[2024 放榜區] JUPAS 改選排Choice 區 +情緒支援

406 回覆
6 Like 1 Dislike
有冇話商科想major啲乜嘢呀?
例如account/econ/finance/marketing/IS 已經有唔同課程

同埋其實你比較prefer商科定係nursing?
Prefer 商科就A1 A2排商科 不過A3可以照擺TWC/SFU nursing補底 因為收生人數多,比較穩陣
我check過CU CS收生分數高過UST engine
expected score亦都高過學生嘅分數
唔使諗啦
除咗account其他都okay
比較prefer商
Js2120 同 js1027 如何
絲打幫你睇左啦~
A1 poly ot 既reference score 係275 你既分數同佢差3分~ 係進取既選擇黎但都唔係冇機會架
A2 既分數都過哂average reference 其實都可以架
至於a3 放TW以你朋友既分數 入既機會都好大
三個選擇都排得幾好啊
如果OT/PT 擇一既話 OT既競爭比起PT應該會細d
因為睇番上年band A報讀既人數有差距
想問邊度有得睇邊啲programme只收band A
東華OT 既收生平均係22
同埋佢都睇重BIO 英文既 放A1都有機會入既
但巴打都要諗下自己係唔係想做OT wo
見你一路都問開SW但係轉左去選擇OT做A1
BU social work收分應該高過city social work
A2 A3對調?
A1 可以試下博poly social work
咪又係為錢
齋搵錢冇Motivation好難讀落去
想問下有冇ching 試過rejupas
但係係隔年combine cert
eg 2020+2021 dse 去報2025 jupas
如果過左 3 年既 cert
只可以用其中一年既一張 cert 去再報 jupas
thanks ching 因為我問過polyu 佢係回覆話可以無限年份combine 想問下可以喺邊度睇到隔咗3年就唔可以combine
我印象中都係無限期combined cert
幫人問
24dser 343A44
咁樣排會唔會好危險

A1: JS1002 (城大)
A2: JS1005 (城大)
A3: JS2110 (浸大)
絲打幫你計左
A1:佢個分同JS1002個median都係差2分,所以都可以試下搏下
A2:佢個分都係同JS1005個median都係差2分,但好似都唔太穩陣,要再諗下
A3:BU今年就無updated嘅admission score參考到,但係睇返上年無weighting嘅best5 admission score mean係19.51,而你個frd(?)best 5係18,睇落都唔太穩陣
所以A2同A3可能要再諗諗
ching 意思係可以20+21 dse 去報25 jupas ?
如果轉
A1 js2610
A2 js2120
A3 js7200
穩唔穩陣?
今年浸中得一份表係打住best 5 ge mean
如果要好肯定有Offer a2 js7802/js7123 係咪會好啲20分 lingu bba 係咪穩入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞