【一連9日 每晚更新】四國關西復活節賞櫻遊記

93 回覆
3 Like 1 Dislike
Day 7晚餐——燒鳥——焼鳥 市松(Tabelog 3.98分)
https://tabelog.com/osaka/A2701/A270101/27013209/

大阪最高分嘅燒鳥唔係佢,Tabelog佢排第三高分,但頭兩位book唔到,所以揀咗佢。焼鳥 市松係米芝蓮一星,Omakase.in上可以預約,唔難book。預約時揀埋個set,今次揀咗配清酒,包4杯,最後飲到醉醉哋。

入到去餐廳,有分bar枱同普通枱,自己就坐bar枱,望住師傅整嘢食。 其中一個侍應係日本人,但學緊普通話,所以負責serve我,仲會keep住聊人傾計。

坐低先上第一杯清酒,自己其實少飲,今次只係想試酒set。

然後就上咗個雞湯,浸住個舊唔係豆腐,係芝士,幾有趣。
(續)Day 7晚餐——燒鳥——焼鳥 市松

開始食燒鳥,第一串係雞肉,佢調味落晒,自己都唔需要食乜嘢。

食完就會畀第二杯清酒你。

第二串嘅雞有埋皮,夾住大蔥同雞腎(我估係)。

第三串係鵪鶉蛋。

然後就會上一份凍食,雞肉沙律。佢會抬隻脾出嚟畀你睇個樣,其中一樣主打嚟。

之後食返串燒,係燒雞翼,得返一隻骨方便食用。

食完雞翼會上第三杯清酒。

下一道係食菜,燒菇,唔會太乾仲有少少汁,唔鍾意食菇嘅我接受到。

之後上咗個雞肉多士。

同埋一個雞湯。

然後會係表演時間,會好大火去燒雞肉,一人一碗,呢兜肉好好食。

之後雞肝、超巨型玉子燒、雞肉串等。

呢度上埋第四杯清酒,最後無飲哂因為真係少少醉,未死得但個人好熱,4杯清酒酒量係咪好weak?

跟住會拎個大鍋出嚟,入面有隻雞,煮咗啲雞湯出嚟,一人一細啖。

然後再上個腐皮卷、免治雞肉串,無記錯去到呢度就完咗。

之後就係散叫時段,會畀個menu你,我先要咗串雞皮,無乜特別。

個餐仲包咗個飯,會連漬物,呢個時候上畀你。

另外再散叫要咗串提燈,今餐有少少係想食佢而嚟,熱辣辣然後啲蛋黃喺你個口入面爆開,又幾有趣。

最後食甜品、飲熱茶就完了,今餐包埋清酒同散叫要¥19,430(港幣$1,010),下次去大阪都想食下燒鳥,有機會再訪。

最後個人醉醉哋咁返酒店

沖完涼個人都好攰,連宵夜都無食就瞓咗。Day 7完!
Day 8 行程概要
- 梅田一日遊
- 晚餐Omakase

今日係最後一個full day,本身諗住去LaLaport門真Outlet,上年新開嘅,最後無去。呢日無乜行程,但都book咗午餐同晚餐,所以留咗喺大阪。朝早10點左右出門口,天氣好差好大雨。

早餐又先去食個McGriddles,之前睇Facebook有人話香港暑假都會有,希望真係食到。(聽朝有得食啦!

食完早餐去阪急買手信,今次本身search定ECHRIE,買咗奶油餅乾,食後感係無特別。個日落緊雨,所以啲店員會幫你袋手信包多層膠袋,唔驚整濕。

買完一袋二袋,所以返酒店放低啲手信,然後出發去食午餐。
Day 8午餐——法國菜——俺のフレンチ 梅田(Tabelog 3.52分)
https://tabelog.com/osaka/A2701/A270101/27092618/

Plan餐廳個陣想食下鵝肝 所以就搵下有無相關餐廳,最後就book咗呢間試下,Tabelog上預約。為咗佢個鵝肝牛扒而嚟,叫咗個set,包飲品、沙律、法包。

鵝肝同件牛一樣大,底下薯蓉好食

最尾叫多個抹茶Mont Blanc做甜品,幾滿足。

埋單¥5,016(港幣$261),食完就去行街了。
梅田周圍遊
先去咗BANDAI NAMCO Cross Store,都係上年先開,除咗有扭蛋、夾公仔,仲有一個巨型一番賞專區,有埋舊款抽,見好多人排隊玩。

之後去埋附近啲namco、taito station,不過無乜收穫。

由於天氣太差keep住落雨,行唔到室外,自己又行到太攰,所以3點幾就返酒店hea下先。5點幾出返去行下,因為今晚book咗6點食Omakase,喺酒店附近,所以慢慢行過去。有間喺地下鐵商店街嘅GiGO,試咗兩三部機都係大伏。

6點前準時去到餐廳,同樣喺北新地個頭,即係尋晚燒鳥附近。呢度有唔少餐廳,應該都係中高檔為主,人流好旺。
Day 8晚餐——Omakase——寿司 赤酢(Tabelog 3.76分)
https://tabelog.com/osaka/A2701/A270101/27114022/

再高分啲嘅Omakase完全book唔到,高分至低分咁揀,最後揀咗佢,Tabelog上預約。Omakase價錢¥22,000(港幣$1,100),可以另加嘢飲同其他散叫壽司。

入去坐低會見到menu,中英日三個語言,中文仲要係繁體字,應該serve唔少旅客。

套餐包19樣食物,叫埋飲品就開飯。唔敢叫酒,前一晚有陰影
(續)Day 8晚餐——Omakase——寿司 赤酢

第一道煙燻鰹魚,今個trip食咗兩次呢樣嘢,覺得幾好食。

第二道西京燒,好滑,個舊好似係烏魚子,自己少食呢樣嘢,以為明太子啲friend,但烏魚子無咁鹹。

第三、四道都係浸柚子醋,分別係喜知次同蠔。

第五道就開始握壽司,連上三份吞拿魚,中拖、赤身、大拖,三個都正,無筋個款。

第八道係赤貝,爽口好食。

第九道茶碗蒸,加咗金目鯛。

第十道鵝肝鰻魚飯,估唔到今日會食兩次鵝肝,呢份好好食 兩樣食材原來幾夾,鰻魚無骨更開心。

第十一道繼續握壽司,小肌。

第十二道海膽,唔記得咩產地,但好撚好食,勁甜。

呢個時候個廚會問你加唔加¥3,000試特選海膽,一樣咁鮮甜好食

食到呢度已經覺得下次嚟大阪會n call呢間。

第十三道係蜆,好少喺壽司食到蜆。

第十四道鮑魚加鮑魚肝醬,自己撈埋食,個醬好濃。

第十五道斑節蝦,又係一隻高水準嘅蝦,好好食。

第十六道海鰻,食完就開始埋尾了。

第十七道係味增湯。

第十八道吞拿魚卷,佢會問你會大中小咩size,我好似要咗小。隔離位日本男士要咗大,真係好撚大。

第十九係雞蛋布甸,雪到凍一凍好好食。

今餐計埋飲品同另外加嘅特選海膽,埋單¥26,200(港幣$1,362),唔難book加上有水準,大阪Omakase我幾推薦佢。 食完返酒店執下行李,因為聽日就返香港了。Day 8完!
Day 9 行程概要
- 炸豬排 Manger
- 臨空PREMIUM OUTLETS
- 返香港

最後一日6點就起咗身,因為要去食炸豬扒。天氣唔叫好差,沖個涼執下嘢,未7點就check out了。

今日要食嘅係炸豬排 Manger,無得book位,必須親自晨早去排隊,所以先會咁就起身。事前諗過下今日活動路徑,決定帶埋行李去天王寺站啲locker寄存,然後直接起行去豬扒店登記攞位。
全日本排名第一炸豬扒
八尾Manger係喺全日本排名第一嘅炸豬扒店,對上一次六年前嚟大阪,都去咗試。個陣一試難忘,所以今次再嚟大阪,當然要預返時間嚟食。Manger每日分Lunch及Dinner,朝早8:30就會同時開放登記,所以要食晚餐都要一早到。我當日7:50去到,有兩個人排緊,到8:30開始登記,個陣已經排咗十幾個人。

為咗唔影響之後行程,我揀咗食最早嘅11:00,寫完名就返去天王寺食早餐。Last day同樣係食個McGriddles,本身以為今次食完又有排先食到,好彩香港引入咗。

喺M記食完hea到咁上下,去咗夾下公仔,就返去餐廳食嘢了。
Day 9午餐——炸豬扒——とんかつ マンジェ(Tabelog 4.23分)
https://tabelog.com//osaka/A2707/A270705/27013624/

準時11點去到,呢度係全Bar枱,會望到哂炸豬扒過程。抽油煙機效果一般,坐得耐會聞到油煙味。

佢呢度有set畀你揀,¥3,520起跳,我就散叫咗兩份,要咗個鵝肝餡嘅炸豬扒,同一份里肌。

先上醬料、椰菜沙律同前菜,然後就上炸豬扒了。
(續)Day 9午餐——炸豬扒——とんかつ マンジェ

先上咗鵝肝餡炸豬扒,6年前正正係因為呢道鵝肝餡炸豬扒,令我記到宜家,唔係佢我今次未必會返嚟,但我會形容今次質素係大退步。

今次完全無咗個種驚為天人嘅感覺,個樣都已經唔吸引。

另外里肌都係大退步,層皮一夾就散,對上一次去東京食成藏仲好過呢度。

今餐埋單¥7,040(港幣$366),價錢我覺得可接受,因為都叫有兩份主食,但質素大倒退。仲要8點嚟排隊先食到嘅話,應該無下次了,去返正常個啲算。
臨空城Outlet
食完嘢就返天王寺拎行李,然後就入臨空城Outlet了。

入到去天氣開始好,呢度先去咗夾公仔,呢兩部都係幾百円就夾到,勁抵玩。

然後就圍行下,行到攰再去Starbucks飲Frappuccino,補償午餐嘅失落,5點左右就入機場了。
關西機場中伏晚餐
今晚係坐20:45嘅機返香港,但由於聽過大多人話關西機場要預耐少少過關,所以我都預早咗入嚟。

回程搭UO,買咗U-First,極速就登記完入得去,所以實際18:30左右就過完關,勁快

之後去食晚餐,關西機場唔覺好多嘢食,原先mark咗拉麵MENSHO同nana's green tea,最後去食拉麵。¥1,830(港幣$95),細細兜無特別又貴,點解回程好似好多伏。
四國關西復活節賞櫻遊記,完
最後8點幾上機,香港時間23:45左右就land咗。

轉下shuttle凌晨12:30就去到的士站,飛的返歸準備第二日又返工了。

Day 9完!高松大阪攰爆之旅,完!多謝支持!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞