港大醫學院擬辦四年制課程 最快9月接受申請

330 回覆
115 Like 18 Dislike
唔係D人嘈話passing太低咩?
送中開設
到時睇UGC 係咪fund
好似clinical psychology
UGC fund嘅
taught master 都係42100
當然嚟緊應該會加價
送中國醫藥大學
計返你同屆大一今年畢業PGY 時間真係快
直接唔洗考暫時係好事,返大陸讀個班根本無幾個返到香港
又要佢地畢業後搵大陸醫院請佢地做1年醫租,再考到大陸醫生牌先有資格申請返香港做
返香港做又要佢考到專科fellow,隨時班友幾年後考唔到,然後取消special registration 侷住返大陸做醫生
減小輸入病人囉
好你老豆咩

養多班藥劑佬 又要俾錢
平時就屌排幾粒鐘睇醫生
屌你天真到
你覺得呢樣嘢通天之前 ust啲高層冇撚摸過底?
正苦(甚至HA)冇人噏過頭嘅 ust點會放風畀街外人知有呢單嘢

而家全世界都知ust要搞med school
如果最後搞唔成 ust同葉玉如啲面唔撚使要啦
rpg
=mphil/phd

而家呢個好明顯係tpg
雖然都有資助嘅tpg(通常係專科
大年紀回爐多數唔會train專科 讀醫畢業再6-9年專科,出private又要儲2-3年客先穩定都50歲 剩低10年收成期
我覺得你行家轉行唔係為搵得多過原先本行 而係想躺平 搵份唔憂無得撈/中層危機的工 做GP做到退休
九成係資助啦
差在學費去到咩level
你咪睇下最終搞唔搞得成 出聲先就贏咩 科大醫學院最近仲有無風聲先?
港大出得聲搞MD 你估港大背後無lobbying 放得新聞出來最快下年9月上馬 仲要capacity可以由295上到400
科大仲邊有機會?快你又唔足夠港大快 一個從零開始 一個加雙筷。講人脈 無論成個政商界同醫學界 你足夠港大闊?
定你覺得香港會容納到2間MD? 未計中大會唔會出來爭一份
仆街你有冇睇新聞㗎
尋日報紙先話諗住同imperial搞 搵埋霍泰輝做顧問
人大都無用 建制人脈港大多過科大 咪睇下科大MD開唔開得成
我都支持香港科技大學開醫學院,同港大抗衡
imperial都算有經驗
當年幫新加坡ntu起過
不過估唔到ust咁多美國partner做呢d居然唔搵美國u例如duke jhu cornell之類
可能想同專科制度銜接得好啲
畢竟香港到而家都係跟英國玩法
支持

外國行MD,有文科人但passionate in medicine都可以上到MD,可以一展抱負
開第三間其實都預咗最後班友做假紙身體檢查必理痛醫生
新加坡duke nus個班4年出黎係新加坡都係當二等公民
match你入family medicine算數

香港個班見到你咩u就知係咪自己友
有得grad都係gp仔
大陸丁香園個班大陸仔話自己刷完lmchk都只係做em ped fm之類好彩咪im再二次抽獎
霍爺做顧問都無用 係純粹的學者、醫生 。中大醫歷年最有手瓜係李國章做外科時。
科大方案唔會贏港大

科技大學正計劃籌辦本港第三間醫學院,醫務衞生局局長盧寵茂表示,政府收到方案後會小心考慮,當中首要是公帑問題,指醫學院可能須動用數十億、甚至過百億元;其次亦要平衡新舊醫學院,例如會否出現收生競爭,及會否削弱現有兩間醫學院的教學人手。

原文網址: 盧寵茂:科大辦第三間醫學院首要考慮公帑 也要避免收生競爭 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1037516?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞