[2024考生望呢邊!]Jupas改選集中討論區

199 回覆
8 Like 0 Dislike
佢JS8612都有Pass Interview
會唔會用呢個換8825好啲

另外都會大學佢都接受到
其他科嘅話除左Nursing或者會唔會有其他更好嘅選擇?

辛苦曬
中:4
英:3
數:4
Chem:4
Econ:4
19分

A1: js 3070
A2: js 1014
A3:js 2120

穩唔穩陣🙏🏿
8612都係要英文5
如果係咁即係8612 同8825都搏唔過
直接換其他科會好啲?
其實係
雖然佢pass咗面試 但係都會好睇最後考出嚟個分
即係英文要5

但係除咗Nursing佢係咪其他都冇所謂?
都係有個方向會好啲
係 學位太少 同埋上年入得嘅多數係英文5或以上
建議都係留意下RN嘅課程 例如東華 明愛 MU
Ching 正解
js6054 你27<LQ (30) 3分,我地通常建議A1放低過LQ 0.5-1分,289個位,分數都幾博,但位算多,如果想博都無過唔得,但其他要排位要再穩陣。

js4123 你23 > LQ =Median, 有32個位,分數可以,但比較少位,A1/2都可以,不過你自己都好擔心英文,呢點要諗諗。

如果三大文/商/社科,岩分又多位既唔算好多,中大都有酒店旅遊及房地產個分&學額都可以考慮下,不過唔知你有無興趣。

建議開放返非三大既文/商/社科比自己
JS3100應該穩陣,你個weighted score岩岩好係mean.
A1太搏了 學額唔夠多 而且你weighted score 係154分,同上年(165.5)同埋今年嘅reference Score(158.7) 都相差得有啲多

反而1014 可以擺上A1試 ,學額多啲,同埋差lq & median 1-1.5分

A3 穩的
Ching唔該曬
係呀 不過佢多數Medic嘢或者教育學位都ok
Btw可以考慮埋醫院管理局開嘅RN課程 要求較低 但睇好重Interview 不失為一個好嘅選擇
唔該晒ching
其實我覺得呢個排得ok,
A1 就係拎黎博既
A2 都ok
A3 穩入就得
唔該晒ching
好 唔該曬師兄
想要三大嘅原因係想搵嘢擺a123
b c嗰邊會放返八大
你4 係通識定electives
係呀,竟然有4
a1 js2610
a2 js2120
a3 js7200 / js7123

咁樣穩唔穩 雖然過median
但係都有啲驚會突然間升分 始終bu bba競爭都幾大依家係唔上唔落咁樣 想進取啲但係又好驚好似似上年咁冇Offer有得揀想入bu > lingu
434A444 chem geo 中史
A1:JSSA03 方大
A2:JSST04 東華
A3:JSSA01方大

穩唔穩陣?
用Kong U個Calculator計
咁樣排完全冇問題
A2都好大機會入到
A1 都有機 因為用分計嘅話都meet到上年嘅lq

Good luck to you!!!
A1 A2差1.幾分Mean 可以搏下 至於A3好穩陣
唔該晒師兄覆得好快
正解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞