連登語言模型 LiLM,用AI回應連登貼文

279 回覆
1009 Like 37 Dislike
我用 Macbook (M3 Max) 同 Mac Studio (M2 Ultra) 去 run,因為佢個 GPU 係內置所以唔使 setup,同埋有 unified memory 所以 run 得好快
大概係咁
哭出來, 無Mac 機玩唔到
有冇人知到個女係唔係因為唔想再洗碗洗衫,所以想跳樓?
Cls
買返部
十分符合我地連登仔講嘅野
全撚部都係痴鳩線
吊你媽 邊能刀殘體字呢言青問?
好有啟發性
我玩緊FF14, 手頭上有2.0-6.X中日對照文本
諗緊係咪都可以學樓主咁TRAIN令到AI可以翻譯最新7.0內容果陣順暢d
犀利 劉明跟進
lm學嘢 終於有廣東話specified嘅chatbot落地
60000則好似唔太多 data?
translation可以試下train BERT,未必需要用到 transformer
sor BERT 其實都係 transfomer,I mean 唔使用到 LLM
for fine-tune 是夠用的,始終唔係成個 model 所有 param 去 train
個architecture係點
其實係RAG pipeline 定train新model
睇 README

簡單嚟講係用現有 LLM,抽取部分 parameter 去 fit 新嘅 data,令到佢會學到新 data 嘅 pattern
大家可以試玩吓依個bot
冇訂閱poe嘅話應該可以每日免費問10題

https://poe.com/LIHKG_Boy
仲係有Claude 3.5嗰浸味
目空ching
認同的 以前有啲執着 宜家諗通咗了
識唔識覆五毛先?
有數據嘅話理論上是可以的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞