港大醫學院擬辦四年制課程 最快9月接受申請

330 回覆
115 Like 18 Dislike
應該係香港而家推梗嘅應用科學大學
讀bachelor degree
可以由high dip讀上去
係咪gpa爆四先入到
即係佢响邊度做過?
咪即係歐洲的technical school
係香港人嫌個名cheap (但係又狗衝去讀)
港共肯搞醫藥分家 其實對市民仲好 比起多咗醫生
n年前decline咗mbbs
希望下年頭啖湯有份
decline左MBBS咁你去左讀咩
科大有鬼錢養一間新開醫學院(set up+running cost),最後咪又係要問政府
教學醫院當科大搵將軍澳醫院,起碼都要起一棟新大樓做研究同教學,甚至起宿舍同圖書館都好基本
除左樓 設備 仲有人手編制 一間醫學院basic science + clinical science起碼要100-200個faculty members
科大頂盡本身有部分biochemistry/physiology/immunology之類人手 但絕對無anatomy histology embryology pharmacology 等等人手
臨床科 內 外 婦 兒 骨 麻醉 放射 精神 病理 仲有一堆細科
教學人手仲要每個都配RA之類的research headcounts 仲有行政 後勤人手
Basic science教員跟一般payscale ,clinical faculty members係另一個payscale,起碼1.5-2倍
1個clinical professor的package起碼300萬樓上 (人工 housing medical mpf etc)
單係人手編制 起碼10億一年 科大自己搞得掂就奇
成個新醫學院要搞得起 起碼一次性成本30億 每年15億running cost
經濟唔好 政府唔會出錢 要搵財團sponsor都難
科大醫學院絕對搞唔成
又唔係嘅
以德國為例 最低層嘅中學係Hauptschule 就真係接你講嘅technical school 讀完未有bachelor degree
中層嘅中學Realschule 先係呢啲非醫生嘅醫療科讀嘅中學 之後上應用科學大學 就拎埋bachelor degree 本質其實同香港嘅City poly差唔多
最高層嘅中學叫Gymnasium 升真正嘅大學
到時又收一堆假學歷
幾十歲人算啦 返去繼續做buy side算啦 屋企又唔得你份糧開飯
真定假,啲名咁撚kam
頭兩年日日係lecture theatre 上lecture先唔洗資源
一個ass prof / lecturer serve到幾百個學生

skip 唔到個三年clinical 先要資源
醫院邊有咁多醫生教你班醫學生
D病人日日要比幾十個醫學生輪
輪住做檢查問病歷
醫委會班畜生成日反對加學額,搞到香港醫生少,醫療費貴,而家抵死啦,引入大陸醫生,教都唔使你班垃圾教。
根本越遲出世越幸福
無science background好難讀得掂者
其他科高分唔代表science讀得掂
舊制神科基本係中學幾年讀science打好個底
仲要融會貫通 起碼都5以上
新玩法要幾個月谷爆佢仲要用黎醫人
收你都未必讀得掂 咁梗係唔會收啦 哂資源
請大灣區醫生落黎讀兩年執業仲實際啦
佢iBanker
Schule係school咁解
呢啲係中學嚟 讀完Hauptschule再讀Berufsfachschule嘅類似hd咁
咪等於喺香港讀band 3中學升ive
讀band 2升poly 讀band 1升hku咁上下
而且係要英文叻又爆4班人
其實即係收HKU Medical Science dgree班人
前人種樹
唔似呢D科出身的first year應該已經讀死左
如果學費又係百鳩幾萬 去讀Duke NUS好過
當年poly既"3/5寶"
唔洗degree又唔多人爭 (當年d人嫌有radiation無仔生添)
不過係master pay scale太屈機

講真呢d科外國仲係可以technical school diploma咁讀
POLY本身唔係就係定位做TECH?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞