶。骨付鳥佢有分母雞同雛雞,我就揀咗雛雞。佢仲有一碟椰菜包埋,啲菜真係勁甜 用嚟平衡骨付鳥嘅超多油非常有用;但隻雞我覺得同香港食嘅分別不大,因為調味都係個啲,但個雞肉飯我覺得好好食,大家記得要叫飯

今餐盛惠¥1,782(港幣$93),同香港食係差唔多價錢。
早瞓迎接Day 3打大佬
食飽都係7點鬆啲,去咗超市買生果,買咗盒士多啤梨,又甜又大粒好抵食。返去沖完涼等9點半又落去食宵夜拉麵,真係好好食

食完今日早啲瞓覺,因為聽日會打成個trip嘅大佬——行金刀比羅宮。Day 2完!
Day 3 行程概要
- 四國名物:烏冬早餐
- 金刀比羅宮
- 晚餐法國菜

今日係成個trip嘅重點——行金刀比羅宮,由於有少少遠,所以一早8點鐘就起身。高松過去金刀比羅宮,只需要搭一程電車,一個鐘去到琴電琴平,然後就係行幾個鐘山了。出門個刻天少少暗,但食完個早餐就出太陽了

早餐先去食名物烏冬,本人其實唔太好烏冬,但嚟到無理由唔食一次。Tabelog上高松高分烏冬一係就有啲遠,一係就無咁早開,所以揀咗間市中心嘅就算。
Day 3早餐——烏冬——麺処 綿谷 高松店(Tabelog 3.65分)
https://tabelog.com//kagawa/A3701/A370101/37005730/

呢間烏冬店都係酒店步行距離內,全自助形式,門口有個圖文menu,每款烏冬都有相睇。

配料就係預先整好嘅,其實同丸龜其實差唔多,自己夾完就去畀錢。

揀咗要個熱嘅牛肉烏冬,要咗粒溫泉蛋同夾咗件炸物,炸魷魚嚟。烏冬唔覺有咩咁特別,炸物好一般 今餐¥740(港幣$38),好平好平。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞