[2024 放榜區] JUPAS 改選排Choice 區 +情緒支援

406 回覆
6 Like 1 Dislike
大家起咗身未 定係冇訓過
自修生七點已經可以log in睇成績啦
中六日校嘅你地 九點都會收到SMS
或者已經返咗學校 等拎成績
唔知收返嚟嘅成績同大家預期一唔一樣
點都好 一切已成定局 亦意味住到咗要審慎排Choice嘅時候

排Choice難免會迷茫或者無助 睇下依到有冇嘢用得着
歡迎無咩方向嘅巴絲一齊討論,一齊搞掂佢

冇連登AC嘅DSE考生,就住Jupas 選科可以填呢個google form問:
https://forms.gle/UJw25i5g1SuXWUx88

呢一個post集中回答JUPAS改選排Choice,等相關資訊可以集中係度,大家可以係度發問。小弟同埋背後團隊都會盡力答大家。如果想盡快得到清晰答案,建議DSE巴絲打可以提供以下資料:
Chin:
Eng:
Maths:
公社: A(達標)/N(不達標)
X1: (Subject)
X2: (Subject)
X3: (Subject)
M1/2:
Best 5:
3c+2X:
A1: JSXXXX (LQ) (university)
A2: JSXXXX (LQ) (university)
A3: JSXXXX (Median/mean) (university)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

JUPAS排序注意事項

Band A (舊年有89.7%人都係Band A)
A1: 最想入嘅科/最想搏嘅科 (分數達LQ/LQ減1-2分)
A2: 分數達LQ嘅科
A3: 最穩陣嘅科 (達到Median/UQ以上,最好係收生人數較多嘅科,因為收生人數多,分數浮動就會少)

記得除咗考慮分數,都要講求自己嘅興趣,到時候派左你去一間你唔中意嘅院校/中意嘅院校但唔中意嘅科,可能你呢四/五年會好痛苦。近年,我見到好多人因為各種原因而Quit U / re-jupas / master重刷,所以盡量趁而家改選嘅時間了解下放係Band A嘅科,好好了解下你心儀科目讀嘅內容同出路,減少作後悔決定嘅可能性

Band B(5.74%)
最理想嘅情況當然係派到Band A,但係仍有5.74%嘅機會派到Band B 。同A3一樣,可以放穩陣之選。但要注意,有部分科目可能只會考慮放在Band A嘅考生,如果係咁,就唔好將其放到Band B,避免浪費名額。

Band C至Band E
如果按照上面JUPAS嘅排序方法,應該唔會被派到Band C – Band E。但係,保守起見,都建議你留一D唔抗拒嘅科守住後門 。

希望各位上連登既DSE巴絲打都拎到心儀成績!

見到成績難免會有唔同情緒 ...可以先處理情緒呀 反正改選有個Period

就住升學出路 歡迎一齊傾下 呢度好多前輩過來人 ...

講完再講
冇連登AC嘅DSE考生,就住Jupas 選科可以填呢個google form問:
https://forms.gle/UJw25i5g1SuXWUx88
推推推
Retaker
2023 : 43344(econ)4(bafs)2(geog)
2024 : eng 4 econ 4 geog 4

A1 js2610
A2 js7123
A3 js7200

(因為上年失敗過一次唔敢咁進取)
20分浸中有冇機?
老鬼幫推
恭喜你升到分巴打!
見你揀得都穩陣!
A2A3都穩啊
浸中博得過
依家冇後生上連登 時代唔同了
全4 博唔博Js5300 ust ibba?
去哂玩脆啦
屋企人以為我入咗hku藥劑
中文炒左得2既話請問有咩出路
係咪仲有彈性收生?
可搏啊
祝你好運
唔知樓主點睇
Best 5得16~17分又想入八大既同學入
https://lih.kg/3740908
可一博 睇返ust2024 官方出咗expected score 28 lq 30.5 m32
但都提返ching A2A3擺返啲穩陣嘅
Push
幫人問 4345(bio)4(account)

如果想讀nursing 應該點排 暫時A1 JS3648
要睇你想入咩科啊絲打 有啲學院有彈性收生
主科2咗都有幾個出路嘅
想詳細傾下可留tg/填上面google form
求救🆘大家,今年5科全2,應該擺咩落A1,2,3,要保證穩入,想讀工程,唔怕ot辛苦,最緊要畢業出到來可以做政府工程師,thx
睇返poly 今年個Average Reference Score b5 216.4, 你朋友加乘咗個分193 可以參考下要唔要博a1,不過a2a3都建議擺返穩陣嘅
睇返poly 今年個Average Reference Score b5 216.4, 你朋友加乘咗個分193 可以參考下要唔要博a1,不過a2a3都建議擺返穩陣嘅
絲打想入咩科?
話說今年有冇彈性收生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞