[2024 放榜區] JUPAS 改選排Choice 區 +情緒支援

406 回覆
6 Like 1 Dislike
每年放榜見到一堆想入三大 science 覺得可惜

係咪好難搵野做?
屋企人分數唔高,本身想讀social science, 但揀science 比較穩陣d 先揀
全4 數學拎5
A1:JS4446
A2:JS5200

咁排穩唔穩陣?🙈
但係數學拎3 M2拎1
睇黎佢係崇拜啲數學家但唔鍾意數
問下佢識唔識L hospital Rule點用
中:3
英:3
數:4
CSD:A
Econ:3
M1: 1
想行finance 嗰邊
諗住報恆大
BBA in Finance and Banking
BBA in Financial Analysis and FinTech
BBA in Management
仲諗住報hku space工商管理副學士 (AD111)
睇吓可唔可以升番HKU BBA Finance
請問係咪最好嘅選擇?
344 554 Econ Bio Phy

搏唔搏到physio/ 8大nursing
點排好
睇讀得勁唔勁
先講最top嗰批 我有一堆friend都係first hon 基本上佢哋一係就去research,再唔係就係讀上去行其他field

如果係life sci 嗰邊嘅話,基本上我識嘅幾個勁frd嘅都係再報med
如果係Physics math stat嘅話讀得勁嘅話可以話係超級吃香,行 business 入top tier firm/ ibank

但如果唔係上述呢班人,基本上只可以搵返普通related field 嘅工 同普通degree冇分別
A1可以搏下JS6406
A2先至擺JS4903
你讀咩X啊 因為有啲科有加乘
呢家打算appeal 如果 中文同bio各多1分 穩陣?
巴打見你M1 1咗
睇下副學士嘅機會大啲
之後都有機會駁返上U嘅
全4+attained
A1: js 5300
A2: js1014
A3:js3070
O唔ok?a1想博下 主要想讀bba
情況唔樂觀啊絲打
建議依幾日再揀下
幫親戚問佢學校叫佢咁揀
HKMU/TWC/SFU physio 冇話唔得
A1 啱啱好expected score 冇問題呀
文科生唔係幾識分anyway謝謝絲打
中4
英4
Maths 5
兩個elective4
有冇機會hku bba
希望啦 本身以為自己有個5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞