[2024 放榜區] JUPAS 改選排Choice 區 +情緒支援

406 回覆
6 Like 1 Dislike
ust都難 hku冇可能
分數20頭嗰啲:
三大 science 悔終生 醫療科更稱心
加乘咗之後差1.75分 可以試下
不過都建議返a2a3擺返啲穩陣嘅
幫親戚問 係咪JUPAS Band A拎晒嚟搏都得?
只要Band B啲科穩入 例如到中位數
ching 建議你睇睇第一頁

Band A (舊年有89.7%人都係Band A)
A1: 最想入嘅科/最想搏嘅科 (分數達LQ/LQ減1-2分)
A2: 分數達LQ嘅科
A3: 最穩陣嘅科 (達到Median/UQ以上,最好係收生人數較多嘅科,因為收生人數多,分數浮動就會少)

Band B(5.74%)
最理想嘅情況當然係派到Band A,但係仍有5.74%嘅機會派到Band B 。同A3一樣,可以放穩陣之選。但要注意,有部分科目可能只會考慮放在Band A嘅考生,如果係咁,就唔好將其放到Band B,避免浪費名額。
How abt ust bba cuhkbba係咪都要可以a1放其中一個3大bba
千祈唔好
多數淨係會攞A1 博
A3 已經要穩陣入到

啲program (esp三大)9成嘅情況下只會收返放Band A
我記得以前玩法一切都係學生分數行先
由個list 上至下碌到夠分就收
唔會先分配晒band A俾所有學生 再分配band b
唔係咁嘅咩?
A1 Mean要20分喎仲要收咁少人會唔會太搏?
16分不如諗下ASSO先
原來有呢啲嘢
唯一忠告:expected score 唔代表前一屆最尾個學生嘅分 有機會好大距離
絲打a1 差距有啲大啊
2610 meet 到舊年個M
2020 爭少少可以一博
Chem phy econ
ching 睇咗你A1個分

香港科技大學
科大於2023/24學年藉彈性收生取錄過百人,讓這些有意報讀科大並在整體成績或個別學科表現傑出的同學,不會因為其中一科偶一失手,而影響入學機會。2024/25學年的Band A申請人若於中文、英文或數學其中一科成績較大學入學最低要求(即3-3-2)稍遜一級,而整體成績仍高於報讀課程的「2024年入學參考分數(Reference Scores)」列明的中位數;申請人仍會獲有關課程考慮

高過佢今年嘅Expected Score:32 可以一博

保險啲都建議你朋友報埋asso/hd先 雙重保障
睇下彈性中唔中到
因為有機會可以彈性收分
不過都建議可以同步睇睇副學士 雙重保障
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞