[2024考生望呢邊!]Jupas改選集中討論區

199 回覆
8 Like 0 Dislike
照擺
A1 UST engine
A2 Poly Civil
A3 Poly Building Science JS3110 / Mechanical JS3741
334A31 Econ M1
想行finance 嗰邊
諗住報恆大BBA in Finance and Banking
BBA in Financial Analysis and
FinTech
BBA in Management
仲諗住報hku space工商管理副學士
請問係咪最好嘅選擇?
選擇嚟講都冇乜問題
考慮吓想唔想讀恆大
讀asso 仲有入其他大學嘅機會
幫細妹問

445A544 BIO CHEM PHY
M2 4

A1: JS4525
A2: JS3290
A3: JS2410

A1機會大唔大?(佢好想入)
會唔會有更好選擇?

Thanks!
藥劑基本上係冇可能
想問UST計唔計上年LS個分
唔計
睇expected score 同上年 LQ
冇乜可能
唔該巴打幫手覆
太多人覆得有啲慢
Retaker
2023 4334 econ 4 bafs 4 geog 2
2024 443A econ 4 bafs 4 geog 4
A1 js2610
A2 js7802
A3 js7200
冇乜得揀嘅情況之下想入bu > ling u
Cityu 唔考慮係因為數學得3
諗緊應唔應該要進取啲a2都bu
但係上次冇offer有啲陰影好驚唔敢博
呢個分 Opto 冇可能擺A2
建議同佢傾吓,重新排過
入BU食女算啦
JS4525 真係難D,weighted 23, expected score 雖然可能係minimum score 未必最準,但都要29, 差得比較多,唔建議博
都係aim 商科?
想讀咩?方向都唔俾點幫你排?
其實3科都係博博地
JS2610 B5 weighted score 22, 上年LQ同Median都24,有135個位
JS7802 B5 weighted score 24.5, 掂到LQ,但得27個位,少位掂到LQ都唔算好穩
JS7200 B5 weighted score 22.5 ,Median&LQ 23, 137個位

所以如果好想BU建議就只博A1, JS7200放A2, A3再搵多個掂到median+多位既會穩D

或者放棄BU,咁就可以博 LingU個兩科 + A3再搵多個掂到median+多位既會穩D
Js2610 median 24唔係因為4c+2A 今年計best 5
20分 lingu bba 原來都算搏(?)
如果A2/3 轉js7123 會唔會好啲因為我見佢收低分同埋中weighting
用校網嘅Jupas calculator 其實準唔準我計完先揀但係好似都好危
如果搏poly js3050/js3070 會唔會好過bu 見收得比較低分
目標係想穩入8大 lingu有冇啲科我個係必入thx ching
JS2610 係呀上年4C+2X,不過我係用上年中位數&LQ同學既分科成繢再計多次Best 5 架,同埋有英文X2

Ling U BBA算係呢三科比較穩呀,差0.5分同埋多位,不過都係未掂到,保守既話建議放A1/2

JS7123 Best 5 weighted score = 26, 高過median, 不過都係少位,20個
呢科同JS7802類似,可二揀一,建議睇興趣放A1/2

Jupas cal 都準架,我都係用校網計
A2/A3 考慮下 Poly Nursing / mental health nursing ?
代問
21分 無Chem Bio
A1擺Poly Civil得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞