港大醫學院擬辦四年制課程 最快9月接受申請

330 回覆
115 Like 18 Dislike
本身大陸8年制MD都係based美國嗰套design出嚟,只係一炮過直接life science+medicine咁解

根本歐洲同英國嗰套ug med係不合時宜
喺亞洲受阻力係搞到太多ug med既得利益者嘅利益,因為ug med就係中學公開試定勝負
而GEM diverse好多,由Bachelor Degree到Professional Doctorate/PhD都有
Cut 走CAES, common core 同埋 enrichment year,其他我估差唔多
咁呢度擺明係美帝的MD啦
美制MD一般應該係2年preclin + 2年clin?

佢講到「第二年會為有需要學生提供臨床前增強培訓」,我理解係想year 2開始clinical,只係會幫year 1唔係太掂嘅學生補底

但如果係真,year 1真係會chur到黐線
美國果邊都係咁, 無問題
係咪不合時宜好難講, 只係美式MD比學生有個second chance
依家second degree都可以skip enrichment year?
讀小人一年要嘔多百幾萬學費就算吧啦
再讀少多年
比ug讀 biochem, chem lab 個班人定 pure sciene 都收先
"他說,醫學院將會為未曾修讀科學科目、例如化學及生物學的學生,提供靈活的預備課程。"
咪就係Moodle開多個online course叫你自修返啲basic science
即係俾咩人讀呢
應該好快有大量醫生供應
second low 有冇機會入
俾天龍人讀?
假學歷又有出路
biochem third hon同問
好明顯啦
遲啲引入埋大陸醫生,唔洗再驚醫院人手問題了
澳洲嚟講:
有差唔多一半med school轉咗純MD or BA/BSc+MD,後者要bachelor拎住唔錯嘅成績畢業先有得上MD
仲有啲係將MBBS一分為二連讀,變BMedSci+MD,雖然係ug med,但係呢個改變都係似為未來轉純MD or BA/BSc+MD鋪路

Second Chance係一個重點,但係Maturity都重要
18歲根本仲喺探索階段,唔太適合貿貿然就衝professional school
學費都係42100/年
定係讀postgrad嘅價錢呀
RPg本地係0
已經係777當政果陣的事
咁呢個機會似乎唔係畀「普通人」啦
專才
反而想知歐洲大陸國家護士,視光師,物理治療師之類係唔係undergrad ,英國依堆最初好似都只係high diploma,係後尾英國加大學果時順便轉undergrad
事實係香港醫學界掌權個班大部分都係HKU出身

門戶之見非常傳統同激烈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞