【一連9日 每晚更新】四國關西復活節賞櫻遊記

93 回覆
3 Like 1 Dislike
出發前往金刀比羅宮
食飽就去搭車,由高松市中心去金刀比羅宮,搭電車可以直接去到琴電琴平站,之後再行路,車程一小時。去到車站啲灰雲開始散

一個鐘車程,車上唔算多人,但好多學生,後尾有一個站全部人落哂車,先知原來附近有個主題公園。天氣非常好,10點半左右到達琴電琴平站。

今日其實book咗lunch,喺金刀比羅宮樓下有間叫「神椿」嘅餐廳,做research時見到好多人行山中途會搵佢做中轉站,所以我提前用hotpepper book定12點。由電車站行到去神椿約需要半小時,所以我先喺市中心行下,然後慢慢行上去。
一生至少要去一次嘅金刀比羅宮
今日天氣好好,所以亂影都好靚,大街仲有啲燈籠仔幾寫意。

嚟呢度嘅應該99%都係去行山,所以跟大隊行去商店街個頭。呢度有幾間舖都出名,有間可樂餅、花嫁果子雪糕,我就打算行完再返嚟食。

行到去樓梯前會有堆柺杖,放低錢就可以拎枝,我就直接開始。

金刀比羅宮,被譽為「一生一定要去過一次」嘅神社,特點係要行1,368級樓梯先上到去,難得嚟到當然要去行。
抵達第一個check point
上樓梯中途有好多舖頭,仲有櫻花樹。

行咗365級後,就會到達第一個check point,望落去就係頭先行咗20分鐘嘅路,天氣真係好好。

繼續行會見到「五人百姓 池商店」,會喺度賣糖,想買嘅落山先買啦,無謂加重上山負擔。

再入會係一條大直路,全條都種滿櫻花樹,盛開一定好靚。
抵達第二個check point
行完大直路再上埋樓梯,就會見到另一個check point,有個「金毘羅狗」銅像,勁多人摸佢同影相。

另一邊就係「神馬」,又型又可愛,仲要好乖。

呢度再行就會係餐廳「神椿」,叫做行咗477級樓梯,仲有900級。

Day 3午餐——Cafe——神椿(Tabelog 3.61分)
https://tabelog.com/kagawa/A3703/A370302/37000763/

事前book咗12點,但其實早咗到,11:30就到咗,無理由行上去再落返嚟,直接去食嘢,餐廳直入係一個買嘢食嘅位。

但原來我book咗嘅係樓下嘅位,佢搵條嘢欄住咗,後尾雞同鴨講咗一輪先知要落一層。上面個層好嘈,樓下好靜,兩個世界。

事前hotpepper已經揀咗個「金椿コース KINTSUBAKI Course」,¥5,720(港幣$300左右),包咗前菜、沙律、湯、兩個主菜、甜品同飲品;有個¥3,700嘅set就少一個主菜。

呢度環境好舒服,出面係個樹林,啲雀飛嚟飛去,天氣咁好所以幾正吓。
(續)Day 3午餐——Cafe——神椿

先上沙律,有士多啤梨、芝士同火腿,啲士多啤梨好甜。

之後就上麵包、南瓜湯。

第一份主菜可以揀牛或海鮮,我就揀咗要牛,無乜特別正常發揮。

第二份主菜就可以五揀一,我要咗個炸肉餅,好好食,炸得一啲都唔油,有少少似係焗蟹蓋個質感,成餐最好食係佢 見隔離枱揀咗海鮮咖哩,個廚會即場喺你隔離表演煮埋。

最後上埋甜品、熱茶,今餐¥5,720(港幣$297),埋單就繼續上路。

抵達第三、四個check point
出返嚟一條大樓梯直上,就係旭社,呢個時候就行咗628級了。

通常啲人一係就行到上奧社(1,368級),如果唔係就會呢度止步,我就繼續行先。

開始繼續行,會見到好多卡版同你倒數仲有幾多級,而後半段的確幾辛苦下,平時無做開運動或老人家,建議諗清楚先好行。旭社行到下一個check point,會係御本宮(785級)。

我會周不時望下行到邊,中間好多小型神社仔都唔係大check point,所以實際都行咗好多先到下個check point。
抵達第五個check point
繼續行會到白峰神社(932級),呢到有廁所,有需要就去啦,因為之後會打大佬,下一個check point就係奧社。

最後呢400級,中間得呢一個涼亭可以抖,我見唔少人喺呢個位抖咗勁耐。

自己個個星期都會跑步,但平時唔係跑樓梯,頂多跑少少斜坡,今次純樓梯都真係辛苦㗎。但身邊一家大細,有啲小朋友都努力行,自己點可以放棄;加上全個trip最大目的就係嚟呢到,所以繼續上。

每條樓梯都望唔到頂,行完一條樓梯以為終於到,轉個彎發現係另一條樓梯,重覆咗兩三次呢個絕望後,終於見到盡頭!
抵達奧社
行完1,368級,到達奧社

真係好多人,先去拜拜,然後買返個天狗御守,上到嚟先買到,所以無可能唔買。

抽咗個籤大吉(雖然應該全部都係),不過都安慰到自己,上半年不太如意,下半年唔該順順利利。

今個trip重點已經完成,如果唔食嘢,我諗齋行上嚟都真係要2.5至3個鐘。
返高松再食雪糕
抖咗陣就回程了,落樓梯非常輕鬆,上山行3個鐘,落山只係半個鐘多,先落返去旭社再買少少手信。

之後慢慢落返車站,就搭車返高松了。

返到高松4點半左右,今晚book咗間法國菜,18:00先食,所以又去咗食尋日食過個間雪糕。今日要焙茶、抹茶同埋橙味,都係送咗啖士多啤梨,行完山食特別滋味。

之後返酒店沖咗個涼換件衫,睇陣日落就行去食晚餐。

Day 3晚餐——法國菜——Osteria ene ne オステリアエンネ(Tabelog 3.62分)
https://tabelog.com/kagawa/A3701/A370101/37006368/

呢間Tabelog上有得book,book時揀定要咩套餐,要咗個¥5,800包6樣食物嘅set,宜家望Tabelog好似已經加咗價。餐廳位於巷仔內,入去先係一堆Bar枱,再入去就係一堆正常枱,今日我就坐Bar枱。

事前order咗要咩餐,叫埋飲品就正式食嘢。呢間吸引我之處,係佢呢個五道前菜,睇樣已經好吸引;分別有煙三文魚、蕃茄水牛芝士、鵝肝醬、Parma Ham同雞肉。白色右上個塊就係雞肉,最好食係佢,非常之嫩。呢度五樣嘢都水準之上,開個靚頭。

之後上埋麵包,就開始上主菜。
(續)Day 3晚餐——法國菜——Osteria ene ne オステリアエンネ

主菜係一份長通粉,我偷望隔離啲人食咩,唔同人食嘅嘢係唔同嘅。有啲雞肉粒同芝士,幾好食嘅。

然後就有舊煎魚,拌菜係啲蕃茄加蜆粒,舊魚望落好乾但食落又唔會(隔離枱個兜意粉就係蕃茄蜆意粉)。

之後上牛扒,呢舊好食過晏晝神樁個舊。

最後上甜品,係一份Mont Blanc,好好食,同平時個啲唔同,呢份個頂係一啲栗子脆脆,所以口感更豐富。

今餐加咗支Sparkling Water,埋單¥6,500(港幣$338),嚟高松我覺得值得食下佢。
高松市最後一夜
食完嘢返去洗咗個衫,呢間dormy inn係要落reception拎個鎖匙,所以唔使排隊等洗衣機,方便好多。雪櫃有個入住免費送的蘋果啫喱,同埋食埋個宵夜拉麵,執下行李就瞓覺。

第二朝會落德島,會搬酒店。Day 3完!
Day 4 行程概要
- 去德島
- 大塚國際美術館
- 鳴門漩渦

今日會轉酒店,先落去便利店買個早餐,要咗個肉飯糰、一粒蛋同一個包,咖啡我係酒店樓下買。個飯糰好難食,塊肉好唔得;個包係Pizza包,仲有芝士拉絲效果,嚟日本咁多次第一次食佢啲蒸包,又幾高質。

之後就Check out,行5分鐘左右去巴士站,今日天氣好好

巴士站有好多車搭,京阪神等都有,而我就去德島,單程¥2,300(港幣$120)。架車幾舒服,車程約個半鐘就去到德島站。
每次嚟日本必飲Starbucks Frappuccino
先去酒店放低行李。今次會住一晚「德島站前大和ROYNET飯店」,港幣$662,交通好方便因為真係喺正德島站,同埋有巴士站,方便聽日走人。

Settle晒大概朝早11:30,今日日頭仲有兩個行程,去大塚國際美術館同睇鳴門漩渦,原本仲諗住去個公園賞櫻,不過前一日行金刀比羅宮實在太攰,所以cut咗。去美術館架車仲有20分鐘,所以入Starbucks食啲嘢先。香港唔會食所以每次嚟日本都會食,好耐無飲嘅Frappuccino,同叫咗個sausage roll。

食完就去搭車。
大塚國際美術館
12點準時開車,但遇上大塞車,一個鐘變咗搭個半鐘,所以之後行程都有少少趕。

第一站去大塚國際美術館,入場要¥3,300,都幾貴吓,但去完我覺得好值。

以下節錄日本旅遊局官網:「對西洋藝術有興趣的你一定要來德島縣鳴門市、位於瀨戶內海國立公園範圍內的大塚國際美術館!這裡展出了來自26個國家、超過190個美術館的1,000多幅實物原大複製名畫。美術館以特殊陶板畫技術,在多重工序下以1:1尺寸複製從古代壁畫到現代名畫,並重現原作色彩,讓訪客可體驗到猶如欣賞原作時的現場感及真實感。」去相
(續)大塚國際美術館
呢度嘅藝術品擺位,係可以方便參觀者睇哂,一個不漏咁行完成個館。因為好多都係1:1,所以個館非常大,拎住個地圖行,走馬看花咁都真係最少一個幾鐘,認真睇留到大半日,真心幾好行,天台仲有個位坐下hea下。

由於我仲要趕去睇鳴門漩渦,所以喺度留咗大概兩個鐘。走前去買咗啲手信,買咗幅畫仔同磁石,同去Cafe買咗個蛋糕食,之後就出發去鳴門漩渦。

鳴門漩渦
要去睇鳴門漩渦有兩個主要方法,開頭我都研究咗好耐,一個係去碼頭搭觀光船,喺正漩渦上面睇;另一個就係去渦之道,喺條橋上面望落去。要留意一個重點,睇漩渦係有分時間,有啲最佳觀賞期就唔係日日有,就算個日有都可能係限定一個鐘,要夾都幾麻煩,仲要預先book定。所以今次我就直接去渦之道,無book任何嘢,如果book定分分鐘要棄美術館,因為啱啱塞完車 嚟到仲要行樓梯同斜路上去,勁攰

嚟到渦之道係非常多人,入場都要¥510。喺度有一條大橋直入最深處,中間條路都幾大風下,keep住入去都少淆底。望落去啲水好綠,但feel唔到啲咩漩渦,可能揀唔啱時間 如果夾到時間建議搭觀光船睇,應該會更好。

由於太大風同無乜嘢睇,加上要趕車返德島市中心,留咗陣就走咗了。
德島站Pokemon限定展
回程亦塞車,一個鐘變個半鐘。今晚原本打算去食ししくい 海鮮,Tabelog 3.66分,上網睇過好抵食(https://tabelog.com/tokushima/A3601/A360101/36000015/),但事前搵唔到點book,加上德島站入去又要再搭多程車,所以最後放棄,唔想入到去食唔到,改食其他嘢算

返到德島站,去咗個Pokemon限定展。今朝經過商場時知道有個展,收6點,見有少少時間就狗衝去。本身勁想扭傻鴨扭蛋,有隻佢自己識轉下轉下嘅,勁得意,但結果成個trip都係搵唔到,係咪已經絕咗版 呢度啲公仔千幾円隻,又唔係貴喎,宜家望到啲相先諗返,點解我唔買返6隻組隊

住宿:德島站前大和ROYNET飯店
行咗陣就返酒店Check in了,今次會住一晚「德島站前大和ROYNET飯店」,港幣$662。

一張床,有張枱,廁所有浴缸,一晚港幣600幾算正正常常。

德島本身bookmark咗嘅餐廳仲有拉麵店,但都有啲距離,呢兩日行得太多所以太攰,最後揀咗間酒店附近嘅居酒屋食就算數。
Day 4晚餐——居酒屋——安兵衛(Tabelog 3.49分)
https://tabelog.com/tokushima/A3601/A360101/36000416/

臨時先搵嘅居酒屋,又有啲驚喜喎,叫「安兵衛」。環境係好迫,入面全部日本人,但竟然有英文menu。

今次坐Bar枱,真係有啲迫,正面望住佢燒串燒。抽風算好好,完全無乜油煙味。

日本居酒屋一坐低要先叫嘢飲,我就叫咗杯啤酒。食物質素都唔差,叫咗個魚生拼盤、燒帶子,加幾串串燒。有一串串燒係佢畀錯,重覆嚟咗,味噌個串(橙色個份)太鹹之外,其他食物都唔錯。

食到一半隔離位嘅日本人兩公婆仲同我傾計,知我旅客仲好比心機用英文同我講嘢,好nice!今餐¥4,320(港幣$225),幾好嘅體驗,食飽就去行下。
好好行嘅精品舖
德島站樓上係一個商場嚟,竟然有間夾公仔舖,不過無收穫。而呢間精品舖嘅物體就有啲收穫,好多可得意嘅卡通精品,買咗少少做手信。

仲有一番賞,不過都係中埋啲廢嘢

行咗陣就返酒店沖涼,10點幾落返街去便利店買宵夜。去咗Lawson買炸雞,Lawson炸雞真係完勝另外兩間便利店,個Tiramisu都唔錯,但一人食嘅話份量太多了。

聽日又搭車走人,Day 4完!
Day 5 行程概要
- 去有馬溫泉
- 有馬溫泉一日遊

今日又轉酒店,前一晚上網book定今日11:00嘅車去神戶,之後再轉車去有馬溫泉。而話說尋日咪睇唔到櫻花嘅,所以今日就一早7點幾起身去睇櫻花 7點半起身,未8點就出咗門口了。

賞櫻目的地係德島中央公園,酒店行過去10幾分鐘左右,有櫻花但都係零丁幾棵,真係唔知做乜要咁早起身

勁多雀,全部唔驚人,好恐怖

睇完櫻花就行去M記食早餐,中途經過見到,原來今日會搞市集,一個月一次,會集合哂德島各地特產。見到啲檔主開始準備開舖,同埋有人綵排緊啲表演,成個規模都幾勁下。
煙肉McGriddles no good
今次去M記食McGriddles,第一次食煙肉版,我覺得好唔夾。下次都係豬柳算,好食好多。

食飽行返去酒店時再經過搞市集個頭,有啲檔口已經開始緊,啲麵包真係幾吸引,仲有啲咖啡,唔係book咗巴士我會想喺度hea下。

返到酒店Checkout就準備去搭車落神戶,執嘢時見到枱底有對黑襪,上手留低嘅,勁污糟,第一次日本遇上呢樣,前一日夜晚真係完全留意唔到
住宿:有馬溫泉元湯古泉閣
前一日book咗車飛,show返畀司機就可以,劃咗位所以記得跟位坐,車程都要成兩個鐘。

去到神戶巴士站,搵返去有馬溫泉個㗎就可以,搭多大半個鐘就嚟到有馬溫泉。

今個trip因為買咗高松入、大阪出,中間啲路線都度咗好耐,最後決定去有馬溫泉留一晚。一到步已經見到好多人,呢棵大大棵嘅垂櫻都成為一到步嘅打卡位。

今次住嘅係「有馬溫泉元湯古泉閣」,一泊兩食要$2,983,應該係成世人住過最貴嘅旅行住宿 位置係要上少少山,到有馬車站其實可以打畀旅館,佢會揸車落嚟接你。我開頭因為搵唔到個電話亭,自己sim卡又打唔到電話,最後拖行李行斜路上去,行到想死。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞