港大醫學院擬辦四年制課程 最快9月接受申請

330 回覆
115 Like 18 Dislike
有信心只要獲得有關當局審批,學院具備足夠軟硬件,應付由目前每年招收295名醫科生,逐步遞增至每年400名的長遠目標。

以最尾呢段嚟睇,佢應該會將四年制同六年制嘅學額溝埋嚟計
橫掂佢係唔係都要加,我諗加落四年制度vs六年制度食嘅資源應該差唔多?
如果係變2年preclin + 2年clin,就要成個clinical curriculum重新砌過,感覺重難搞
係 跟住升格大學 就咩都上哂BSc
十個人bedside仲唔夠誇 仲話要升到400個
TKOH細院嚟又唔係龍頭,難啲做教學醫院起碼都揾UCH嘞
反正當年cu med初成立都係揾UCH
學美制咁postgrad先讀得
Ug起碼related先入得
一邊又話唔夠緊生一邊又話唔應該咁多學生
想點
唔夠醫生係真
醫學院capacity爆都係真
咁HA唔夠醫生用
同兩大冇資源開咁多位又冇衝突既
升格咗三十年啦,仲上當年
咁咪唯有咁專才
然後又嬲
咁問叫伯母問你啲法官哎呀老竇囉臭閪蚑那賤蛆
英國藉中國人澳洲藉中國人

醫管局發言人表示,已加強在海外招聘醫療人才的工作,今年4月在英國倫敦和曼徹斯特進行招聘,現時在醫管局工作的非本地培訓醫生,已由去年3月底的55人,增加至上月約140人,預計到年底會有約250人。

按地區劃分,醫管局及衞生署在2023/24年度聘請的124名非本地醫生中,有68人來自英國,21人來自中國,9人來自澳洲及新西蘭,4人來自美國及加拿大,其他地區則有22人。
讀完你都40, 拎埋專科都47, 值得咩?
8-90年代有排醫科係收得好低分4年course 英美不嬲都有,咪又係咁讀咁做
我見德國工程師讀既Technische Universität都叫university ,反而護士物理治療果堆讀既係Fachhochschule?
係個位清眼中做ibank 袋幾球低賤過clerk
你諗下如果畀呢班得五條二嘅廢物做醫生嘅話
你仲夠唔夠膽去醫院好過
大陸醫生同埋大陸醫護仲可信過呢班人
可以放啲roles畀AH

或者諗辦法改下licen,點都好過直接唔使考

不過我都知一樣有人會反對
又唔係全部都係咁既
好似北美依邊咁,OT、PT係master's degree先做得
視光仲要讀到博士
RT、MLS就係technician grade
用国語教呀?
Hku pg 諗起早排單假學歷
科大一出就係TKOH,科大寧願升級TKOH都唔會選UCH
而且UCH早就定好重建開埋工收得尾,重建計劃完全無預留位做教學醫院
UCH亦都迫到無位再起新大樓或者改現有空間來accommodate 新醫學院
美帝MD好似囡讀左pre med先?
6年
呢個會難啲 至少呢啲學位一定要真人interview
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞