[2024考生望呢邊!]Jupas改選集中討論區

199 回覆
8 Like 0 Dislike
祝願望成真 加油。
是 a1擺sci反而大機啲
JS5200??
HKU science JS6901 英數+最佳科學選修+best 2,你既加權分數係30,高過LQ(29) 1分,未到median, 如果穩陣D 建議放A1

UST Science JS5102 英數+最佳科學選修+Best 2,你既加權分數係32.25, 高過Median (29.5),加上學位同JS5103加埋有431,放A3都相對穩陣。

UST Science JS5103 英數+最佳科學選修+Best 2,你既加權分數係33.5,高過median (30), 加上學位同JS5103加埋有431,放A3都相對穩陣。

中大 Science JS4601 如果唔計你M2 1左,加權分數best 5: 37,高過Median ( 35.25) , 學額 352, 放A3都相對穩陣。

整體都唔錯呀,考得幾好,Ching睇下如果無其他科有興,UST同中大都可放A2/3都相對穩,A1要HKU就要博下。
難啲 但邊間prefer 咩科 可以睇睇
冇5或以上都唔洗諗
講多少少佢嘅意願同埋方向先建議到
自資學位都要英文有3先玩到JUPAS
係呀 自資學位都需要332A+2,會唔會考慮副學士/HD?
A1 JS4022會太搏了,因為best5 上年LQ 都要24.5,加上學位只得20個。競爭太大

A2 都有好大嘅風險 今年BU都係計best 5, 睇返上年中位數best 5都20分,相差左2分。 A2 建議都要擺返穩陣少少或者同中位數一樣嘅科了,如果好想讀嘅話反而呢個擺A一會好啲,因為佢學額多啲,值得試嘅機會比Js4022更大。

A3 今年轉左best 5計法,參考返上年中位數嘅best 5數據,都要21分 唔建議擺A3
LU似乎冇咩可能 可能留意下MU啲Course比較好
Ling U 大多weighted 都2X 分,女女 weighted score係都未到20分,ling U 都真係無咩機會, 建議考慮下Asso,
考慮下City Poly比較好
Poly Civil 啦,入到 Civil 咪揀 Science
A3接得住就得 我覺得A1 A2可以試下搏
咪撚揀BU 除非住得近或者想食女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞