[2024考生望呢邊!]Jupas改選集中討論區

199 回覆
8 Like 0 Dislike
睇下東華 明愛 醫管局嘅RN課程
JS 8105 B5:19,中文考得好雖然有加成,但比上年B5同樣中文有6既同學(22分)低3分,差距都大,A1都有啲危險,睇下有無其事科有興。

JS2610 BU 彈性收生低一級,都要其他科一共有2粒星呀
A1差個Mean少少
A2掂到LQ 理論上穩陣
A3都係差少少先掂到Mean 正常黎講都冇咩特別大問題
SFU PT其實都收唔低如果想讀就建議放A3守尾門算 你個分好大機會去唔到B
可以咁排 其實City掂到LQ都已經大機會
另外可能要睇下其實係咪想讀PT OT 係嘅話A3就放返City Sowork
如果係咁 可能跟你嗰個排就算 一係就A1 一係就A2 A3正常都冇機會去到 除非Interview好柒
當個個都有得加分 你加唔到咪姐係扣分
同常係Marginal先會要Interview
正常科入硬係唔會叫你In
醫療科就唔肯定Interview嘅準則係點
JS6901 weighed score 25, 低上年LQ(29)4分,差距太大,就算A1都幾危險,唔太建議
如果睇 expected score 就岩岩一樣,不過有機係minimum score。
A3 會唔會放Polyu speech therapy保底?
A2 A3對調?
BU social work 收分應該高過city social work
幫屋企人問
JS1113
B4(包英文),英文X2:20分
同上年同學B4(包英文)比較,低LQ 1分
27個位,計分變左+少位,都有啲風險,不過A1可一試

JS1102
B5 19, meet到上年median,不過都位少 20個,A2黎講,如果無其他選擇,都可以

JS3050 weighted score 166, 高過mean,110個位都多,A3都可以,不過見A1/2社科,呢科fashion, 睇下你本身有無興。
A1差LQ 幾分 應該機會細
A2差LQ 1分 都係搏
A3穩入
JSST04
B5 21, 低平均分0.7,60個位,可以一試

JS1113
B4 (包英文)22,meet到median, 27個位,A2都可以試下

JS2660
weighted B5 25, 不過今年轉左計分方式,加上學位少,A3唔算好穩陣呀。JSSA03個分係好D,多位,不過你唔鍾意就唔好呀,都難捱
A1 : JS1206 weighted 26, 差中位數2分,31個位,差得多分唔多位,危危地,A1揀一個博
A2:JS7200 weighted22, 低中位&LQ 1分,137個位,要博既都建議放A1
A3:JSSU72 B5 17,高中位數1分,45個位,可以,如有其他分數meet 中位數,再多D位就更好。
伍倫貢社工有offer 已accept
A3 Js1806 weighted 32, 同上年median一樣,但28個位,A3唔算好穩呀,A3最好高過median, 同多位。
恭喜師兄
幫人問的
A1 JS5200 UST engine
weighted 30, LQ 34.8, 差得多分,雖然位多,但係都係算幾博架
ust science weighted 同LQ仲差得好遠呀
建議睇下有係D掂到LQ起碼,佢都失望呀其實,如果有決心retake都可架
見到expected score差得唔遠
所以叫佢試下

A2 A3放JS3100/JS3110/JS3120/JS3130/JS4408有冇得諗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞