【一連8日 每晚回帶】2022東京遊

65 回覆
14 Like 0 Dislike
一連8日,每晚回帶2022東京遊記 點解會隔成年先出?因為原本係唔打算寫 係早兩個月寫完北海道遊記,有少少寫上癮,發覺用圖文並茂嘅方式做記錄,他日拎返出嚟睇應該會另有一番感受。所以就決定寫返上年嘅東京遊記,因為呢個trip都好畀心機安排行程,所以都想自己寫出嚟、得閒回味吓 旅行日子係2022年秋天,共8日7夜,分別去咗橫濱及東京市內,亦有東京睇到少少紅葉。當然重點係跟住Tabelog去搵食,食咗唔少好西,大家有需要可參考。

作為通關後首個旅程,3年後再去旅行,日元個期大約0.056,仲係好平,所以都無太留意洗費。有mark洗費嘅習慣,今個旅程一行3人,計晒食買玩住機票一共用咗HK$76,000(包咗一次改機票價錢,盛惠HK$3,300)。去日本旅行就首選citi唱定,再去7仔atm禁錢,非常方便。

由於自己習慣係會寫好哂先開post,所以大家今晚起,一連8晚都會有得睇等唔切可以先回顧半年前嘅北海道之旅: https://lihkg.com/thread/3423408/page/1
講下大概使費先,大概有以下類型:

去前準備:
1. 機票:原先book咗CX早去晚返,HK$12,927(一張只係$4,309,家覺得算抵);後尾改咗兩次機票 最後轉埋JAL午去晚返,一張要$6,000,仲未計啲改機票錢
2. 保險:揀咗AXA,3個人約HK$900
3. 電話卡:個陣追post後揀咗AIS - Sim2fly,8日plan,喺hktvmall買,一共3張盛惠HK$294。收得好好,完全無特別問題

當地消費:(有啲餐廳香港book定,之後會講)
1. 食:HK$18,000,事前book咗6間餐廳(所以排行程真係排死),2間燒肉、Omakase、牛扒、炸豬扒同壽喜燒,之後一樣逐間再寫
2. 買:HK$18,000,有日去咗Outlet,然後去Disney 都有買嘢,其他地方玩下夾公仔(有$10,000係買咗個手袋,所以實際shopping就$8,000啦)
3. 酒店:HK$9,000,橫濱住咗兩日、東京住咗五日
4. 交通:HK$3,152.80,有買pass,其他就用西瓜卡
5. 景點:HK$2,622.48,付費景點主要有Disney Sea、橫濱Gundam、東京六義園,同Shibuya Sky

最後剩返嘅都係雜費,例如酒店洗衫個啲。
大概行程如下,基本上無變動(book晒餐廳都無得點變),total計哂有8日,但Day 1午機出發,其實7日7夜啦

Day 1:香港直航去東京羽田機場 –> 直落橫濱 –> 宿2日橫濱
Day 2:江之島 –> 紅磚倉庫、聖誕市集
Day 3:橫濱Gundam –> 落東京 –> 六義園紅葉
Day 4:川越和服 –> 六本木燈飾
Day 5:Disney Sea
Day 6:木更津Outlet
Day 7:吉祥寺 –> Shibuya Sky
Day 8:台場 –> 成田機場返香港
Day 1 行程概要
- 香港出發去東京羽田機場
- 直落橫濱
- 酒店check in、晚餐食拉麵

2022年去日本仲係要強制visit japan web,個陣帶埋實體針紙,以防要check。當日搭JAL 15:35起飛個班,飛去羽田機場,一年前嘅香港機場無乜人,一年後就繽紛了

天氣好好,3年無飛個心有啲緊張

由於羽田落機,所以事前就plan好直落橫濱先,慳返啲交通時間。今次第一次搭JAL,飛機餐好似係雞嚟(太耐唔記得了),啲頭盤同沙律就好食嘅,配埋H記雪糕,正正常常嘅飛機餐啦。

日本時間20:30左右到達東京機揚,終於去到旅行,個刻勁興奮。上一次去旅行係2019年12月,事隔近3年,終於去到旅行!出到去搭車就搞咗近45分鐘左右,就狗衝出去搭京急機場線,由機場搭去橫濱站,車程約35分鐘。日本之旅開始
抵達酒店Check in、晚餐食拉麵
今次喺橫檳留兩晚,酒店揀咗「橫濱站東口相鐵FRESA INN飯店」,喺橫濱站行去都係幾分鐘,好方便。Book咗一間房,兩晚總共HKD$1,700左右,有浴缸。無影相,官網相:

其實原本諗住疫情後第一次去旅行,揀咗住「橫濱洲際度假酒店」,2千銀港紙一晚但因為畀錢改過機票,所以酒店又要跟住改,只好慳返少少Checkout完就出去食嘢,第一餐係食拉麵,天氣凍凍哋就最適合。
Day 1晚餐——拉麵——麺場 浜虎(Tabelog 3.65分)
https://tabelog.com/kanagawa/A1401/A140101/14000361/

出發前一早揀定拉麵店,由於land都8點半,所以附近好多拉麵店都食唔到(收8點)。最後filter剩兩間,呢間以及「鶴一家」(Tabelog 3.63分)(https://tabelog.com/kanagawa/A1401/A140101/14035352/),兩間其實喺正隔離街,我就揀咗高分啲個間。

去到喺門口禁機買拉麵,都幾多人排隊(又係無影相),等咗陣先入去。已經唔記得咗咩嚟,睇返menu有醬油、鹽味等選擇,只係記得係非常鹹的,同行個個都覺得唔啱食(我會記得下次mark低係咩嚟同早啲寫㗎啦)。3碗拉麵盛為¥2,710。

由於餐拉麵實在好麻麻,所以就去便利店宵夜。酒店樓下就係FamilyMart,所以就揀咗食FamilyMart炸雞,超好食又多汁,不過心目中第一係Lawson。仲有薄荷朱古力雪糕,呢款Glico已經喺網上見過好多次,終於試到,成功榮登心目中嘅薄荷朱古力雪糕第一名!都係網上圖片:

日本之旅Day 1完!我哋聽晚再見,早抖
留名先
留名
Lm
會追八日post
留名
食左邊間Omakase?
暫時我都麻麻地關東d omakase, 又貴又唔係話好好食
Day 2 行程概要
- 鐮倉、江之島一日遊
- 橫濱紅磚倉庫聖誕市集

Day 2起身,拉開窗簾見到火車軌,不過一啲都唔嘈,第一晚瞓得好好。已知會落雨,不過聽日就會返東京個頭,所以今日點都要去鐮倉、江之島一日遊,只希望唔好咁大雨啦。

今日早餐係FamilyMart飯糰,同埋溫泉蛋。飯糰食咗個明太子沙律,不過我都係鍾意香港華御結嘅明太子沙律飯糰,實在好適合我食。

食完大概10點鐘,就出發去車站,搭去鐮倉先。橫濱去鐮倉,車程約35分鐘,交通好方便。呢個一日遊嘅行程大概係鐮倉(小町通、鶴岡八幡宮),之後買呢個「江之電1日車票」落七里濱(食bills),再落鐮倉高校前(《男兒當入樽》打卡位)、江之島(想去岩屋),然後喺稚兒之淵睇埋日落。
鐮倉鶴岡八幡宮
第一站係鐮倉嘅小町通,其實行到尾就會到鶴岡八幡宮,所以非常方便。小町通好多舖頭都係賣玻璃製品,咁耐無去旅行所以都買咗啲嘢。

行到尾就係鶴岡八幡宮,門口就有棵黃葉(唔知點叫)大風一吹就周圍都係黃葉,勁靚,好多人打卡(個期適逢係銀杏、紅楓時期,所以今個trip唔少景點都係打卡位),行咗陣買咗個御守,就行返落車站去下一站。
Day 2午餐——Cafe——bills 七里ガ浜(Tabelog 3.60分)
https://tabelog.com/kanagawa/A1404/A140402/14011661/

第二站係七里濱,原因就係食bills,因為間舖打卡一流 原本諗住午餐係食鐮倉好出名嘅「生吻仔魚丼」,但因為少驚同行人唔食,所以最後揀咗去bills算。去到七里濱大概12:30,大風到傻咗,係個人會企唔穩個隻

幾經辛苦行到去bills,竟然要等位最後入舖頭企咗成個鐘先有位,仲要因為有人book咗所以無得坐窗邊。

食物都係非常大路個啲,食下主食之後就叫Pancake。食完主食後店員話畀我知窗邊個個人無嚟,問我想唔想調過去坐,即刻應承,多謝晒佢。

雖然今日天氣真係好差,但窗邊位依舊好啱打卡,呢個天氣其實另有一番感受。
鐮倉高校前《男兒當入樽》打卡位
第三站係鐮倉高校前,七里濱過嚟只係一個站,一落車基本上啲人都係去《男兒當入樽》個打卡位影相 班車係10分鐘先會出現一次,每次係十秒都無,我就喺呢度企咗半個鐘。

班車係10分鐘先會出現一次,每次係十秒都無。架車預備出現前,佢會落個閘,以防有人衝出去,呢一刻全世界會衝上前,係會一個畀一個前,然後企後邊個啲人係會變咗影背脊,我第一次影就係影咗一堆背脊。 如是者,我等多咗一班車,結果都係影背脊,好伏呢個景點,天氣又唔好,吹到人都行唔到,嬲嬲哋就走咗。喺我條片cap返圖:
江之島慘遇狂風暴雨、最終沿路折返
第四站就係江之島了,喺江之島站落車,要行條江之島大橋先入到去個島。

呢個時候開始落雨,毛毛雨嘅情況下,加上心諗難得嚟到,今次唔入去下一次都唔知幾時,所以就繼續行。入到本島就出事了,黑色暴雨咁款,成個人濕晒,點解11月都會咁

我個陣唔甘心想行上去,結果係大雨到想搵位擋都無 行到去呢度我就果斷返轉頭了。

本身入到江之島係打算咁玩:買「eno=pass」,行「弁財天仲見世通」或搭扶手電梯上去「江島神社」,之後去埋「江之島岩屋」,最後「稚兒之淵」睇日落,再搭船出返去「江之島大橋」,勁完美。結果只係淋濕晒而乜都行唔到,11、12月都咁大雨,下次要再嚟返!
鐮倉半日遊完結,回程返橫濱
就係咁,鐮倉一日遊就完啦,去唔成嘅江之島就等下次啦。出返去鐮倉站見停咗雨,於是就去搵預先mark咗嘅雪糕舖食 舖店叫Gelateria Il Brigante,Tabelog成3.91分https://tabelog.com/kanagawa/A1404/A140402/14011873/),身為雪糕迷點可以唔試。啲Gelato要成¥2,000,一杯仔成$120其實係貴到傻,不過難得去旅行就唔理了。去到門口發現無開,明明Google Map話今日會開,懷疑係太大雨所以無開(每次plan都會check定餐廳定休日,所以我好肯定當日唔係定休日)。

乜都食唔到,就返咗橫濱站了。行咗陣商場就出發去紅磚倉庫,個陣聖誕夜市已經開始咗,而日本唔同嘅地方都已經有聖誕裝飾,好啱時間。原先係plan好搭到「櫻木町」站,再轉「橫濱空中纜車」去紅磚倉庫,呢個方法好似係有景睇之餘,仲要行得最少路。無奈太大雨又打風,佢早咗停,結果要喺附近車站行入去。
橫濱紅磚倉庫聖誕市集
紅磚倉庫嘅聖誕市集,入門口後兩邊係一堆攤檔,有食嘅同非食嘅。行到尾就係一堆枱凳,畀你坐低食嘢,但因為落完雨係濕晒的。

中間仲有一棵巨型聖誕樹,人流算幾多吓,如果無落雨就好了。

今晚book咗食燒肉,但一場嚟到市集,點都要食少少嘢。買咗一份德國腸加西班牙Churros,盛惠¥1,500,係好正常嘅食物,零特別,只係食個氣氛。

食完就出發去燒肉店,喺中華街個頭,選擇咗行過去,大概需時15分鐘。
Day 2晚餐——燒肉——食彩和牛 しげ吉 横浜元町店(Tabelog 3.65分)
https://tabelog.com/kanagawa/A1401/A140105/14014011/

呢間係呢個trip第一間事先預約嘅餐廳,Tabelog book定20:30。其實好晏,三年無去旅行體力已經不如以往,以後旅行dinner可能都要約早啲了 佢係一間要落地庫嘅日式燒肉店,落雨要小心樓梯。

除咗有牛肉,豚、雞等都有提供,而間餐廳都幾爆。最後當然要食菜,一個野菜盛盒唔該,確保有屎痾。呢餐3個人食盛惠¥11,902(港幣600幾),抵食而且質素幾好吓,好過尋晚拉麵好多,推介!

食飽就返酒店,執埋行李,因為聽日就返返東京了,Day 2完,聽晚再見!
無乜研究omakase,自問唔太識分高質唔高質所以我只係食咗tokyo ten,仲要係夾行程而喺橫濱食

上年我有research咗堆東京嘅,你可以望下
Omakase - 宇田津 鮨
Omakase - 豬股 Sushi Inomata
Omakase - 一㐂 Ginza Ichiki
Omakase - Sushi Hashimoto
Omakase - 鮨 龍次郎 Sushi Ryūjirō
Omakase - 海味 Umi
Omakase - 鮨 浩也
樓主多災多難
Day 3 行程概要
- Gundam Factory Yokohama(橫濱鋼彈工廠)
- 橫濱去東京
- 六義園賞紅葉

第三日嘅行程要跟得好好,因為基本上全部都係預約好嘅,先喺橫濱睇Gundam,食埋間Omakase就落東京,book咗黃昏時間去六義園賞紅葉,夜晚就book咗雞串燒,行程好緊湊。今日天氣算係咁

9點幾Checkout、寄存好行李就出門口,早餐去食麥當勞鬆餅包。呢個trip其實係人生第一次食麥當勞鬆餅包,聽人講過好多次嚟日本一定要食,終於可以親身食到。甜甜哋嘅包真係好好味,亦成功令到我以後去日本都一定會安排做早餐。
橫濱最後景點:Gundam Factory
食完就去咗行下橫濱市內嘅景點,再慢慢行過去Gundam Factory。慢慢行過去,再影下相,都大概行咗一個鐘。啲黃葉(定銀杏)真係好靚,現場睇成條大馬路都係黃色,打卡一流

預約咗11:00去到Gundam Factory,順利去到,離遠望到已經好震撼!Gundam Factory原本係去到2023年3月就完,之後宣佈extend到2024年,本人非gundam fans但都揀咗去,真係唔會後悔!事前官網預約定,唔上Tower每人要¥1,650。官網有時間表講明幾點會有咩movement,所以睇晒Awakening、起動實驗及Standby Mode,大概要2個鐘。個陣冬季有個「水星之魔女」嘅特別演出,不過行程關係就無夾到啦。
續—橫濱最後景點:Gundam Factory
11:00去到都已經好多人,入場佢會送一個mini版模型畀你砌,一人有一份(其中一個畀咗親戚個幾歲仔做手信),宜家好似已經無再派了。

個時場內已經有唔少香港人,有個帶咗隻姜濤公仔去打卡添 等到11:20第一個環節就開始,YouTube大嘅睇過少少片,都知會係做咩,但現實睇真係好震撼。先唔講佢高度係幾層樓高,加埋啲配樂,我敢擔保無睇過gundam嘅都唔會後悔(只少我隔離個兩個人都係咁先)

入面有間Cafe mix商店,個個位可以影全景(我記得個期有架唔知咩母艦定郵輪泊喺個度,個景係更屈機)

一早book咗個日13:00喺橫濱站食Omakase,而由Gundam Factory搭地鐵要20分鐘以上,所以最後無睇Standby Mode就走咗了。今日午餐係食個陣連登追post,見到好多人讚抵食嘅「SUSHI TOKYO TEN」。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞