港大醫學院擬辦四年制課程 最快9月接受申請

330 回覆
115 Like 18 Dislike
你提到了「Independent prescriber」,這確實是英國藥物管理領域的一個重要概念。

在英國,「Independent prescriber」是指在特定情況下,經過專門培訓和認證的特定醫療專業人員,可以獨立開具某些種類的處方藥物,而無需事先得到醫生的批准。

這些「Independent prescriber」主要包括:

1. 藥劑師 (Pharmacist Independent Prescribers)
2. 護理人員 (Nurse Independent Prescribers)
3. 助理執業醫師
4. 足療師 (Podiatrist Independent Prescribers)

他們在接受過相關培訓和考核後,可以根據自己的專業判斷,獨立開具特定藥品的處方。這體現了英國正在向更加專業化和分工合理化的藥物管理模式發展。

這種「Independent prescriber」制度,可以提高藥物配發的效率,並且充分發揮每個專業人員的專長。但同時也需要建立嚴格的培訓、考核和監管機制,以確保藥物使用的安全性和有效性。

綜上所述,英國的藥物管理正在逐步向更靈活、專業化的方向發展,「Independent prescriber」是其中的一個重要體現。希望這些信息對你有所幫助。

是的,除了英國之外,其他國家也在不同程度上推行「獨立處方者」(Independent Prescriber)的相關制度。以下是一些其他國家的情況:

1. 美國:
- 在美國, Nurse Practitioners、Physician Assistants 等專業人員都可以在一定範圍內獨立開具處方藥物。
- 近年來,有部分州政府也允許某些藥劑師在特定條件下開具部分處方藥。

2. 加拿大:
- 多數省份允許經過特殊培訓的藥劑師開具部分處方藥。
- 一些省份也允許其他專業人員如護士、足療師等開具特定藥品的處方。

3. 澳大利亞:
- 澳大利亞引入了"Nurse Practitioner"制度,允許經過認證的護理人員在某些情況下開具處方藥。
- 部分州還允許藥劑師在特定條件下開具特定藥品的處方。

4. 新西蘭:
- 新西蘭也允許經過訓練的護理人員和藥劑師在某些情況下開具特定藥品的處方。

5. 歐洲其他國家:
- 除英國外,荷蘭、愛爾蘭、挪威等歐洲國家也在不同程度上引入了獨立處方者制度。

總的來說,在醫療資源有限、人口老齡化的大背景下,各國都在嘗試通過擴大專業人員的處方權限,提高藥物使用的效率和便捷性。但同時也需要建立全面的安全性監管機制。這是一個值得持續關注的醫療改革趨勢。

ChatGPT 大概岩咁啦
香港啲生番永遠以為世界圍住香港轉
港燦話自己有國際視野真係笑撚死
性質似係MPhil咁?
外國同香港情況有d唔同
香港周街都係醫生
美國搵醫生無香港咁方便
依加香港診所你估開藥有pharmacist check咩on9仔
兩間大教學醫院 (威記, 瑪麗), 啲藥劑師當準備交藥俾病人時, 多數會 Check 吓啲藥啱唔啱既!
MD接近PhD
診所仔睇果D病症應該就唔會有撞藥的問題?
人哋MD講緊大學gpa 3.6 or above + shadowing exp + research exp,你就走去撩人哋DSE咩成績

唔講仲以為DSE考埋med school 6年嘅所有內容
嗰個係英式MD
不過英國自己都開始慢慢淘汰緊MD,想拎PG medical research degree就得返PhD
要睇HKU同UST行美式、澳州MD定英式
點睇而家佢哋話想推嘅四年制MD都係「後醫」啦目的係培訓醫生,而唔係培訓本身係醫生嘅再去做研究

即係好似人哋美國嘅JD咁,讀完first degree先可再入去法律學院深造,出嚟嘅學位其實係一個LLB,不過所謂資歷架構就會係Master
MLS 係有分technician technologist scientist
分別係asso bachelor master 學歷
做嘅嘢都唔同
你可以當係ha個d PCA MLT SO個分別
不過香港SO特別少位 比人當senior grade
https://www.aamc.org/media/6061/download

睇返applicants同matriculants嘅比例,似乎唔係優先收life sci
只係本身life sci 個pool大咁解,其實都係4成幾嘅人入到去
本身英國ug medic/dental/vet degree喺UK FHEQ Level 7,同master degree同level
https://www.qaa.ac.uk/docs/qaa/quality-code/the-frameworks-for-higher-education-qualifications-of-uk-degree-awarding-bodies-2024.pdf?sfvrsn=3562b281_11

冇記錯嘅話,美國最後一間award LLB嘅大學係Yale,不過嗰陣已經係要有first degree先讀得LLB

依家澳洲LLB幾乎係double degree,唔比齋讀LLB,unimelb直頭cut埋LLB
香港最關事就係MLS 有埋clinical training
BMS都接近
諗下都知唔會係收讀唔掂書嘅人
又咁講如果5條2都冇 大學過3.6 我只會好respect佢
dse is bullshit 考試範圍得高中個d內容 根本大學sem1 introductory course都多過dse
有時我都唔明點解香港人淨係識睇高中成績
仲唔夠大呀個means數,2.2有1.3係Life science
DSE D野係唔難, 但係唔難的野都得5條2我諗佢幾乎都唔太適合讀書
當然有極少數例外, 搞美式MD就已經可以capture到呢班人
至於5**同5*的確有運氣成份, 所以我覺得無乜所謂, 不過係香港學生揀科幾着重收生成績同埋資源有限的情況, 有高揀高同set quota好正常
以香港計,課程內容定DSE入學成績,一定係MLS先,Biomedical science本身都係為咗,一係做Scientists一係MD
記得中大當年開med都係俾xgu咁樣打壓。old seafood真係人類社會毒瘤
同d咩入big four無favour BBA同BBA derivatives的傳說一樣
你做乜鳩

人地寫明本身要有degree
美國pre med其實都冇話限死一定讀呢堆,好多science major都可以apply,反正有多4年去train,ug build up到個mindset就得
我覺得用大學gpa會合理d 然後再加interview去全面評估個candidate CV

dse已經係過去式 而且cover個syllabus太短
年少無知 hea讀 去到大學先發力都唔係冇可能
大學課程本身就難同深過dse

一就好似搞MCAT/DAT個d統一考試 不過我覺得gpa都已經screen到d 人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞