【一連5日 每晚更新】台北5日遊

46 回覆
12 Like 2 Dislike
自己習慣寫完先會開post,以防爛尾,所以遊記已寫完,一連5晚瞓覺前都會更新

上次去台灣已經係2019年嘅事,個年去咗兩次台灣,一次去台南、墾丁,另一次就台北。事隔5年再去台灣,今次喺冬天時去台北5日4夜(不過落咗4日雨,打風咁款)出發前都係整入台證,同埋行程都係以食為主,無乜景點。事前book定3間餐廳,其他無得預約嘅就bookmark定,出發!

live咗可以舊文回顧先:【兩星期北海道~非自駕遊記】https://lihkg.com/thread/3423408/page/1 、 【東京8日遊記】https://lihkg.com/thread/3532967/page/1
今次二人行,去台灣係直接銀聯ATM禁錢。機場出關前已經有ATM可以直接禁錢,無乜人排所以就禁咗先。今個trip包晒機票、酒店、同所有使費,total用咗HK$26,000左右,覺得都幾貴,短期內都未必再去台灣了,夏天咁熱同日元低水,之後嘅trip都係去日本。

使費大概有以下類型:
1. 機票:今次搭長榮航空,兩張機票共HK$4,751
2. 保險:AXA,兩人共HK$442
3. 電話卡:KKday買,台灣大哥大4G無限data,兩張共HK$158;好用無伏
4. 住宿:今次住「洛碁大飯店忠孝館」,近忠孝敦化站,4晚HK$3,000
5. 交通:全程公共交通用悠遊卡,增值咗TWD2,000(一次一人TWD1,000)
6. 食:HK$9,400左右,事前book咗3間餐廳,燒肉Omakase、壽司Omakase、鐵板燒,之後再逐間再寫
7. 買:HK$5,500左右,去咗Outlet,但買衫嘅話去NET啦,抵到傻
8. 玩、景點:HK$1,670,主要去咗次不老松按摩,同埋夾下公仔、扭蛋

睇埋行程先就開始,今次total去5日4夜,中午機去、黃昏機返
Day 1:酒店 → 睇電影 → 板前中山(預約)
Day 2:野村壽司(預約)→ 多啦A夢展 → 西門町
Day 3:不老松按摩 → 林口Outlet → The Stage Canteen
Day 4:中山、赤峰區 → 買手信 → 和牛涮
Day 5:阪前和牛鐵板燒(預約)→ 返香港
Day 1 行程概要
- 香港出發去台北桃園機場
- 酒店check in
- 松山文創園區(去咗睇戲
- 板前中山,食燒肉Omakase

正式出發,今次搭嘅機係長榮航空,平日嚟但機場都幾多人。早餐食M記,每日都要齋啡嘅都要飲返杯先得。

準時上機,個位好前排,班機就無乜人;無個人電視,不過個半鐘好快過所以無乜所謂。呢程機有個炒飯,炒得幾好食;上面兩舊係叉燒嚟,肉酸但係真係有叉燒味。食飽轉個頭就落機,13:00就到。

落機之後過關都好順暢,而入境前就去咗ATM禁台幣,因為幾年無嚟真係一蚊都無,然後就搭車去酒店。事前知道呢幾日都會落雨,所以都無乜安排戶外活動,但就真係落足4日,走個日先好天。
酒店Room Tour:洛碁大飯店忠孝館
今次酒店係喺忠孝敦化站隔離嘅「洛碁大飯店忠孝館」,4晚共HK$3,000,有兩張床,價錢包埋4日早餐。有啲房平啲但無窗,要有窗嘅人記得留意。間房超大,有張書枱,有浴缸;每日打掃、每日有兩枝水,下次再去台北可能會再住。加上酒店隔離有商場、樓下有間宵夜拉麵店同便利店,早餐又幾好食

放低行李大約15:30,出去食個下午茶,落街就落緊雨要開遮。第一餐去咗食雪糕 係事前bookmark定嘅一間餐廳;聽聞台灣人用開Google Map評分,所以搵餐廳有啲難度。
Day 1下午茶——Cafe——Maccanti馬卡諦義大利冰淇淋(Google 4.6分)
https://maps.app.goo.gl/S3ZJaCJ3dzzg8xmx6

距離酒店行8分鐘,入面得幾個人。呢間除咗有雪糕、蛋糕,仲有意粉個啲熟食;前者就cashier有個櫃放哂出嚟。

今日叫咗個意粉,意粉完全無特別,可以慳返

雪糕有set可以配蛋糕,所以蛋糕叫咗個Tiramisu。雪糕本身想叫薄荷朱古力,但佢話口味係每日輪流供應,所以叫咗開心果。

雪糕好食過蛋糕同意粉,過下口癮ok嘅。最後再order咗個雙拼,要咗朱古力同一個叫松子蜂蜜嘅味,幾特別。

成間餐廳無乜特別,避雨食下ok嘅,唔使特登試(鍾意食雪糕嘅之後有推介,請睇埋落去)呢餐TWD600(HKD$150)。
台北睇電影初體驗
食飽就搭車去「松山文創園區」,原先訂行程時係mark咗行附近商場就算,不過因為夜晚餐廳book咗8點,見仲有幾個鐘就去松山算。好多舖頭行,雖然係室內但其實唔同大樓接駁都要行室外,但已經落咗幾個鐘雨,真係人都煩

最後行去誠品算,入面有個戲院,由於唔想再落雨周圍行,所以入咗去睇戲 二刷咗《年少日記》,廣東話版嚟,睇多次都係一樣震撼。戲院體驗就同香港無異,一張戲飛TWD310、近HKD$80

套戲兩個鐘,睇完戲啱啱好可以去搭巴士,出發去預先訂咗嘅晚餐。今晚食板前中山,燒肉Omakase,喺新光三越。
Day 1晚餐——燒肉Omakase——板前中山(Google 4.7分)
https://maps.app.goo.gl/RXX1qP1KYHqkVhzG9

雖然佢叫「無菜單燒肉Omakase」,但其實網上食評都係個啲食物,有得另外單點食物咁解。事前上官網book定,要先比按金TWD4,000;之後會收到email問下有無敏感個啲,就confirm哂成個booking。

準時去到入場,樓底非常之高,侍應會負責所有燒嘅過程,坐低食就得。Bar枱式坐法方便侍應燒嘢,圍住個廚房所以會睇哂準備過程。當日坐爆哂,大概1個侍應應付2組客(每兩個人叫1組,所以1個侍應會對4個客)。

開始會畀個飲品menu你,叫咗個冷泡茶。呢個時候會問埋你有無需要單點,主要都係海鮮類,我哋就叫咗兩份「南非鮑魚 · 蟹膏味噌」。

之後枱上有張紙會叫你放上火燒下,有熱力就會出到字,係食物Menu,識得玩下gimmick。已經唔記得咗叫3,380定3,680,食嘅肉都唔多記得了,盡講。

前菜首先有呢個奶油娃娃菜

之後就有呢個research時見到,而吸引咗我嚟嘅呢個「和牛盒」,有60%係為咗呢兜嘢而嚟打卡必影,入面有和牛他他、海膽、三文魚子、飛魚子,撈埋一齊食。好食嘅(呢堆食材放埋一齊都唔好食就死啦),但未夠驚艷;前年去東京「蕃」食嘅和牛他他,好撚好食

之後上沙律,有一粒大嘅燒帶子,半生熟啱啱好。
續:Day 1晚餐——燒肉Omakase——板前中山

之後開始食肉,牛舌有啲柚子物體,其他燒肉應該有嘅部位都有齊,但無好食到令我大讚。(Day 5食嘅平價鐵板燒抵食好多,真係一分錢一分貨)

去到中段會上一兜芭樂,有少少冰沙喺上面,唔同肉之間會食少少去清清前一道菜個味,呢兜抵讚嘅

之後燒翠肉瓜、燒菠蘿,呢餐都幾多菜,關心到去旅行無菜食嘅人。

之後到返肉,和牛上有海膽同蟹肉(唔係好記得係咪蟹,個樣似,真係太耐了)。食完呢兩碟就完咗啲肉啦~

上個禮拜先去完,悶到仆街
松山文創園區冇乜嘢好睇
續:Day 1晚餐——燒肉Omakase——板前中山

然後就到單點嘅鮑魚,佢加咗啲蟹膏味噌,拌住啲本菇、前面係蒟蒻啲friend。無特別,加咗蟹膏唔會難食,完全但唔值得單點。

(sor睇漏咗原來仲有肉)下一道和牛會連蛋黃上,食完舊牛會畀粒炸米飯嘅嘢你,再加啲三文魚子食。

最後收尾都有和牛炒飯、有個湯,同一個金箔布甸,之後就完了。

今餐盛惠TWD9,229(HKD$2,307.25),但真係好普通下。我感覺係用好多大眾認知唔算平嘅食材,再加啲gimmick嘢,唔明點解台灣人捧到咁(google間舖頭啲新聞形容到勁浮誇),絕對有其他更好選擇。
今日最好食係呢個宵夜

食飽見停咗雨,所以就行15分鐘返酒店。中途見到幾間舖頭就bookmark定,過幾日再返嚟,呢頭真係算多嘢行,仲要開到夜一夜。酒店轉角位有間FamilyMart,呢個雪糕大福好味到癲,超推薦 個陣仲要買一送一,TWD59(HKD$15)有兩個,過兩日我再買多次。(花生好食過芝麻)

食飽瞓覺,Day 1完!
我個陣仲要struggle咗一陣 去華山定松山
手指唔夠長,hi左負評
晚餐就咁睇幾吸引呃到人
其實唔明點解香港人要飛去台灣食日本嘢
仲要預約同食足三餐
直接去日本食唔好?
Day 2 行程概要
- 野村壽司,米芝蓮一星Omakase
- 中正紀念堂多啦A夢展
- 西門町
- 劉山東牛肉麵

今次呢間酒店有包早餐,所以4日都喺度食咗,如果無包我應該會日日落街食蛋餅。早餐有好多款麵包,有個焗爐自己烘返熱。西式嘅腸蛋、穀物、炸物、菜同水果、中式嘅粥,飲品都有齊咖啡、奶、果汁個啲。自助餐嚟講水準算幾好,仲要款式都多,重點係同類型食物佢會日日唔同,例如蛋會係太陽蛋、炒蛋、烚蛋咁每日唔同。

午餐Omakase係十二點半先食,都係酒店步行距離之內,行12分鐘,未夠鐘就附近行下。酒店隔離有棟商場,Daiso、Uniqlo、GU個啲都有,對面街有間巨型Zara,所以今次酒店選址真係好唔錯,行到咁上下就出發去Lunch。
Day 2午餐——Omakase——野村壽司(Google 4.5分)
https://maps.app.goo.gl/uRBwkf6B6QdzyXBc9

今日午餐揀咗食呢間「野村壽司」Omakase,已經係多年米芝蓮一星,同樣網上預訂,要先畀TWD4,000按金。

Bar枱為主,坐到十幾個人,坐低會問你揀咩價錢,分TWD4,000、6,000及7,000。揀咗TWD6,000(HKD1,500),食咗21樣嘢,呢間我覺得抵食!

師傅會一路同你吹水,節奏好好唔會太趕急。前菜:
續:Day 2午餐——Omakase——野村壽司

之後就係壽司,蝦、蟹、海膽個啲都有齊。第4款蝦同第6款蟹肉好好食

壽司食咗一半時,佢會上個茶碗蒸,比較難忘;因為放咗切粒蝦落去,口感特別豐富。
續:Day 2午餐——Omakase——野村壽司

下半場壽司,成餐只計壽司total 14款再加個細卷。

最尾上面豉湯同甜品,係紅豆粥湯圓啲friend,覺得今餐好抵食,質素算幾高。食咗近兩個鐘,推薦大家一試,呢間一星抵食

中正紀念堂—多啦A夢展
食完就去下一站,中正紀念堂個多啦A夢展。中正紀念堂十年前嚟台北都有嚟,個多啦A夢展係有朋友去完post IG,我覺得幾有趣所以去咗,宜家個展已經完咗。天氣真係好差

入場費TWD1,220,一個人都HKD$150,唔算平,但入面啲展品全部好得意,值得一去。有啲暗黑系feel嘅展品,同埋動畫,可能有啲人會覺得不安。

臨走前買咗啲磁石貼放雪櫃,就出發去西門町了。
西門町行街、原來海邊走走有雪糕食!
成個西門町同以前唔同哂,今次嚟有兩個目的,去新開嘅POPMART同買老天祿鴨舌。周圍行嘅時候見到海邊走走,入面竟然有雪糕賣,係第一次見到有雪糕嘅舖頭

其實喺度買蛋卷夠指定金額就會送一杯雪糕,我就直接買雪糕食,TWD180(HKD$45)有兩球,仲有塊餅仔。芝麻味最好食,係exactly佢啲芝麻蛋卷個個味,超濃郁,鍾意芝麻嘅你唔好錯過!過幾日有返嚟買手信又食多次,好推薦大家食!
POPMART、老天祿,再出發大伏晚餐
下一站去老天祿,其實係想買返香港,所以去睇下使唔使預約定,同問下可以放幾耐。最後買咗少少即日食,帶返香港個啲就走個日先去買。之後去埋POPMART,近年愈開愈多嘅盲盒店,見佢係全新開幕所以就去咗,真係好大幢,仲要排隊入 對我就扭蛋、夾公仔更happy。

今晚原先係食天天利美食坊滷肉飯,後尾臨時改咗去牛肉麵,結果中大伏!
Day 2晚餐——牛肉麵——劉山東小吃店(Google 4.0分)
https://maps.app.goo.gl/s7SNG1N1jb85m5jb8

要去劉山東小吃店嘅話,台北車站出會近啲,西門町行過去都好快。間嘢收8點,7點去到勁多人排隊,唔少係韓國人,最後排咗10分鐘入得。

由於太晏去到,好多嘢都無哂,炸排骨、花生小食個啲都無晒。最後叫咗2碗紅燒牛肉麵同豆干,TWD370(HKD$93),平就真係好平,食物無特別,仲要環境實在太逼,張圓凳仲要坐得好唔舒服,所以極速食完走咗,真係無下次。(想知長龍原因係咪單純係因為平?
不老松按摩摸門釘
食完去咗不老松,兩間分店離牛肉麵店都唔近,所以要搭車去,揀咗去信義個間。去到話無位walk in要等到11點(個陣8:30pm),除非有預約。佢開24小時,所以無等,因為之後兩日都周末,夜晚已經full booking,所以只可以book定第二朝晨早去按 之後就返咗酒店了,Day 2完!
我都係畀blogger啲食評氹咗佢 個budget食其他嘢算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞