[2024 放榜區] JUPAS 改選排Choice 區 +情緒支援

406 回覆
6 Like 1 Dislike
本身係retaker,有讀過兩個大學啲哲學course(唔係common core嗰種),都叫做handle到嘅
咁去碼啦
Nursing嘅話

HKMU
LQ 19
你18分,可以搏A1

TWC median 17
SFU mean 16
兩間都穩陣,可以按照自己prefer邊間排A2/A3

不過其實最重要都係要決定想讀商科定係nursing
兩個科目嘅出路好唔同
幫朋友問
Chin: 4
Eng: 4
Math: 5*
BAFS: 3
Phy: 4
M2: 4

A1: JS5282 UST Engine + AI
A2: JS5200 UST Engine
A3: JS6963 HKU Engine

咁樣搵唔穩陣?
唔該
A3 高分過 A2,點解咁放?
JS1113
計Best 4 英文x2
學生20分,LQ 21分,搏A1無妨

JS1102
計Best 5
學生19分,Median/LQ都係19分,理論上入到,但得20個位,擺A2嘅話要擺返科穩陣嘅落A3

JS2120
計Best 5 英文x1.5 但冇數據
Non weighted就上年best 5 mean 19.47 學生19 低過mean
考慮到A2係細科,呢科擺A3唔夠穩陣喎
JS5200 weighted median 36.5,朋友41.28,擺A3都穩陣

JS5282低過LQ但高過expected score,擺A1/A2都冇問題

睇下朋友會唔會有其他更加想讀嘅科,可以搏下
A1 HKU / CU science
A2 PolyU Biotech & chem tech
A3 CityU Science
Poly有科 Building Engineering and Management 同 Building Science and Engineering
呢兩科冇複雜既數,多數計加減乘除
反而英文好有優勢,因爲要理解concepts同讀d 建築上既法例。
建議應該keep A2 改A3定 將而家既A3拉上A2 改另一個穩啲既A3?
因為佢想讀UST CS, 所以A3 求其放咗hku engine
收到
兩種方法都可以 睇興趣
反正你BU / CityU social work都穩,不如A1博d揀PolyU
A1 PolyU Social Work
A2 BU Social Work
A3 CityU Social Work
其實咁就ok A1本身就係攞黎博
會唔會考慮下 Poly MLS or OPT,
Poly Speech Therapy 可以擺A3保底
唔該曬
咁如果商科又有咩建議
好迷惘
A3 放 CU CS?CS HKU 搵錢最多喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞