[2024考生望呢邊!]Jupas改選集中討論區

199 回覆
8 Like 0 Dislike
Yooo 一年容易又放榜
又係我Jupas俠出動嘅時候!

去緊IFC嘅朋友停一停先,同Jupas俠一齊睇下有咩出路!

我地每年都會幫應屆考生排Jupas,都有好多熱心巴打幫手

今年義工大軍強勢回歸,十點鐘佢哋就會主面進場同大家一齊排Jupas!
但大家記住,其實我地有嘅資料,只要你有心整理同搵,你都有!
所以我地意見都係參考,最重要你地都要自己判斷同決定!
如果有錯誤,歡迎大家一齊糾正

Q:點解咁重視Jupas? 我考得咁好,基本上洗咩哂心機研究Jupas !?
A:放榜重要,Jupas先係真正最終大佬。考得好當然有優勢,但如果唔重視或忽視 Jupas重要性,分分鐘因為自己計錯數/野心大/唔理解Jupas運作,隨時有Offer變無Offer。同樣地,如果你係邊緣人或者但求穩Offer,排得好Jupas可以提高你入讀大學嘅機會率。

都係嗰句,捱咗咁耐,聽多少少意見,無咁迷失嘅!

問排jupas格式!**直接比CODE 更理想!**
 456A347 Bio Chem
A1: JS3650 PolyU
A2: JS1061 CityU
A3: JS4252 CU

如果想急求回覆:
想傾電話問清楚傾清楚可以打:2777 1112
WhatsApp可以搵:6277 8899
TG可以搵:https://t.me/Jupasman
加入tg group 獲取更多升學資訊:
https://t.me/+EfGOWZcgQa5mOGNl

祝大家直入A1,如願以償!
即場報名有咩要準備?

checklist:
• HKID 正副本
• 證件相(多張)
• DSE成績表 (正副本)
• 高中(F4-F6)成績表 (正副本)
• 推薦信、證書、其他學歴證明 (正副本)
• OAE,SLP 正副本
• 錢 (報名費用)
• 筆
• 各大專院校早前發出嘅通知書(EG.conditional offer )
今年仲有冇彈性
Best 5得16~17分又想入八大既同學入
https://lih.kg/3740908
輕輕一推
彈性收生有啲學院都仲有
師兄係想睇邊間?
4 3 1 A 2 2 (bio 中國文學)
non-ju有冇推介
我睇佢個勢應該poly理工科 or ust sci 得唔得
佢想入Engine多
介唔介意比個分數睇呀
中3英2
Phy chem math M2 5
基礎教育文憑課程都有好多選擇
你有冇話特別要讀護理或者設計嗰啲
師兄咁抆水啲
通常彈性收生都要有星會大機會啲
對象呀
不過佢係學校玩STEM的
我叫佢試下poly civil
呢個成績是咪non-ju都唔收
要讀found dip?
Yes
ust 悶水d wor,可以照博,poly 應該ok
A1 JS5200 UST engineering
A2 JS3120 Poly Civil Engineering
A3 JS3170 / JS3120 (後者較保守) Poly Electrical / Building
係呀,因為數學1左
佢應該A1 UST Sci A A2 Poly Civil A3 Poly Bse
Science畢業預咗乞食 不過佢鍾意啦
佢住將軍澳冇計
想讀 ust 電子工程
要幾多分穩入?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞