[2024考生望呢邊!]Jupas改選集中討論區

199 回覆
8 Like 0 Dislike
A1 Js2610 𨍭 js2120 會唔會冇咁搏?
Thx ching js2610 計best 5 weighted 24 ?
因為我用bu 個calculator 都係出24 有啲confuse
無Phy先啱
Bio Lv3
(但bba 競爭大啲 小驚
細分又冇 讀咩科又冇 好難幫到你喎
咁問叫佢讀屎片啦
支持jupas俠
用cu calculator 計 B5 weighted score 30.25
Expected score 32.5 ~ 相差左2.25分

根據上年嘅best5去計都meet 唔到lq(33)
不過名額係好多嘅 真係好想好想入嘅話就可以試
就咁用分睇機會不大
Sor Sor Sor Ching,我錯,睇錯左英文科,原來升左變4

咁睇返就好唔同
JS2610 weighted 24,=median , 135個位
JS7802 weighted 26.5 > median 27個位
JS7200 weighted 24.5 > median 137個位
JS 7123 weighted 28 > median 20個位

全部都樂觀曬,JS7200&JS2610都可以A3,或一個放A2
JS7802&JS7123就要放高D,睇你放一個定兩個呀
感謝Jupas俠!!!
上年445552 選修跛腳冇書讀
今年補返科bafs 4同cs合格
唔考慮philo/linguistic嘅前提下
想問下三大文科有咩讀到嘅推介
補充返 上年嘅選修係中史+健社
自己本身冇商科底
今年考bafs純粹係滿足返選修有3可以入三大嘅條件
所以priority嚟講想要三大文科>商科嘅推介
Ching 介唔介意整合多次2年既分科成績係幾多?怕get錯
同埋,三大既科,如果有code,直接幫你睇會好D,感謝
23年 中4 英4 數5 LS5 中史5 健社2
24年 bafs 4 健社2 cs合格
我淨係確定到自己唔讀理科+philo+linguistic
我自己對咩都冇咩興趣先想請大家俾啲意見我
目前a1放js6054 不過食唔中加成 應該唔夠分
a2放js4123 但我英文唔好 驚讀唔掂翻譯
其他18個鳩放
啱啱叫咗
咩分又唔講 食weighting 差好遠
JS4801 你嘅total score (22.7)比佢 expected score (24.5)差了 1.8分 ,而學額都得63 個
JS3100 你嘅total score (162.5) 比平均分數 (168.3)相差左 5.8分 , 呢個學位就有100個

所以可以考慮吓最想入邊一科,去擺A1試吓

A3穩陣嘅, 學額足夠,都meet到median ,A2諗唔到擺咩都可以直接擺呢個上去
A1上年Mean 21 唔洗諗
A2英文要5 唔洗諗
A3 上年Mean 20 唔洗諗
你想讀啲咩架其實?
以我所知Edu係你要過到佢Requirement先有Interview?加上佢收好少人 咁樣揀好危
JS8825 風險好大 因為學額好少,得20個。
亦都好注重英文,有英國文學重更多,唔建議擺。

相反見你似乎都好想要醫療科,
JSST02/JSST04 可以揀一科擺a1搏啦
兩科差唔多 都係差median 3分

其實你會唔會考慮埋都會大學?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞