[2024 放榜區] JUPAS 改選排Choice 區 +情緒支援

406 回覆
6 Like 1 Dislike
A2都算穩陣呀,佢上年best 5嘅mean係19.47,你有20,照計就應該高過個LQ嘅
至於 js7802/js7123 ,計返個weighting同參考返上年best5嘅median,你都好穩!所以你就睇下你比較想入咩科同咩學校喇
如果咁樣會唔會穩陣啲?

A1: JS1113
A2: JS1102
A3: JS3050
A3 JS3050 reference score係159.8,你嘅學生係166,所以都穩陣啊
只要你學生唔抗拒呢d科就ok啦
絲打,幫你親戚計左~

A1:JS3648 Average reference score係216.4,你親戚嘅分係203,都有d距離,可能要再諗下其他選擇
A2:JS4601 expceted score係32.5,你親戚就係33
A3:JSSU40 Median係21,你親戚係22.8

所以A2&A3都穩陣,但係A1可能要再諗諗睇下你親戚有邊d科係想入而個分係差LQ1-2分~
Chi 4
Eng 5
Math 5
Phy 4
Chem 4
M2 3

A1 JS6963 (HKU Engine)
A2 JS4812 (CU Architectural)
A3 JS 5200 (UST Engine)

咁報ok嗎?
Chin 4
Eng 3
Math 5**
Chem 4
Bio 5*
Phy 5
M2 5*

咁排穩陣嗎? 唔該晒Ching
polyu 呃你,trust me bro
ching 係咪試過?因為好影響我嘅排法
幫人問

中 4
英 4
數 5
M2 5
CS A
Econ 5
Phy 4

如果hku bba, 6901 有冇機會?
Chinese: 3
English: 3
Maths: 3
CS: A
Phy: 3
M1: 2
Econ: 4
ICT: 4

A1: JS1216
A2: JS3571
A3: JS1205
幫朋友問
Chinese: 3
English: 5*
Maths: 3
CS: A
Hist: 4
Geo: 4
French: D

A1: JS8825
A2: JS1104
A3: JS2020
想知A1 會唔會太搏, 因為睇best five edu 會計French 做4分, best 5 變21, 同上年比都係差一分
同埋今年英文*1.5, 應該會高分咗
ching 幫你計左

A1 JS6963 個expected score同你嘅成績都係22,都穩陣嘅但可以再試下擺其他你又中意而你嘅分數同LQ差1-2分嘅科
A2 JS4812 個expected score係26.5,而你weighted score係 25.75,放A2唔係太穩陣A2 最後放d分數達LQ嘅科~
A3 JS5200都好穩陣啊佢個median係36.5,你weighted score係40.2

如果你無話超超超中意JS6963的話,可以將A1同A2調轉咁就會穩陣d喇
ching幫你用返院校自己嘅cal機計多次~

A1 JS3612 你嘅weighted score係299,而佢個best 5 average score 係320.4,都有唔少距離,就會有d搏最好放d
A2 Js3624 你嘅weighted score係273.5,而佢個best 5 average score 係 275.8,呢個就差少少,放A1會好d,A2放d分數達LQ嘅科會穩陣d
A3 JS4719 就好穩陣,你weighted score高過expected score 8.5分

所以ching你要再考慮下A1同A2放咩科,A1最好放d你最想入而你嘅成績只係差LQ1-2分嘅科,A2就放番d分數達LQ嘅科
呢個問題都係等poly個邊答番你穩陣d
如果poly答你ok咁就ok
a3 穩入喎,仲叫人a2 保守
poly menatal health nursing 會唔會考慮下?雖然個分未必夠但易入過poly nursing
ching幫你用返院校自己嘅cal機計多次~

A1 JS3612 你嘅weighted score係299,而佢個best 5 average score 係320.4,都有唔少距離,就會有d搏
A2 Js3624 你嘅weighted score係273.5,而佢個best 5 average score 係 275.8,呢個就差少少,放A1會好d,A2放d分數達LQ嘅科會穩陣d
A3 JS4719 就好穩陣,你weighted score高過expected score 8.5分

所以ching你要再考慮下A1同A2放咩科,A1最好放d你最想入而你嘅成績只係差LQ1-2分嘅科,A2就放番d分數達LQ嘅科
當然呢個只係參考,最後都要睇反你自己嘅意願同決定我就一定祝你直入A1
反而你A2係收得最高,應該咁排
A1 js3571
A2 js1205
A3 js1216
想問我CU nursing 用cal 計23.8 expected 27
放A1會唔會太搏?
太博啦
中 4
英 3
數 4
Chem 4
Econ4

A1 js 1014
A2 js 1013
A3 js 2120
穩唔穩陣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞